Inilah maksud kenaikan kadar Fed untuk gaji anda

Setiap kali inflasi meningkat, ia mengambil gaji pekerja dan mengunyah akaun bank mereka. Dan inflasi semasa ini — yang dicetuskan oleh pertemuan peristiwa, termasuk perang di Ukraine dan wabak yang sedang berlaku — telah mempunyai selera makan yang rakus.

Itu bermakna kenaikan gaji sebenarnya telah bertukar menjadi kerugian, dengan laporan inflasi terkini menunjukkan harga pengguna meningkat sebanyak 8.6% untuk tahun berakhir pada bulan Mei. Akibatnya, purata pengguna terpaksa mengeluarkan anggaran $460 lebih setiap bulan daripada yang mereka lakukan pada tahun lepas untuk membayar barangan dan perkhidmatan yang sama, menurut Moody’s Analytics. Selain itu, penyelidikan dari Universiti Michigan mendapati bahawa pendapatan boleh guna sebenar per kapita berada di landasan yang betul untuk menunjukkan penurunan tahunan terbesar sejak 1932.

Memburukkan lagi keadaan bagi pekerja AS ialah Rizab Persekutuan, yang telah memulakan kempen kenaikan kadar yang bertujuan bukan sahaja untuk menjinakkan inflasi tetapi juga pertumbuhan gaji.

“Apabila Fed bertemu dan membuat keputusan dasarnya, kebanyakan orang tidak faham bahawa apa yang Fed katakan ialah ‘anda membuat terlalu banyak wang, gaji anda meningkat terlalu cepat, dan kami perlu memperlahankan permintaan untuk buruh, dan kami perlu memperlahankan kenaikan gaji,'” kata William Spriggs, seorang profesor ekonomi di Howard University di Washington, DC, dan ketua ekonomi untuk kesatuan buruh AFL-CIO.

Tetapi pertumbuhan gaji tidak, pada tahap material, memacu inflasi, kata Mark Zandi, ketua ekonomi di Moody’s Analytics.

“Penyebabnya adalah dari inflasi kepada upah, bukan dari upah kepada inflasi,” katanya.

Sebaliknya, pemacu utama kenaikan harga hari ini sebenarnya adalah satu siri yang melampau kejutan bekalantermasuk kegagalan dalam rantaian bekalan global dan perang di UkraineSpriggs berkata.

“Anda tidak boleh begitu sahaja mengeluarkan pengeluaran gandum utama, pengeluaran minyak makanan utama, pengeluaran baja utama, pengeluaran minyak utama, pengeluaran gas asli utama, pengeluaran utama [semiconductor] cip yang digunakan dalam kereta dan fikir anda tidak akan mendapat inflasi,” katanya. “Apabila ia dibentangkan dalam berita Amerika, anda mendapat idea ini bahawa jika semakan rangsangan kami lebih rendah, dan jika gaji kami turun, bahawa kita tidak akan mengalami inflasi ini. Tiada siapa di dunia ini yang menerimanya sebagai pandangan.”

Gaji tidak akan terbentang sejauh ini

Amerika mungkin secara teknikalnya tidak mengalami kemelesetan — tetapi bagi ramai orang, ia pasti mula berasa seperti satu.

“Apabila anda mula melihat data itu, anda mula berfikir bahawa mungkin orang yang benar-benar tertekan adalah betul; bahawa keadaan itu jauh lebih teruk dari segi ekonomi daripada data yang biasanya dilihat oleh ahli ekonomi,” kata Donald Grimes, sebuah Universiti Ahli ekonomi Michigan yang telah menjalankan penyelidikan ke arah aliran pendapatan sebenar selepas cukai.
Gaji nominal untuk pekerja sepenuh masa meningkat secara purata kira-kira 5% dalam tempoh 12 bulan yang berakhir pada Mei 2022, menurut Federal Reserve Bank of Atlanta Penjejak Pertumbuhan Gaji. Pasaran buruh yang ketat, a pergerakan yang diperbaharui untuk menguatkan hak pekerjadan usaha oleh negeri dan beberapa majikan utama untuk meningkatkan gaji minimum semuanya telah membantu menyumbang kepada pertumbuhan gaji yang bermakna sepanjang tahun lalu.

Walau bagaimanapun, pemfaktoran dalam inflasi, gaji benar berjalan pada negatif 3.5% dalam tempoh yang sama, dan ia turun dalam kebanyakan industri, menurut analisis Perniagaan CNN data Biro Statistik Buruh AS.

“Dari segi kuasa perbelanjaan sebenar, banyak keuntungan pada asasnya ialah permaidani ditarik keluar dari bawahnya,” kata Erik Lundh, ahli ekonomi utama di The Conference Board.

Tahap pendapatan boleh guna sebenar adalah tentang keadaan sebelum wabak, kata Grimes. Walau bagaimanapun, mereka tidak berkelakuan seperti biasa, yang akan berkembang pada kadar 2% hingga 3% setahun. Sebaliknya, mereka berada di landasan untuk jatuh 5.6%, katanya.

Penurunan tajam adalah sebahagiannya disebabkan oleh inflasi, tetapi juga pengakhirannya bantuan wabak persekutuan.

“Bagi mereka yang menyimpan sebahagian daripada wang itu untuk menghentikan perbelanjaan mereka, kehidupan mungkin masih baik,” katanya. “Tetapi bagi orang yang hidup dari gaji ke gaji, penurunan dalam pendapatan boleh guna sebenar … itu lebih menyedihkan daripada yang disedari oleh ahli ekonomi dan penggubal dasar.”

Bolehkah Fed membetulkan perkara ini?

Fed sememangnya berada dalam kedudukan yang tidak menentu. Memandangkan ia menaikkan kadar untuk menjinakkan inflasi, ia perlu cuba untuk tidak mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan.

Pada hari Rabu, jawatankuasa Fed berkata dalam kenyataannya ia “sangat komited untuk mengembalikan inflasi kepada objektif 2%nya,” menunjukkan bahawa kenaikan yang lebih agresif tidak di luar jadual.

Fed juga berkata ia tidak menjangkakan inflasi menurun tahun ini dan menyaksikan pengangguran meningkat kepada 3.7% pada 2022, lebih tinggi daripada ramalan Mac.

“Saya fikir mereka mempunyai peluang berjuang untuk mendaratkan pesawat ekonomi di landasan tanpa menghempasnya,” kata Zandi. “Kami memerlukan sedikit tuah mengenai wabak itu dan akibat daripada pencerobohan Rusia.”

Inflasi yang tinggi dan ketidaktentuan ekonomi yang lebih luas juga mencetuskan kebimbangan di kalangan beberapa ahli ekonomi dan penggubal dasar bahawa upah dan harga akan terlibat dalam perlumbaan kaki, mewujudkan sprial harga gaji gaya 1970-an persekitaran di mana inflasi terus meningkat.

Walau bagaimanapun, kembali kepada persekitaran stagflasi yang dilihat pada tahun 1970-an adalah agak awal, Lundh berkata.

“Itulah jenis persekitaran yang berterusan selama bertahun-tahun, ” katanya. “Kita mungkin melihat tahap stagflasi, kemudian pada 2022 dan pada 2023 dari segi kadar pertumbuhan benar-benar merudum di bawah potensi dan inflasi kekal di atas sasaran, tetapi saya tidak semestinya fikir ia akan berada pada tahap yang sama. atau tempoh yang sama seperti yang kita lihat pada tahun 1970-an.”

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell bercakap semasa sidang akhbar di Bangunan Rizab Persekutuan di Washington, DC, 15 Jun 2022.

Membantu mengurangkan kebimbangan adalah kekuatan kunci kira-kira dan penyata pendapatan rakyat Amerika, kata Tim Mahedy, ahli ekonomi kanan dengan KPMG.

Orang ramai mempunyai kusyen simpanan daripada program perbelanjaan persekutuan semasa pandemik, katanya, sambil menyatakan bahawa walaupun kredit pusingan sebagai bahagian pendapatan peribadi meningkat daripada tahun lepas, parasnya kekal sihat.

“Kami tidak boleh terus melakukan apa yang kami lakukan, tetapi pengguna mempunyai sedikit masa untuk inflasi diharapkan turun,” katanya sambil menegaskan bahawa bacaan inflasi dan tindakan Fed pada bulan-bulan akan datang akan terbukti kritikal.

Jika inflasi tidak mula reda Dalam beberapa bulan akan datang, pengguna akan mula merasakan lebih banyak kesakitan, katanya.

“Kami mempunyai sedikit penampan dan masa, tetapi kami kehabisan.”

We wish to give thanks to the writer of this post for this amazing material

Inilah maksud kenaikan kadar Fed untuk gaji anda


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/