Inflasi Jepun mencecah paras tertinggi 8 tahun dalam ujian dasar dovish BOJ

  • CPI teras Sept meningkat 3.0% tahun/tahun, sepadan dengan ramalan
  • Inflasi pengguna teras kekal di atas matlamat BOJ untuk bulan ke-6
  • Data menggariskan tekanan inflasi yang semakin meluas
  • BOJ dilihat mengekalkan kadar faedah sangat rendah pada ekonomi yang rapuh

TOKYO, 21 Okt (Reuters) – Kadar inflasi pengguna teras Jepun meningkat kepada paras tertinggi baru lapan tahun sebanyak 3.0% pada September, mencabar keazaman bank pusat untuk mengekalkan pendirian dasar yang sangat mudah apabila kemerosotan yen ke paras terendah 32 tahun berterusan untuk menaikkan kos import.

Data inflasi menyerlahkan dilema yang dihadapi Bank of Japan ketika ia cuba menyokong ekonomi yang lemah dengan mengekalkan kadar faedah ultra rendah, yang seterusnya mencetuskan penurunan yang tidak diingini dalam yen.

Grafik Reuters

Peningkatan dalam indeks harga pengguna teras seluruh negara (CPI), yang tidak termasuk makanan segar yang tidak menentu tetapi termasuk kos bahan api, sepadan dengan ramalan pasaran median dan mengikuti kenaikan 2.8% pada bulan Ogos. Ia kekal di atas sasaran 2.0% BOJ untuk bulan keenam, dan merupakan kadar keuntungan terpantas sejak September 2014, data menunjukkan pada hari Jumaat.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Tekanan harga yang semakin meluas di Jepun dan kejatuhan yen di bawah halangan psikologi utama iaitu 150 berbanding dolar mungkin akan mengekalkan spekulasi pasaran mengenai perubahan kepada pendirian dovish Bank of Japan dalam beberapa bulan akan datang.

“Kenaikan harga semasa kebanyakannya didorong oleh peningkatan kos import dan bukannya permintaan yang kukuh. Gabenor Kuroda mungkin mengekalkan dasar sepanjang tempoh penggalnya sehingga April, walaupun kuncinya ialah sama ada kerajaan akan bertolak ansur,” kata Takeshi Minami, ketua ekonomi di Institut Penyelidikan Norinchukin.

Data itu meningkatkan peluang BOJ akan menyemak semula unjuran inflasi penggunanya dalam ramalan suku tahunan baharu yang dijadualkan pada mesyuarat dasar minggu depan, kata penganalisis.

Kemerosotan yen amat menyakitkan bagi Jepun kerana pergantungan besarnya terhadap import untuk bahan api dan kebanyakan bahan mentah, memaksa syarikat menaikkan harga untuk pelbagai jenis barangan termasuk ayam goreng, coklat hingga roti.

Indeks yang dipanggil ‘teras-teras’, yang menghilangkan kedua-dua kos makanan segar dan tenaga, meningkat 1.8% pada September berbanding tahun sebelumnya, meningkat daripada kenaikan 1.6% pada Ogos dan menandakan kadar tahunan terpantas sejak Mac 2015.

Kenaikan dalam indeks teras teras, yang BOJ perhatikan dengan teliti sebagai pengukur utama kekuatan asas inflasi, ke arah sasaran 2%nya menimbulkan keraguan pada pandangan bank pusat bahawa kenaikan harga baru-baru ini akan terbukti sementara.

Dengan inflasi Jepun masih sederhana berbanding dengan kenaikan harga yang dilihat dalam ekonomi utama yang lain, BOJ telah berjanji untuk mengekalkan kadar faedah yang sangat rendah, kekal sebagai outlier dalam gelombang global pengetatan dasar monetari.

Gabenor BOJ Haruhiko Kuroda telah menekankan keperluan untuk memberi tumpuan kepada menyokong ekonomi sehingga pertumbuhan gaji meningkat cukup untuk mengimbangi peningkatan kos sara hidup.

Walaupun lobi kesatuan buruh Jepun telah berjanji untuk menuntut kenaikan gaji sekitar 5% dalam rundingan gaji tahun depan, penganalisis meragui gaji akan meningkat begitu banyak dengan kebimbangan kemelesetan global dan permintaan domestik yang lemah mengaburkan prospek bagi banyak syarikat.

Data CPI September menunjukkan bahawa walaupun harga barangan meningkat 5.6% tahun ke tahun, harga perkhidmatan hanya naik 0.2% sebagai tanda bagaimana inflasi Jepun masih didorong kebanyakannya oleh faktor tolakan kos.

“Inflasi pengguna mungkin akan perlahan pada 2023. Jika ya, sebarang perubahan kepada dasar monetari mudah BOJ akan menjadi kecil walaupun di bawah perubahan kepada kepimpinan bank tahun depan,” kata Yasunari Ueno, ketua ekonomi pasaran di Mizuho Securities.

Gabenor Kuroda akan menyaksikan penggal kedua, lima tahunnya tamat pada April tahun depan. Tempoh dua timbalan gabenornya juga akan berakhir pada Mac.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Leika Kihara dan Takahiko Wada; Pelaporan tambahan oleh Yoshifumi Takemoto; Penyuntingan oleh Sam Holmes dan Shri Navaratnam

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the writer of this post for this amazing material

Inflasi Jepun mencecah paras tertinggi 8 tahun dalam ujian dasar dovish BOJ


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/