Inflasi borong menurun pada bulan Ogos, tetapi harga kekal menghampiri paras tertinggi berbilang dekad

Inflasi pada paras borong berkurangan pada Ogos untuk bulan kedua berturut-turut, walaupun harga untuk keperluan harian kekal pada paras tinggi berbilang dekad, menghimpit perniagaan dan berjuta-juta isi rumah Amerika.

Jabatan Buruh berkata hari Rabu bahawa indeks harga pengeluarnya, yang mengukur inflasi pada peringkat borong sebelum ia sampai kepada pengguna, menurun 0.1% pada bulan Ogos daripada bulan sebelumnya. Pada asas tahunan, harga melonjak 8.7% – penurunan ketara daripada kenaikan 9.8% yang dicatatkan pada Julai dan paras terendah sejak Ogos 2021.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Refinitiv menjangkakan keuntungan tahunan sebanyak 8.8% dan penurunan bulanan sebanyak 0.1%.

Tidak termasuk makanan, tenaga dan perkhidmatan perdagangan, inflasi pada tahap borong meningkat 0.2% untuk bulan tersebut. Itu adalah di bawah jangkaan untuk keuntungan sebanyak 0.3%. Sepanjang 12 bulan yang lalu, harga teras meningkat 5.7%.

JANGKAAN INFLASI RAKYAT AMERIKA MENURUN LAGI PADA OGOS, KATA NEW YORK FED

“Terdapat perbezaan dalam tajuk utama dan pembinaan inflasi teras, di mana tajuk menjadi sejuk dan teras semakin panas,” kata Jamie Cox, rakan kongsi pengurusan Harris Financial Group. “Itu fenomena ganjil dan mungkin dipengaruhi oleh peralihan daripada barangan kepada perkhidmatan selepas pandemik.”

Secara keseluruhan, harga barangan jatuh 1.2% bulan lepas, penyumbang terbesar kepada penurunan angka inflasi utama. Penurunan itu sebahagian besarnya boleh dikesan kepada kejatuhan sebanyak 6%. harga untuk tenaga permintaan akhir, termasuk penurunan harga petrol sebanyak 12.7% yang menakjubkan, menurut Jabatan Buruh. Harga makanan tidak berubah pada bulan Ogos dan tidak meningkat daripada bulan sebelumnya.

BILIONAIR DAVID RUBENSTEIN AMARAN INFLASI AKAN ‘SUSAH’ UNTUK FED UNTUK MENGURANGKAN

Sementara itu, indeks perkhidmatan meningkat 0.4% pada bulan Ogos, kenaikan keempat berturut-turut. Majoriti peningkatan itu berpunca daripada lonjakan 0.8% dalam perkhidmatan perdagangan.

Seorang pekerja bersiap sedia untuk mengiris bawang di atas palet di pasar hasil borong di daerah Union Market di Washington, DC, AS, pada hari Selasa, 30 Ogos 2022. (Jurugambar: Al Drago/Bloomberg melalui Getty Images / Getty Images)

Angka-angka ini datang hanya sehari selepas Jabatan Buruh melaporkan indeks harga pengguna untuk Ogos datang lebih panas daripada yang dijangkakan.

Kedua-dua keluaran data dianggap sebagai ukuran penting inflasi, dengan IHPR dipercayai penunjuk utama tekanan inflasi yang baik apabila kos menurun kepada pengguna.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Saham jatuh mendadak pada hari Selasa selepas laporan hangat yang menghairankan mengenai kebimbangan yang lebih agresif Rizab Persekutuandengan Purata Perindustrian Dow Jones merosot 1,276 mata – hari terburuk sejak Jun 2020. Sementara itu, S&P 500 jatuh 4.32% manakala Nasdaq Composite merosot 5.16%.

Ticker Keselamatan Terakhir Ubah Ubah %
Saya: DJI DOW JONES PURATA 31127.39 +22.42 +0.07%
SAYA:COMP INDEKS KOMPOSIT NASDAQ 11663.840474 +30.27 +0.26%
SP500 S&P 500 3940.93 +8.24 +0.21%

Pasaran dibuka tinggi sedikit pada hari Rabu.

Pelabur kini bertaruh bahawa penggubal dasar bank pusat akan meluluskan kenaikan kadar faedah 75 mata asas ketiga berturut-turut apabila mereka bertemu semula pada 20-21 September – atau pergi lebih besar dengan kenaikan 100 mata asas yang bersejarah.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Inflasi borong menurun pada bulan Ogos, tetapi harga kekal menghampiri paras tertinggi berbilang dekad


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/