Ikon Saham Meme Cohen Membeli Alibaba dalam Aktivisme China Jarang

(Bloomberg) — Pelabur saham meme Ryan Cohen telah mengambil alih kepentingan dalam Alibaba Group Holding Ltd. dan mendorong peneraju e-dagang itu untuk membeli balik lebih banyak sahamnya, dalam kes aktivisme yang jarang berlaku yang menyasarkan firma China terkemuka.

Paling Banyak Dibaca dari Bloomberg

Cohen, yang mengumpulkan pelabur saham individu untuk membantu memacu saham syarikat yang hampir mati seperti GameStop Corp., membina kepentingan bernilai ratusan juta dolar pada separuh kedua tahun lalu, kata orang yang mengetahui perkara itu, meminta untuk tidak dikenal pasti membincangkan komunikasi peribadi.

Usahawan itu, yang menjadi idola kepada pelabur amatur selepas memperjuangkan saham terkenal tetapi lesu seperti Bed Bath & Beyond Inc., menghubungi lembaga Alibaba pada Ogos untuk membuat kes sahamnya dinilai rendah, kata orang ramai, mengesahkan laporan di Wall Jurnal Jalanan. Itu berdasarkan pandangan ia boleh mencapai pertumbuhan jualan dua angka dan pertumbuhan hampir 20% dalam aliran tunai percuma dalam tempoh lima tahun akan datang.

Prestasi sedemikian memerlukan pengembalian kepada kadar pertumbuhan terik yang pernah disampaikan secara rutin oleh syarikat e-dagang terbesar China — sebelum ia menjadi sasaran berprofil tinggi tindakan keras Beijing terhadap gergasi teknologi. Kerajaan pada 2021 memaksa Alibaba dan rakan sebaya seperti Tencent Holdings Ltd. untuk merombak amalan perniagaan, menghapuskan pertumbuhan barisan teratas pada masa sekatan Covid Zero membebankan ekonomi. Syarikat yang diasaskan bersama oleh jutawan Jack Ma mencatatkan kerugian mengejut pada suku terbarunya, kerana pendapatan sekali lagi hampir tidak berkembang.

Ia juga masih jauh dari kepastian sama ada kepentingan kecil Cohen berbanding nilai pasaran Alibaba yang bernilai $300 bilion akan membawa apa-apa beban dengan syarikat yang, sejak tindakan keras itu, berhati-hati untuk menyelaraskan dirinya dengan inisiatif “kemakmuran bersama” kerajaan seperti dermawan.

Hanya bulan ini, sebuah entiti kerajaan mengambil apa yang dipanggil “saham emas” dalam entiti Alibaba, yang secara teori membenarkan kerajaan mencalonkan pengarah atau mempengaruhi keputusan penting syarikat dan memastikan kawalan jangka panjang ke atas sektor itu. Alibaba naik 3% di Hong Kong Selasa.

“Walaupun Ryan berpengaruh dan berita itu positif untuk BABA, ia tidak mungkin mempunyai banyak pengaruh dengan lembaga pengarah” memandangkan pihak berkuasa China mempunyai bahagian emas itu, kata Hao Hong, seorang ahli ekonomi dengan Grow Investment. “BABA telah meningkat, tetapi bukan kerana Ryan Cohen.”

Secara lebih luas, Cohen semakin berada pada titik perubahan yang berpotensi untuk ekonomi No. 2 dunia.

Daripada Goldman Sachs Group Inc. kepada Morgan Stanley, semakin ramai pakar strategi telah membuat panggilan yakin selepas Xi Jinping keluar dari Covid Zero dan berjanji untuk menamatkan tindakan tegas terhadap sektor teknologi. Peralihan itu telah mendorong kenaikan kira-kira 60% dalam Indeks Hang Seng Tech sejak palung Oktober, pencapaian yang menewaskan dunia walaupun nilai pasaran tolok itu masih separuh daripada puncaknya pada Februari 2021.

“Kemasukan Cohen secara umumnya boleh menjadi positif untuk saham Alibaba dan memandangkan pengikutnya yang meluas ia sepatutnya menaikkan sentimen untuk teknologi China secara amnya,” kata Jin Rui Oh, pengarah di Mariana UFP LLP di Singapura.

Cohen membantu membina Chewy.com menjadi gergasi bekalan haiwan kesayangan yang dijual dengan harga $3 bilion, dan kemudian mempengerusikan jawatankuasa lembaga yang ditugaskan untuk mengubah peruncit permainan video GameStop.

Rayuannya di kalangan pelabur diperkukuh oleh tweet yang mengecam pengkritik, termasuk emoji tahi dengan imej kedai Blockbuster (sebagai tindak balas kepada perbandingan GameStop dengan francais sewa filem yang sebahagian besarnya tidak berfungsi) dan tangkapan skrin jelas daripada iklan televisyen Pets.com (mengangguk kepada mereka yang membandingkan Chewy dengan peruncit barangan haiwan kesayangan yang gagal).

Tidak jelas apabila dia mengambil minat khusus dalam Alibaba, yang selama bertahun-tahun melambangkan kebangkitan teknologi dan inovasi internet China. Usahawan tahun lepas menulis tweet secara samar, “Saya naksir China.” Aktivis itu setakat ini mendiamkan diri mengenai Alibaba sendiri.

Tetapi usahawan itu memasuki pasaran yang didorong oleh konsep yang ramai pelabur Barat kurang biasa. Semasa tindakan keras, beberapa agensi melaksanakan peraturan menyeluruh untuk mengawal segala-galanya daripada kandungan dan media sosial kepada permainan dan ekonomi gig — kawasan di mana Alibaba terdedah.

Beijing bagaimanapun tidak secara terbuka menentang pulangan pemegang saham. Tencent telah kerap membeli balik sahamnya sendiri dan mengagihkan saham dalam penerima pelaburan utama seperti JD.com Inc. dan Meituan kepada penyokongnya. Alibaba sendiri pada November meluluskan pengembangan $15 bilion kepada program pembelian semula $25 bilion sedia ada, sambil melanjutkan tempohnya hingga 2025.

“Kehadiran aktivis Ryan Cohen dalam lembaga Alibaba mungkin membantu meningkatkan tadbir urus pemegang saham awam terhadap keputusan strategik syarikat, terutamanya apabila Beijing mengambil bahagian dalam gergasi internet itu,” kata penganalisis Bloomberg Intelligence Catherine Lim.

Baca lebih lanjut: Apabila Saham China Tech Bergelora Kembali, Normal Baharu Akan Menguji Meningkat

–Dengan bantuan daripada Mayumi Negishi, Abhishek Vishnoi dan Anders Melin.

(Kemas kini dengan tindakan kongsi daripada perenggan keenam)

Paling Banyak Dibaca dari Bloomberg Businessweek

©2023 Bloomberg LP

We wish to give thanks to the writer of this article for this awesome content

Ikon Saham Meme Cohen Membeli Alibaba dalam Aktivisme China Jarang


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/