Industri kripto takut penularan kerana bitcoin merosot di bawah $20,000

Perwakilan mata wang maya Ripple, Bitcoin, Etherum dan Litecoin dilihat pada papan induk PC dalam gambar ilustrasi ini, 14 Februari 2018. REUTERS/Dado Ruvic/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

LONDON/HONG KONG, 20 Jun (Reuters) – Industri mata wang kripto berada di pinggir pada hari Isnin apabila bitcoin bergelut untuk kekal di atas paras utama, dengan pelabur bimbang bahawa masalah pada pemain crypto utama boleh mencetuskan gegaran pasaran yang lebih luas.

Bitcoin, mata wang kripto terbesar di dunia, berdagang hanya di bawah paras simbolik $20,000 pada waktu dagangan awal London – kira-kira kemuncak cajnya kepada rekod sebelumnya pada 2017.

Bitcoin telah jatuh pada hari Sabtu kepada serendah $17,592.78, jatuh di bawah $20,000 buat kali pertama sejak Disember 2020. Ia telah kehilangan hampir 60% daripada nilainya tahun ini dan 37% pada bulan ini sahaja dalam krisis terkini sektor mata wang kripto.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kejatuhannya berikutan masalah pada beberapa pemain industri utama. Penurunan selanjutnya, kata pemain pasaran, boleh memberi kesan ke atas kerana pelabur kripto lain terpaksa menjual pegangan mereka untuk memenuhi panggilan margin dan menampung kerugian.

Dana lindung nilai kripto Three Arrows Capital sedang meneroka pilihan termasuk penjualan aset dan penyelamatan oleh firma lain, pengasasnya memberitahu Wall Street Journal dalam cerita yang diterbitkan Jumaat, pada hari yang sama pemberi pinjaman kripto fokus Asia Babel Finance berkata ia akan menangguhkan pengeluaran. baca lagi [nL4N2Y42I2]

Pemberi pinjaman yang berpangkalan di AS Celsius Network bulan ini berkata ia akan menggantung pengeluaran pelanggan. Dalam blog pada hari Isnin, Celsius berkata ia akan terus bekerjasama dengan pengawal selia dan pegawai, tetapi ia akan menjeda sesi Soal Jawab pelanggannya. baca lagi

“Terdapat banyak kredit yang ditarik balik daripada sistem dan jika pemberi pinjaman perlu menyerap kerugian daripada Celsius dan Three Arrows, mereka akan mengurangkan saiz buku pinjaman masa depan mereka yang bermaksud bahawa keseluruhan jumlah kredit yang tersedia dalam ekosistem crypto adalah banyak. dikurangkan,” kata Adam Farthing, ketua pejabat risiko untuk Jepun di penyedia kecairan crypto B2C2.

“Rasanya sangat seperti 2008 kepada saya dari segi bagaimana mungkin terdapat kesan domino daripada kebankrapan dan pembubaran,” kata Farthing.

Token yang lebih kecil, yang biasanya bergerak seiring dengan bitcoin, juga cedera. Eter token No.2 berada pada $1,0752, setelah merosot di bawah paras simboliknya sendiri iaitu $1,000 pada hujung minggu.

Kejatuhan dalam pasaran kripto bertepatan dengan kejatuhan ekuiti, kerana saham AS mengalami penurunan peratusan mingguan terbesar dalam dua tahun berikutan kebimbangan kenaikan kadar faedah dan kemungkinan kemelesetan yang semakin meningkat.

Pergerakan Bitcoin cenderung mengikuti corak yang serupa dengan aset risiko lain seperti saham teknologi.

Permodalan pasaran crypto keseluruhan adalah kira-kira $877 bilion, menurut tapak harga Coinmarketcap, turun daripada puncak $2.9 trilion pada November 2021. baca lebih lanjut

Kejatuhan dalam stablecoin – sejenis kripto yang direka untuk memegang nilai yang stabil – juga mencadangkan pelabur menarik wang daripada sektor itu secara keseluruhan. baca lagi

Bitcoin setakat ini pada tahun 2022
Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Alun John, Penyuntingan oleh Shri Navaratnam dan Ed Osmond

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this short article for this incredible material

Industri kripto takut penularan kerana bitcoin merosot di bawah $20,000


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/