Inflasi UK mencecah paras tertinggi baru 40 tahun sebanyak 9.1% apabila lonjakan harga makanan dan tenaga berterusan

Lebih empat daripada lima orang di UK bimbang tentang peningkatan kos sara hidup dan keupayaan mereka untuk membeli keperluan asas seperti makanan dan tenaga dalam beberapa bulan akan datang, menurut satu tinjauan baharu.

Tolga Akmen | Afp | Imej Getty

LONDON — Inflasi UK mencecah 9.1% tahun ke tahun pada bulan Mei apabila harga makanan dan tenaga yang melambung tinggi terus memperdalam krisis kos sara hidup negara itu.

Kenaikan 9.1% dalam indeks harga pengguna, yang dikeluarkan pada hari Rabu, adalah sejajar dengan jangkaan daripada pakar ekonomi dalam tinjauan Reuters dan lebih tinggi sedikit daripada kenaikan 9% yang dicatatkan pada bulan April.

Harga pengguna meningkat sebanyak 0.7% bulan ke bulan pada bulan Mei, sedikit di atas jangkaan untuk kenaikan 0.6% tetapi kurang daripada kenaikan bulanan 2.5% pada bulan April, menunjukkan bahawa inflasi agak perlahan.

Dalam komunikasinya bersama angka pada hari Rabu, Pejabat Perangkaan Kebangsaan UK berkata anggarannya mencadangkan bahawa inflasi “akan bertahan lebih tinggi sekitar tahun 1982, di mana anggaran berkisar antara hampir 11% pada Januari turun kepada kira-kira 6.5% pada bulan Disember.”

Sumbangan peningkatan terbesar kepada kadar inflasi adalah daripada perkhidmatan perumahan dan isi rumah, terutamanya elektrik, gas dan bahan api lain, bersama-sama dengan pengangkutan (kebanyakannya bahan api motor dan kereta terpakai).

Indeks Harga Pengguna termasuk kos perumahan penghuni pemilik (CPIH) mencapai 7.9% dalam tempoh 12 bulan hingga Mei, meningkat daripada 7.8% pada April.

“Kenaikan harga makanan dan minuman bukan alkohol, berbanding kejatuhan setahun lalu, menghasilkan sumbangan menaik terbesar kepada perubahan dalam kedua-dua kadar inflasi CPIH dan CPI 12 bulan antara April dan Mei 2022 (0.17 mata peratusan untuk CPIH) ,” kata ONS dalam laporannya.

The Bank of England minggu lepas melaksanakan kenaikan kelima berturut-turut kepada kadar faedahwalaupun berhenti daripada kenaikan agresif yang dilihat di AS dan Switzerland, kerana ia kelihatan untuk menjinakkan inflasi tanpa menambahkan kelembapan ekonomi semasa.

Kadar bank utama pada masa ini berada pada paras tertinggi 13 tahun sebanyak 1.25% dan Bank menjangkakan inflasi IHP akan melebihi 11% menjelang Oktober.

Pengawal selia tenaga UK meningkatkan had harga tenaga isi rumah sebanyak 54% dari 1 April untuk menampung lonjakan harga tenaga borong, termasuk rekod kenaikan harga gas, dan tidak menolak kenaikan selanjutnya kepada had pada semakan berkala tahun ini.

Krisis kos sara hidup

Paul Craig, pengurus portfolio di Quilter Investors, berkata cetakan inflasi hari Rabu adalah peringatan tentang cabaran yang dihadapi bank pusat, kerajaan, perniagaan dan pengguna.

“Yang mengecewakan, krisis kos sara hidup tidak akan menjadi urusan jangka pendek, dan ini akhirnya menyebabkan Bank of England terperangkap di antara batu dan tempat yang sukar,” kata Craig.

“Walaupun AS telah mengakui keperluan untuk bertindak keras dan pantas pada kadar faedah, Bank of England terus bergerak pada kadar yang lebih perlahan, cuba untuk tidak membawa ekonomi ke dalam kemelesetan pada masa perniagaan dan pengguna merasai tekanan. “

Walau bagaimanapun, beliau mencadangkan bahawa strategi semasa Bank tidak berbuat banyak untuk menghentikan inflasi, bermakna “keputusan yang lebih sukar akan datang tidak lama lagi,” dengan Bank sudah membayangkan kenaikan yang lebih besar pada mesyuaratnya yang akan datang.

Tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa satu perempat daripada rakyat Britain terpaksa melangkau makan kerana tekanan inflasi dan krisis makanan bercampur dengan apa yang disifatkan oleh Gabenor Bank of England Andrew Bailey sebagai prospek “apokaliptik” untuk pengguna.

Seiring dengan kejutan luaran yang dihadapi ekonomi global — seperti lonjakan harga makanan dan tenaga di tengah-tengah perang di Ukraine dan masalah rantaian bekalan akibat kesesakan pandemik Covid-19 yang berlarutan — UK juga menavigasi tekanan domestik, seperti pelonggaran kerajaan. sokongan fiskal era pandemik bersejarah, dan kesan Brexit.

Ahli ekonomi juga telah menunjukkan tanda-tanda pengetatan keadaan pasaran buruh dan inflasi yang menapis ke ekonomi yang lebih luas. UK kini sibuk dengan mogok kereta api nasional yang besar, dan Ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel Christopher Pissarides memberitahu CNBC pada hari Selasa bahawa pasaran buruh adalah “lebih teruk daripada tahun 1970-an.”

Craig Quilter mencadangkan bahawa kerajaan dan bank pusat akan memerhatikan pasaran buruh dengan teliti, dan bukan hanya untuk tanda-tanda mogok selanjutnya ke atas kenaikan gaji yang ketinggalan inflasi.

“Dengan inflasi di mana ia berada, sebarang tanda kelemahan pekerjaan yang menjalar akan menjadi petanda amaran besar bagi ekonomi,” katanya.

We wish to thank the writer of this article for this outstanding web content

Inflasi UK mencecah paras tertinggi baru 40 tahun sebanyak 9.1% apabila lonjakan harga makanan dan tenaga berterusan


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/