Inflasi ‘di sini untuk seketika’: Pakar pelaburan

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Rakan pengasas Macro Trends Advisors LLC Mitch Rochelle memberi amaran pada hari Ahad bahawa inflasi akan “di sini untuk seketika” kerana harga pengguna mencecah paras tertinggi baru empat dekad bulan lepas.

Bercakap tentang “Fox News Live,” Rochelle meramalkan bahawa kenaikan harga mungkin akan menjadi lebih “lebih tinggi.”

“Kos tempat tinggal, berapa kos untuk perumahan, akhirnya menjadi penunjuk ketinggalan cara ia dikira oleh kerajaan,” katanya. “Dan harga tersebut terus meningkat.”

Rochelle menegaskan bahawa “harga rumah meningkat walaupun kadar faedah meningkat” dan “sewa meroket.”

HARGA GAS MENCANA $5 DI SELURUH NEGARA BUAT KALI PERTAMA DALAM LEBIH 2 DEKAD

“Jadi saya fikir Anda mempunyai itu sebagai pendorong kenaikan inflasi,” tegasnya.

Awal bulan ini, Jabatan Buruh mendedahkan bahawa indeks harga pengguna (CPI), ukuran luas bagi harga barangan harian, termasuk petrol, barangan runcit dan sewa, meningkat 8.6% pada Mei berbanding setahun lalu. Harga melonjak 1% dalam tempoh sebulan dari April. Angka tersebut kedua-duanya lebih tinggi daripada angka 8.3% tajuk dan 0.7% ramalan keuntungan bulanan oleh pakar ekonomi Refinitiv.

Rakan pengasas Macro Trends Advisors LLC Mitch Rochelle memberi amaran bahawa inflasi memaksa rakyat Amerika membuat pilihan apabila harga mencecah paras tertinggi baru empat dekad pada bulan Mei.
(istock)

Ia menandakan kadar Inflasi terpantas sejak Disember 1981.

Rochelle menyatakan bahawa harga yang lebih tinggi memaksa rakyat Amerika untuk “membuat pilihan.”

Kos tempat perlindungan – yang menyumbang kira-kira satu pertiga daripada CPI – dipercepatkan pada bulan Mei, meningkat 0.6%. Ia menandakan kenaikan satu bulan terpantas sejak 2004. Pada asas tahunan, kos perlindungan telah meningkat 5.5%, yang terpantas sejak Februari 1991.

Harga tenaga meningkat 3.9% pada bulan Mei daripada bulan sebelumnya, dan naik 34.6% daripada tahun lepas. Petrol, secara purata, kos 48.7% lebih tinggi berbanding setahun yang lalu dan 7.8% lebih tinggi berbanding April. Secara keseluruhannya, harga bahan api melonjak 16.9% pada bulan Mei pada asas bulanan, mendorong kenaikan setahun kepada 106.7% yang menakjubkan.

Pada hari Ahad, purata nasional untuk gas ialah $4.90, lebih rendah sedikit daripada hari sebelumnya dan 30 sen lebih tinggi daripada bulan sebelumnya, menurut AAA.

Harga gas telah mencapai rekod baru-baru ini dengan purata nasional melebihi $5 segelen dua minggu lalu, menurut persatuan itu.

Rochelle menegaskan bahawa “harga minyak, sama ada diesel atau petrol, mengalir melalui hampir semua yang kita gunakan.”

“Makanan di atas meja perlu diperoleh dari mana sahaja ia datang, ke kedai tempat anda membelinya atau restoran yang menghidangkannya,” sambungnya.

“Jika harga petrol kekal sama atau naik, dan lebih penting lagi jika harga diesel naik, saya fikir itu akan mendorong inflasi.”

Rochelle seterusnya menyatakan sebab itulah dia percaya inflasi akan kekal untuk “sementara.”

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Malah, bukan sahaja isu pilihan raya pertengahan penggal, mungkin apabila calon presiden yang berpotensi mencapai laluan, mula pergi ke Iowa dan New Hampshire, ia mungkin akan menjadi isu juga,” sambungnya.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Inflasi ‘di sini untuk seketika’: Pakar pelaburan


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/