Inflasi Turki melonjak kepada 73%, paras tertinggi 23 tahun, apabila kos makanan dan tenaga melambung tinggi

Seorang lelaki menjual selipar di Eminonu pada 5 Mei 2022, di Istanbul, Turki. Negara ini telah menikmati pertumbuhan pesat selama bertahun-tahun, tetapi Presiden Erdogan selama bertahun-tahun enggan menaikkan kadar secara bermakna untuk menyejukkan inflasi yang terhasil. Hasilnya ialah lira Turki yang menjunam dan kuasa perbelanjaan yang jauh lebih rendah untuk purata orang Turki.

Burak Kara | Berita Getty Images | Imej Getty

Inflasi Turki bagi bulan Mei meningkat sebanyak 73.5% tahun ke tahun, yang tertinggi dalam 23 tahun, ketika negara itu bergelut dengan kos makanan dan tenaga yang melambung tinggi serta strategi tidak lazim Presiden Recep Tayyip Erdogan mengenai dasar monetari yang telah lama berjalan.

Harga makanan di negara 84 juta itu meningkat 91.6% tahun ke tahun, agensi perangkaan negara itu melaporkan, membawa kepada pandangan tajam kesakitan yang dihadapi pengguna biasa apabila masalah rantaian bekalan, peningkatan kos tenaga dan perang Rusia di Ukraine memberi kesan kepada inflasi global.

Turki telah menikmati pertumbuhan pesat selama bertahun-tahun, tetapi Erdogan selama bertahun-tahun enggan menaikkan kadar secara bermakna untuk menyejukkan inflasi yang terhasil, menggambarkan dirinya sebagai musuh bebuyutan kadar faedah. Hasilnya ialah lira Turki yang menjunam dan kuasa perbelanjaan yang jauh lebih rendah untuk purata orang Turki.

Erdogan mengarahkan bank pusat negara itu – yang menurut penganalisis tidak mempunyai kebebasan daripadanya – untuk berulang kali mengurangkan kadar pinjaman tahun lepas walaupun inflasi terus meningkat. Ketua bank pusat yang menyatakan bantahan terhadap tindakan ini telah dipecat; menjelang musim bunga 2021, bank pusat Turki telah melihat empat gabenor berbeza dalam dua tahun.

Lira Turki dan dolar AS

Resul Kaboglu | NurPhoto melalui Getty Images

Presiden Turki itu berikrar untuk menyampaikan model ekonomi baharu yang akan membawa ledakan dalam kekayaan eksport berkat lira yang lebih murah, dan kemudian menangani inflasi dengan menyingkirkan defisit perdagangan Turki yang lama. Itu tidak berlaku, dan kini kos tinggi untuk import tenaga yang perlu dibayar dalam dolar — lebih banyak dolar, terima kasih kepada kelemahan lira — meletakkan tekanan yang kuat ke atas ekonomi.

Penganalisis ekonomi menjangkakan trajektori untuk inflasi Turki hanya akan menjadi lebih teruk.

“Tumpuan laser pada langkah-langkah heterodoks ke atas dasar kewangan konvensional tidak mungkin menyelesaikan cabaran inflasi dan kami menjangkakan tahap yang melepasi 80% y/y pada Q3-22,” Ehsan Khoman, pengarah penyelidikan pasaran baru muncul untuk Eropah, Timur Tengah dan Afrika di MUFG Bank, menulis di Twitter berikutan pengeluaran angka.

Bercakap kepada CNBC, Khoman menambah bahawa dia menjangkakan inflasi Turki akan “kekal di utara 70% y/y sehingga November berikutan pertembungan harga komoditi yang tinggi, peningkatan kos pengeluaran domestik dan lira yang menyusut dengan ketara.”

“Turki pada zaman inflasi 1990-an. Kelihatan seolah-olah Erdogan telah kehilangan kredibiliti ekonomi terakhirnya,” Holger Zschapitz, editor kewangan di akhbar harian Jerman Die Welt, menulis di Twitter. “Strategi Erdogan yang tidak lazim untuk menguruskan ekonomi negara bernilai $790 bilion terus menjadi bumerang,” tulisnya dalam tweet lain.

Angka 73.5% untuk indeks harga pengguna Turki meningkat daripada 70% pada bulan sebelumnya.

We want to thank the writer of this write-up for this amazing content

Inflasi Turki melonjak kepada 73%, paras tertinggi 23 tahun, apabila kos makanan dan tenaga melambung tinggi


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/