Inflasi melemahkan keyakinan pengguna AS; harga rumah kekal dinaikkan

  • Indeks keyakinan pengguna jatuh 4.5 mata kepada 98.7 pada bulan Jun
  • Defisit perdagangan barangan turun 2.2% kepada $104.3 bln pada bulan Mei
  • Eksport meningkat 1.2%; import merosot 0.1%
  • Inventori borong meningkat 2.0; saham runcit naik 1.1%
  • Harga rumah meningkat pada bulan April, tetapi kadarnya semakin perlahan

WASHINGTON, 28 Jun (Reuters) – Keyakinan pengguna AS jatuh ke paras terendah dalam tempoh 16 bulan pada Jun berikutan kebimbangan mengenai inflasi yang tinggi menyebabkan pengguna menjangkakan bahawa ekonomi akan perlahan dengan ketara atau malah merosot ke dalam kemelesetan pada separuh kedua tahun ini.

Di sebalik pandangan yang suram, pengguna menunjukkan sedikit tanda untuk mengurangkan perbelanjaan, dengan rancangan membeli kenderaan bermotor dan barangan tiket besar lain seperti peti sejuk dan mesin basuh meningkat, tinjauan dari Lembaga Persidangan pada hari Selasa menunjukkan. Tetapi lebih sedikit pengguna berbanding April berhasrat untuk pergi bercuti di dalam atau luar negara, mencerminkan rekod harga petrol yang tinggi dan tambang penerbangan yang mahal.

Ekonomi sedang memerhatikan kemelesetan kerana Rizab Persekutuan secara agresif mengetatkan dasar monetari untuk menangani inflasi. Buat masa ini, ia terus berkembang, dengan data lain pada hari Selasa menunjukkan defisit dagangan barangan sekali lagi mengecil dengan ketara pada Mei apabila eksport mencecah rekod tertinggi.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Sekarang ini kita berada pada titik perubahan dalam ekonomi, di mana perbelanjaan sebenar dan aktiviti ekonomi masih positif, bagaimanapun, keyakinan pengguna dan keadaan kewangan, terutamanya kadar faedah, menunjukkan kelembapan di hadapan,” kata Chris Zaccarelli, ketua pegawai pelaburan di Perikatan Penasihat Bebas di Charlotte, North Carolina.

Indeks keyakinan pengguna Lembaga Persidangan turun 4.5 mata kepada bacaan 98.7 bulan ini, terendah sejak Februari 2021. Penilaian pengguna terhadap keadaan perniagaan dan pasaran buruh semasa sedikit berubah. Tetapi prospek jangka pendek mereka untuk pendapatan, perniagaan dan keadaan pasaran buruh adalah yang paling lemah sejak Mac 2013, yang menurut Lembaga Persidangan “mencadangkan pertumbuhan yang lebih lemah pada separuh kedua 2022 serta risiko kemelesetan yang semakin meningkat menjelang akhir tahun.”

Kebimbangan pengguna terhadap kemelesetan boleh menjadi memuaskan diri sendiri. Tinjauan Universiti Michigan minggu lepas menunjukkan sentimen pengguna menjunam ke paras terendah pada bulan Jun.

Tinjauan Lembaga Persidangan memberi lebih penekanan kepada pasaran buruh, yang masih ketat, tetapi pengguna merasakan kesakitan inflasi. Harga petrol nasional purata hanya melebihi $5 segelen untuk sebahagian besar bulan Jun, sebelum turun kembali kepada sekitar $4.88 segelen pada hari Selasa, menurut data daripada AAA.

“Pengguna membenci inflasi dan ini menyedihkan keyakinan pengguna melalui saluran jangkaan walaupun isi rumah melihat keadaan pasaran buruh sebagai kukuh,” kata Conrad DeQuadros, penasihat ekonomi kanan di Brean Capital di New York.

Tinjauan Lembaga Persidangan yang dipanggil pembezaan pasaran buruh, yang diperoleh daripada data mengenai pandangan responden sama ada pekerjaan banyak atau sukar diperoleh, ditandakan sehingga 39.7 daripada bacaan 39.5 pada bulan Mei. Langkah ini berkait dengan kadar pengangguran daripada Jabatan Buruh.

Terdapat 11.4 juta peluang pekerjaan pada akhir April, dengan hampir 2 kekosongan bagi setiap penganggur.

Saham di Wall Street kebanyakannya lebih rendah. Dolar meningkat berbanding sekumpulan mata wang. Harga Perbendaharaan AS jatuh.

JANGKAAN INFLASI LOMPAT

Jangkaan inflasi pengguna dalam tempoh 12 bulan akan datang melonjak ke paras tertinggi 8.0% daripada 7.5% pada bulan Mei.

The Fed bulan ini menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan, kenaikan terbesarnya sejak 1994. Bank pusat AS telah meningkatkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak 150 mata asas sejak Mac.

Pengguna masih berhasrat untuk terus berbelanja untuk barangan walaupun bimbang tentang inflasi. Bahagian pengguna yang merancang untuk membeli kenderaan bermotor dalam tempoh enam bulan akan datang meningkat. Lebih ramai pengguna merancang untuk membeli perkakas rumah utama, termasuk pengering dan pembersih vakum.

Tetapi percutian tidak menjadi pilihan ramai, yang boleh memperlahankan perbelanjaan pengguna dan pertumbuhan ekonomi pada separuh kedua.

Rancangan untuk membeli rumah tidak berubah kerana kos pinjaman meningkat lagi dan harga rumah kekal tinggi di tengah-tengah kekurangan rumah peringkat permulaan.

Laporan berasingan pada hari Selasa menunjukkan indeks harga rumah nasional S&P CoreLogic Case-Shiller meningkat 20.4% pada asas tahun ke tahun pada bulan April selepas melonjak rekod 20.6% pada bulan Mac. Kenaikan harga yang tinggi dicatatkan di Tampa, Miami dan Phoenix.

Tanda-tanda bahawa inflasi harga rumah mungkin memuncak diperkukuh oleh laporan ketiga daripada Agensi Kewangan Perumahan Persekutuan yang menunjukkan harga rumah meningkat 18.8% dalam tempoh 12 bulan hingga April selepas mempercepatkan 19.1% pada bulan Mac.

Namun begitu, ekonomi sedang bergelora. Laporan keempat daripada Jabatan Perdagangan menunjukkan defisit perdagangan barangan menguncup 2.2% kepada $104.3 bilion pada bulan Mei, menunjukkan bahawa perdagangan boleh menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi suku ini buat kali pertama dalam hampir dua tahun. baca lagi

Rekod defisit perdagangan menjejaskan ekonomi pada suku pertama, mengakibatkan keluaran dalam negara kasar merosot pada kadar tahunan 1.5%. Perdagangan telah menolak daripada KDNK selama tujuh suku berturut-turut. Anggaran pertumbuhan untuk julat suku kedua daripada serendah kadar 0.3% hingga setinggi kadar 2.9%.

Inventori borong meningkat 2.0% pada bulan Mei, manakala stok di peruncit meningkat 1.1%.

“Eksport dan inventori masih meningkat sekurang-kurangnya pada bulan Mei, dan ini bermakna awan kemelesetan di luar pesisir perlu berada di kaki langit untuk sebulan lagi,” kata Christopher Rupkey, ketua ekonomi di FWDBONDS di New York.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Lucia Mutikani; Penyuntingan oleh Paul Simao dan Chizu Nomiyama

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Inflasi melemahkan keyakinan pengguna AS; harga rumah kekal dinaikkan


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/