Hujah terakhir terungkap dalam aksi kedua drama percubaan Theranos

SAN JOSE, Calif. (AP) — Pendakwa raya persekutuan pada Selasa menggambarkan bekas eksekutif Theranos Ramesh “Sunny”” Balwani sebagai rakan sejenayah dalam penipuan yang dilakukan oleh kekasih rahsianya, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Theranos Elizabeth Holmes. Sebaliknya, peguamnya menggambarkannya sebagai seorang askar setia yang cuba menyelamatkan syarikat ujian darah itu.

“Encik. Balwani bukan mangsa, dia adalah pelaku penipuan,” kata pendakwa raya Jeffrey Schenk pada akhir hujah penutup selama 3 1/2 jam di hadapan juri di bilik mahkamah San Jose, California.

Jeffrey Coopersmith, salah seorang peguam yang mewakili Balwani, melukis Balwani sebagai eksekutif tanpa jemu yang “meletakkan wangnya di mana mulutnya” dengan meletakkan kira-kira $15 juta daripada kekayaannya sendiri ke dalam Theranos antara 2009 dan 2011 kerana dia percaya pada visi Holmes.

Selain penglibatan kewangannya di Theranos, Balwani menyertai syarikat Palo Alto, California, sebagai ketua pegawai operasi pada 2010 semasa tinggal secara rahsia bersama Holmes.

“Encik. Balwani meletakkan hati dan jiwanya ke dalam Theranos,” kata Coopersmith ketika memulakan hujah penutupnya. Kemudian, Coopersmith menegaskan bahawa Balwani adalah penyokong setia Holmes dan Theranos sehingga dia tidak pernah menjual pegangannya dalam syarikat itu, walaupun pada satu ketika ia bernilai $500 juta. Ia menjadi tidak bernilai apabila syarikat itu runtuh.

Pembentangan duel adalah antara sentuhan penamat pada percubaan selama tiga bulan itu akan menentukan sama ada Balwani akan berakhir dalam keadaan yang sama seperti Holmes, yang disabitkan kesalahan menipu pelabur Theranos dalam perbicaraan berasingan yang berakhir awal tahun ini.

Coopersmith akan meneruskan pembelaan penutupnya terhadap Balwani pada hari Rabu dan kemudian pendakwa raya akan mempunyai peluang untuk mengemukakan sanggahan sebelum Hakim Daerah AS Edward Davila membaca arahan akhir menghantar juri ke dalam pertimbangannya. Juri dalam perbicaraan Holmes menghabiskan tujuh hari dalam perbincangan sebelum mensabitkan Holmes atas empat pertuduhan penipuan pelabur.

Holmes, 38, kini berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun. Ia adalah perubahan yang menakjubkan daripada cara dia pernah dipuji di Silicon Valley sebagai seorang yang berwawasan teknologi membangunkan teknologi ujian darah revolusioner — yang bernilai dianggarkan $4.5 bilion pada satu ketika pada 2014..

Balwani, 57, dituduh pelabur Theranos sama seperti yang dilakukan Holmes dari 2010 hingga 2015, serta menipu pesakit yang mempercayakan analisis kesihatan mereka kepada teknologi ujian darah yang tidak berfungsi seperti yang dijanjikan syarikat itu dari 2013 hingga 2015. Holmes dibebaskan daripada tuduhan yang menuduhnya menipu pesakit yang menjalani ujian darah oleh Theranos.

Holmes dan Balwani mula berkencan pada masa yang sama dia keluar dari Universiti Stanford pada usia 19 tahun untuk memulakan Theranos, yang kemudiannya mendakwa telah menemui cara untuk menguji lebih daripada 200 masalah kesihatan yang berpotensi dengan hanya beberapa titisan darah. Mereka berpisah pada 2016 apabila Theranos runtuh di tengah-tengah pendedahan kelemahan serius dalam teknologinya.

Dalam slaid yang menerangkan pertuduhan jenayah, pihak pendakwaan memasukkan gambar Balwani bersama Holmes dengan kandungan teks Julai 2015 yang dihantar kepadanya. “Saya bertanggungjawab untuk segala-galanya di Theranos,” tulis Balwani kepada Holmes. “Semuanya adalah keputusan saya juga.”

Schenk juga menekankan tanggungjawab Balwani untuk mengawasi makmal ujian darah Theranos sebagai sebahagian daripada percubaan untuk membuktikan dia membahayakan pesakit. Dalam teks 2014 kepada Holmes, Balwani menyifatkan makmal Theranos sebagai “zon bencana” yang mengandungi penerangan yang tidak sopan kerana terdapat begitu banyak masalah di sana.

We would like to give thanks to the writer of this article for this remarkable content

Hujah terakhir terungkap dalam aksi kedua drama percubaan Theranos


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/