Industri teknologi AS bimbang tentang menyerahkan data kepada negara yang mendakwa pengguguran

PALO ALTO, Calif., 24 Jun (Reuters) – Industri teknologi bersiap sedia menghadapi kemungkinan tidak selesa untuk menyerahkan data berkaitan kehamilan kepada penguatkuasa undang-undang, susulan keputusan Mahkamah Agung AS pada hari Jumaat untuk membatalkan Roe v Wade dahuluan bahawa selama beberapa dekad menjamin hak perlembagaan wanita untuk pengguguran. baca lagi

Memandangkan undang-undang negeri mengehadkan pengguguran bermula selepas keputusan itu, wakil perdagangan teknologi memberitahu Reuters mereka bimbang polis akan mendapatkan waran untuk sejarah carian pelanggan, geolokasi dan maklumat lain yang menunjukkan rancangan untuk menamatkan kehamilan. Pendakwa raya boleh mengakses perkara yang sama melalui sepina juga.

Kebimbangan itu mencerminkan bagaimana amalan pengumpulan data syarikat seperti Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, induk Facebook Meta Platforms Inc (META.O) dan Amazon.com Inc (AMZN.O) mempunyai potensi untuk memberatkan pencari pengguguran untuk undang-undang negeri yang ditentang ramai di Silicon Valley.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Kemungkinan besar akan ada permintaan dibuat kepada syarikat teknologi tersebut untuk maklumat yang berkaitan dengan sejarah carian, kepada tapak web yang dilawati,” kata Cynthia Conti-Cook, rakan teknologi di Ford Foundation.

Google enggan mengulas. Wakil untuk Amazon dan Meta tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Teknologi telah lama mengumpul – dan kadang-kadang mendedahkan – maklumat sensitif berkaitan kehamilan tentang pengguna. Pada tahun 2015, lawan pengguguran iklan yang disasarkan berkata “Bantuan Kehamilan” dan “Anda Ada Pilihan” kepada individu yang memasuki klinik kesihatan reproduktif, menggunakan apa yang dipanggil teknologi geofencing untuk mengenal pasti telefon pintar di kawasan itu.

Baru-baru ini, pendakwa raya Mississippi mendakwa seorang ibu dengan pembunuhan tahap kedua selepas telefon pintarnya menunjukkan dia telah mencari ubat pengguguran pada trimester ketiganya, lapor media tempatan. Conti-Cook berkata, “Saya tidak dapat membayangkan kedalaman maklumat yang ada pada telefon saya dalam hidup saya.”

Walaupun suspek tanpa disedari boleh menyerahkan telefon mereka dan maklumat sukarela yang digunakan untuk mendakwa mereka, penyiasat mungkin beralih kepada syarikat teknologi jika tiada petunjuk atau bukti yang kukuh. Di Amerika Syarikat lwn. Chatrie, contohnya, polis mendapat waran untuk data lokasi Google yang membawa mereka ke Okello Chatrie dalam siasatan rompakan bank 2019.

Amazon, misalnya, mematuhi sekurang-kurangnya sebahagian daripada 75% waran geledah, sepina dan perintah mahkamah lain yang menuntut data mengenai pelanggan AS, dedahkan syarikat itu selama tiga tahun berakhir pada Jun 2020. Ia mematuhi sepenuhnya 38%. Amazon telah berkata ia mesti mematuhi “perintah yang sah dan mengikat,” tetapi matlamatnya adalah untuk menyediakan “minimum” yang diperlukan oleh undang-undang.

Eva Galperin, pengarah keselamatan siber di Electronic Frontier Foundation, berkata di Twitter pada hari Jumaat, “Perbezaan antara sekarang dan kali terakhir pengguguran adalah haram di Amerika Syarikat ialah kita hidup dalam era pengawasan digital yang tidak pernah berlaku sebelum ini.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Jeffrey Dastin dan Katie Paul di Palo Alto, Calif., Paresh Dave di Oakland, Calif., dan Stephen Nellis Penyuntingan oleh Anna Driver dan Matthew Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Industri teknologi AS bimbang tentang menyerahkan data kepada negara yang mendakwa pengguguran


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/