Ingin Memfailkan Tuntutan dalam Penyelesaian Google di Illinois? Ini Borangnya

Penduduk Illinois yang layak kini boleh memfailkan tuntutan dalam penyelesaian tindakan kelas berikutan tuntutan mahkamah yang difailkan terhadap Google yang mendakwa pelanggaran privasi oleh syarikat di bawah undang-undang negeri.

Tuntutan itu, yang mencerminkan yang baru diselesaikan dengan Facebook yang menyebabkan ramai penduduk menerima cek bulan lepas, mendakwa syarikat itu melanggar Akta Privasi Maklumat Biometrik Illinois dengan “mengumpul dan menyimpan data biometrik individu yang, semasa tinggal di Illinois, muncul dalam gambar. dalam perkhidmatan perkongsian dan storan foto yang dikenali sebagai Google Photos, tanpa notis dan persetujuan yang sewajarnya.”

Perjanjian penyelesaian telah dicapai dalam kes itu awal tahun ini dan kini, penduduk yang layak boleh memfailkan tuntutan mereka. Google tidak serta-merta menjawab permintaan NBC 5 untuk komen, tetapi tidak mengakui sebarang salah laku sebagai sebahagian daripada perjanjian penyelesaian dan menafikan semua tuntutan yang dibuat dalam tuntutan mahkamah.

Jadi siapa yang layak untuk memfailkan tuntutan dan bagaimana mereka boleh berbuat demikian?

Menurut tapak web penyelesaian, penduduk layak “jika, pada bila-bila masa antara 1 Mei 2015 dan 25 April 2022, anda muncul dalam gambar dalam Foto Google semasa anda menjadi penduduk Illinois.”

Mereka yang ingin mengemukakan tuntutan boleh berbuat demikian menggunakan borang di sini.

Penduduk yang layak boleh mengemukakan tuntutan sekarang hingga 24 September. Semua tuntutan mesti dikemukakan sebelum tarikh tersebut untuk layak menerima pembayaran.

Bagi mereka yang ingin membantah atau mengecualikan diri mereka daripada penyelesaian, tarikh akhir itu ialah 10 Ogos.

Perbicaraan kelulusan akhir dijadualkan pada 28 September.

Mereka yang layak akan menerima sebahagian daripada dana penyelesaian $100 juta, selepas yuran mahkamah, kos dan perbelanjaan ditolak. Tetapi berapa banyak yang akan diperoleh setiap orang masih tidak jelas.

“Tiada siapa yang tahu terlebih dahulu berapa banyak setiap pembayaran tuntutan yang sah sehingga tarikh akhir untuk mengemukakan tuntutan berlalu dan Mahkamah memberikan Anugerah Yuran dan Perbelanjaan serta Bayaran Perkhidmatan,” kata laman web penyelesaian itu. “Setiap Ahli Kelas yang mengemukakan tuntutan yang sah akan menerima bahagian Dana Penyelesaian Bersih yang sama rata.”

Peguam dalam kes menganggarkan, berdasarkan pengalaman mereka dan kes serupa, bahawa setiap tuntutan boleh bernilai antara $200 dan $400.

Jika kelulusan akhir diberikan dan sebarang proses rayuan yang berpotensi selesai, peserta yang layak boleh menerima bayaran mereka dalam masa 90 hari. Perbicaraan kelulusan akhir ditetapkan pada 10:30 pagi pada 28 September.

Peguam memberi amaran, walau bagaimanapun, walaupun mahkamah meluluskan penyelesaian itu, mungkin masih terdapat rayuan dalam kes itu.

“Ia sentiasa tidak pasti sama ada dan bila rayuan boleh diselesaikan, dan menyelesaikannya boleh mengambil masa,” kata laman web itu.

Terkini, lebih daripada satu juta pengguna Facebook Illinois mula menerima cek berikutan penyelesaian $650 juta dalam saman tindakan kelas yang mendakwa ia melanggar hak penduduk dengan mengumpul dan menyimpan imbasan digital muka mereka tanpa kebenaran. Microsoft, Amazon dan Google adalah antara syarikat yang turut dituduh melakukan pelanggaran.

A tuntutan mahkamah tindakan kelas juga telah dibawa terhadap syarikat induk Snapchatmenuduh rangkaian sosial itu melanggar akta tersebut.

Akta Privasi Biometrik Illinois melarang syarikat dan institusi sektor swasta daripada mengumpul data biometrik daripada rakyat yang tidak curiga di negeri atau dalam talian, tidak kira di mana perniagaan itu berpusat. Data tidak boleh dijual, dipindahkan atau didagangkan. Tidak seperti mana-mana negeri lain, rakyat boleh menyaman atas dakwaan pelanggaran, yang telah mencetuskan ratusan pertempuran undang-undang David-dan-Goliath terhadap beberapa syarikat paling berkuasa di dunia.

Jika syarikat didapati telah melanggar undang-undang Illinois, rakyat boleh mengutip penalti sivil sehingga $5,000 setiap pelanggaran ditambah dengan bilangan orang yang terjejas dan hari yang terlibat. Tiada agensi kawal selia negeri terlibat dalam penguatkuasaan.

Memandangkan BIPA ialah undang-undang Illinois, ia hanya terpakai kepada penduduk negeri.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable material

Ingin Memfailkan Tuntutan dalam Penyelesaian Google di Illinois? Ini Borangnya


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/