Inflasi Meletus di Jerman, Sepanyol. Bermula Setahun Lalu mengenai Percetakan Wang, NIRP, Chaos Rantaian Bekalan. Perang Melemparkan Bahan Api pada Api Yang Sudah Marak

Inflasi dua angka telah pun berlaku di beberapa negara Eropah.

Oleh Serigala Richter untuk JALAN SERIGALA.

Inflasi harga pengguna Jerman mula meningkat pada Januari 2021, lebih setahun sebelum ini Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan telah mencecah 6.0% pada November 2021. Dan kos tenaga telah meningkat selama setahun juga.

Dan pada bulan Mac, inflasi harga pengguna melonjak sebanyak 7.6% berbanding Mac 2021, menurut anggaran awal oleh agensi perangkaan Jerman Destatis, berdasarkan kaedah diselaraskan Eurostat. Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine menambah bahan api kepada kebakaran yang mula marak sejak setahun lalu.

Zon Euro adalah salah satu tempat di mana bank pusat yang gila mengenakan kadar faedah dasar negatif, dan dengan itu hasil bon negatif, dan faedah yang semakin negatif ke atas deposit bank, ke atas ekonomi dan isi rumah. ECB membiarkan dasar kadar faedah negatif (NIRP) tidak berubah pada mesyuarat terakhirnya, dengan kadar faedah depositnya masih pada -0.5%, dan ia masih membeli bon.

Dasar ECB tidak dapat difahami secara melulu memandangkan inflasi yang mula meletup pada Januari 2021.

Tetapi kenaikan kadar – terlalu malu, terlalu lewat – kini dilihat lewat pada tahun 2022. Dan ECB telah pun memotong secara drastik program pembelian bonnya dan akan mengurangkannya lagi.

Bulan ke bulan, inflasi harga pengguna Jerman meningkat sebanyak 2.5% (30% tahunan!). Kedua-dua angka inflasi, tahun ke tahun 7.6% dan bulan ke bulan 2.5%, melenyapkan jangkaan yang sudah melangit tinggi yang ahli ekonomi berani simpan.

Berdasarkan kaedah Jerman untuk mengira inflasi, harga pengguna melonjak sebanyak 7.3% berbanding setahun lalu, yang tertinggi sejak 1981, menurut Destatis.

Agensi itu menyebut kos tenaga (+39.5% tahun ke tahun), dan “kesesakan penghantaran” yang menyebabkan harga barangan secara keseluruhan meningkat sebanyak 12.3%. Harga makanan melonjak sebanyak 6.2%.

Di Sepanyolinflasi harga pengguna meningkat sebanyak 3.0% pada bulan Mac dari Februari (36% tahunan!), dan sebanyak 9.8% tahun ke tahun, yang tertinggi sejak Mei 1985, menurut anggaran awal agensi perangkaan Sepanyol INE hari ini.

Tetapi lonjakan ini berlaku pada Mac 2021 dan menjelang Disember 2021 sudah mencecah 6.5%, tertinggi sejak 1990. Peperangan di Ukraine yang menyebabkan lonjakan lagi kos tenaga yang sudah meningkat menjadikannya lebih teruk:

1648677953 588 Inflasi Meletus di Jerman Sepanyol Bermula Setahun Lalu mengenai Percetakan

Bagi Februari, tiga negara Eropah telah pun melaporkan inflasi tahun ke tahun dua angka: Republik Czech (10.0%), Estonia (11.6%) dan Lithuania (14.0%), dengan Belgium tidak jauh di belakang (9.5%). Mac akan kelihatan lebih teruk.

Bank pusat Republik Czech, yang tidak berada di zon Euro dan masih boleh menentukan dasar monetarinya sendiri, telah menaikkan kadar polisinya empat kali, daripada 0.5% pada Julai tahun lalu kepada 3.5% pada mesyuarat terbaharunya pada bulan Februari.

Dan untuk beberapa humor inflasi yang sangat diperlukan: Di Turki, yang bukan dalam EU, Erdogan telah memulakan pemusnahan borong lira dengan memecat ketua bank pusat yang degil dan menggantikannya dengan pemotong kadar, dan mereka mengurangkan kadar polisinya sebanyak 5 peratusan mata kepada 14%. Dan inflasi kini telah meletup kepada 54%, meningkat daripada 16% setahun yang lalu.

Suka membaca WOLF STREET dan mahu menyokongnya? Menggunakan penyekat iklan – saya benar-benar faham mengapa – tetapi mahu menyokong tapak tersebut? Anda boleh menderma. Saya amat menghargainya. Klik pada cawan bir dan teh ais untuk mengetahui caranya:

Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

Adakah anda ingin dimaklumkan melalui e-mel apabila WOLF STREET menerbitkan artikel baharu? Daftar di sini.

1648166091 630 Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Inflasi Meletus di Jerman, Sepanyol. Bermula Setahun Lalu mengenai Percetakan Wang, NIRP, Chaos Rantaian Bekalan. Perang Melemparkan Bahan Api pada Api Yang Sudah Marak


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/