Industri makanan berasaskan tumbuhan menghadapi penetapan semula kerana saham Beyond Meat dan Oatly menderita

Dalam ilustrasi foto ini Susu oatly oat ditunjukkan pada 20 Mei 2021 di Chicago, Illinois.

Scott Olson | Imej Getty

Wall Street nampaknya merosot pada pengganti berasaskan tumbuhan.

Saham daripada Melebihi Daging dan Oatly telah menurunkan lebih daripada separuh nilai mereka tahun ini. Saham-saham itu adalah pendatang berprofil tinggi dan relatif baru-baru ini ke pasaran awam, terdedah kepada lonjakan besar dan kemerosotan mendadak dalam nilai, turun naik yang hanya diburukkan lagi oleh perubahan pasaran yang lebih luas dan tekanan daripada penjual pendek.

Beyond Meat berdagang 87% di bawah paras tertinggi sepanjang masa, dan Oatly, yang akan menandakan ulang tahun pertamanya sebagai syarikat awam pada hari Jumaat, berdagang lebih daripada 80% di bawah harga sulungnya.

Pakar industri berkata penurunan itu mungkin menandakan goncangan yang tidak dapat dielakkan kerana keyakinan pelabur memenuhi realiti.

Selepas bertahun-tahun meningkatkan jualan, minat pengguna terhadap alternatif daging semakin berkurangan. Jualan runcit daging berasaskan tumbuhan secara kasarnya tidak berubah dalam tempoh 52 minggu berakhir 30 April berbanding tempoh tahun lalu, menurut data Nielsen. Jumlah volum pengganti daging telah jatuh 5.8% dalam tempoh 52 minggu yang lalu, firma penyelidikan pasaran IRI mendapati.

“Kami telah melihat ini dalam banyak kategori pada masa lalu yang berlepas. Mereka mempunyai tempoh goncangan,” Kellogg Ketua Pegawai Eksekutif Steve Cahillane berkata pada awal Mei mengenai panggilan pendapatan syarikat itu.

Kellogg memiliki Morningstar Farms, pemain warisan dalam kategori berasaskan tumbuhan dengan 47 tahun di kedai runcit. Morningstar ialah penjual utama alternatif daging, dengan 27% bahagian dolar mengikut data IRI. Melangkaui laluan di tempat kedua dengan 20% bahagian dolar, dan Impossible Foods mengikuti di tempat ketiga dengan 12%.

“Perlumbaan untuk skala, perlumbaan untuk bahagian pasaran, perlumbaan untuk pertumbuhan jualan dan pengekalan pengguna dari semasa ke semasa akan berlaku,” Chris DuBois, naib presiden kanan amalan protein IRI, berkata pada panel yang dibentangkan oleh Food Business News pada Khamis .

Lingkaran ke bawah

Hari-hari awal pandemik mendorong permintaan yang melambung tinggi untuk pengganti berasaskan tumbuhan apabila pengguna memasak di rumah mencari pilihan baharu. Ramai yang mencuba daging lembu, ayam atau sosej berasaskan tumbuhan buat kali pertama dan terus membelinya, walaupun mereka bukan vegetarian atau vegan. Jualan kategori itu sudah berkembang dengan cepat sebelum krisis, tetapi ia meningkat pada klip yang lebih pantas.

Syarikat dan pelabur sama-sama bertaruh bahawa pengguna akan terus makan daging alternatif dan minum pengganti susu, seperti minuman berasaskan oat Oatly, walaupun ketakutan Covid mereda dan sekatan ditarik balik.

“Jika anda melihat kira-kira setahun yang lalu, terdapat banyak kemeriahan dan keghairahan di sekitar berasaskan tumbuhan, sehingga ia menarik banyak dolar dan pelaburan spekulatif. Kami melihat gandaan dan penilaian menjadi sangat bersemangat – itu cara paling sopan untuk mengatakannya,” kata Michael Aucoin, Ketua Pegawai Eksekutif Eat & Beyond Global, yang melabur dalam syarikat protein berasaskan tumbuhan.

Oatly, sebagai contoh, memulakan kerjaya di pasaran awam AS pada Mei 2021 dengan harga pembukaan $22.12 sesaham, memberikan syarikat penilaian $13.1 bilion, walaupun tidak menguntungkan. Pada penutupan hari Jumaat, saham Oatly didagangkan pada $3.71 sesaham, menurunkan had pasarannya kepada kira-kira $2.2 bilion.

Saham Beyond telah mengalami perjalanan yang lebih dramatik. Ia memulakan kerjayanya di pasaran awam pada Mei 2019 pada $46 sesaham dan melonjak dalam beberapa bulan selepas itu, mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $234.90 pada 26 Julai tahun itu, yang memberikannya nilai pasaran $13.4 bilion. Saham ditutup pada hari Jumaat pada $31.24 sesaham, dengan nilai pasaran di bawah $2 bilion.

Keghairahan pelabur menjadikannya agak mudah bagi syarikat berasaskan tumbuhan untuk mengumpul wang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sama ada melalui pasaran awam atau swasta, kata Aucoin. Pada 2021, kategori protein berasaskan tumbuhan menyaksikan $1.9 bilion dalam modal yang dilaburkan, yang mewakili hampir satu pertiga daripada dolar yang dilaburkan ke dalam kategori itu sejak 2010, menurut kumpulan perdagangan Good Food Institute.

Syarikat-syarikat kemudiannya membajak sebahagian besar dana tersebut ke dalam pemasaran untuk mendorong pengguna mencuba produk berasaskan tumbuhan mereka. Arena itu juga semakin sesak apabila syarikat makanan tradisional dan syarikat baharu mula mengejar pertumbuhan yang sama. Makanan Tyson, pelabur sekali sahaja di Beyond, melancarkan barisan berasaskan tumbuhannya sendiri. Begitu juga rakan gergasi pemprosesan daging JBS dan Cargill.

“Anda juga melihat kegembiraan yang tidak rasional dalam kategori dan kemasukan ramai, ramai pemain baharu, yang mengambil banyak ruang rak, mengambil banyak percubaan, bukan selalu tawaran berkualiti tinggi, jujur ​​dengan anda,” kata Cahillane. penganalisis mengenai panggilan pendapatan Kellogg.

Jualan flatlining

Titik perubahan berlaku pada bulan November apabila Makanan Daun Maple membunyikan penggera bahawa pertumbuhan produk berasaskan tumbuhannya semakin perlahan, menurut Aucoin. Syarikat Kanada membeli jenama berasaskan tumbuhan Field Roast, Chao dan Lightlife pada 2017 sebagai titik masuk ke dalam kategori yang berkembang pesat.

“Dalam enam bulan yang lalu, secara tidak dijangka, terdapat penurunan pesat dalam kadar pertumbuhan kategori protein berasaskan tumbuhan. Sudah tentu, prestasi kami terjejas di tengah-tengah ini. Tetapi set fakta yang lebih membimbangkan adalah berakar pada kategori prestasi, yang pada asasnya rata,” Ketua Pegawai Eksekutif Maple Leaf Michael McCain memberitahu pelabur mengenai panggilan pendapatan suku ketiga syarikat pada bulan November

Eksekutif syarikat berkata bahawa Maple Leaf akan menyemak portfolio berasaskan tumbuhan dan strateginya.

Kurang daripada seminggu selepas amaran Maple Leaf, Beyond Meat mengecewakan pelabur dengan keputusan hambarnya sendiri, walaupun selepas memberi amaran tentang jualan yang lebih lemah sebulan lebih awal. Selain itu, ia juga dikaitkan dengan pelbagai faktor, seperti varian delta virus Covid yang melonjak dan masalah pengedaran, tetapi perniagaannya masih belum pulih.

Keputusan suku pertama Beyond, yang dikeluarkan pada hari Rabu, menandakan tempoh pelaporan ketiga berturut-turut bahawa syarikat itu mencatatkan kerugian yang lebih luas daripada jangkaan dan hasil yang mengecewakan.

Ketua Pegawai Eksekutif Beyond Meat, Ethan Brown memberitahu penganalisis pada hari Rabu bahawa prestasi lemah syarikat berpunca daripada empat faktor: kelembutan dalam kategori berasaskan tumbuhan keseluruhan, peralihan pengguna daripada alternatif daging sejuk kepada daging beku, diskaun yang lebih tinggi dan persaingan yang meningkat.

Persaingan juga telah memberi tekanan kepada Oatly. Kategori susu oat AS terus berkembang, tetapi Oatly kehilangan bahagian pasaran apabila pemain yang mempunyai lebih banyak skala mengeluarkan versi mereka sendiri. Syarikat tenusu HP Hood’s Planet Oat baru-baru ini mengatasi Oatly sebagai pembuat susu oat teratas di AS

Peluang di hadapan

Kelembapan tidak melanda setiap pengeluar berasaskan tumbuhan. Impossible Foods berkata pada bulan Mac hasil runcit suku keempatnya melonjak 85%, dirangsang oleh pengembangannya ke kedai runcit baharu. Syarikat itu adalah milik persendirian, jadi ia tidak perlu mendedahkan keputusan kewangannya secara terbuka.

Tetapi pergolakan telah membebankan Impossible dalam cara lain. Reuters melaporkan pada April 2021 bahawa Impossible sedang dalam perbincangan untuk mendedahkan kepada umum, menyasarkan penilaian $10 bilion, kira-kira $1.5 bilion lebih tinggi daripada nilai pasaran Beyond pada masa itu. Tetapi syarikat itu tidak pernah memfailkan prospektus, sebaliknya menaikkan $500 juta daripada pelabur swasta pada November pada penilaian yang tidak didedahkan.

Josh Tetrick, Ketua Pegawai Eksekutif JUST Egg, yang menyumbang kira-kira 95% daripada jualan pengganti telur AS, memberitahu CNBC bahawa dia melihat banyak pertumbuhan di hadapan.

Jualan pengganti telur secara kasarnya tidak berubah sepanjang 52 minggu yang berakhir pada 30 April, menurut data Nielsen, tetapi Tetrick melihat peluang untuk meningkatkan kesedaran pengguna dan bilangan restoran dengan pengganti telurnya pada menu mereka.

Aucoin yakin minat pengguna terhadap alternatif berasaskan tumbuhan akan berkembang dan akhirnya mengembalikan keyakinan pelabur dalam kategori tersebut, walaupun tidak pada tahap yang sama seperti zaman kegemilangannya.

“Akan berlaku goncangan kerana wang itu tidak begitu mudah didapati, tetapi saya fikir kita akan melihat beberapa pemenang sebenar dan syarikat kukuh muncul,” kata Aucoin.

Industri itu boleh menyaksikan penyatuan jenama tidak lama lagi apabila kategori alternatif daging hampir mencapai $1.4 bilion dalam jualan tahunan, kata DuBois RI. Bersama-sama, Morningstar Farms, Beyond and Impossible menyumbang hampir 60% daripada dolar yang dibelanjakan untuk pengganti daging.

“Saya fikir sepanjang tahun berikutnya, anda akan melihat pemimpin sebenar atau lebih muncul,” kata DuBois.

We would like to say thanks to the author of this short article for this awesome web content

Industri makanan berasaskan tumbuhan menghadapi penetapan semula kerana saham Beyond Meat dan Oatly menderita


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/