Inilah sebabnya pakar kripto mengenepikan kemalangan bitcoin

Namun, pelabur jangka panjang mengabaikan kejatuhan melampau dalam nilai syiling digital dan pecahan bursa yang menjadikannya tersedia kepada pelabur.

Bitcoin, mata wang kripto paling berharga di dunia, turun kepada hampir $21,000 Rabu. Ia kehilangan satu perempat daripada nilainya sejak Jumaat dan berada hampir 70% di bawah paras tertinggi $68,000 setiap syiling pada bulan November. Eter, mata wang digital kedua paling bernilai, telah kehilangan kira-kira satu pertiga daripada nilainya sejak Jumaat dan telah jatuh 75% di bawah paras tertingginya.
Lebih membimbangkan ialah masalah struktur menyebabkan pelabur mustahil untuk mengeluarkan wang mereka daripada bursa crypto. Binance, bursa mata wang kripto terbesar di dunia, menjeda pengeluaran selama beberapa jam pada hari Isnin, mengatakan beberapa transaksi telah “tersekat.” Rangkaian Celsius, yang mempunyai 1.7 juta pengguna, menghentikan sementara pengeluaran disebabkan “keadaan pasaran yang melampau.” Mereka tidak menyatakan bila mereka akan membuka semula bursa, hanya menunjukkan bahawa ia akan “mengambil masa.”

Baru bulan Jun. Musim salji akan datang.

Setakat ini, sekurang-kurangnya, pemimpin dalam cryptosphere tidak terlalu bimbang. Mereka mengatakan bahawa ini adalah setara untuk kursus dan bahawa pasaran beruang dalam kripto tidak sama dengan pasaran beruang untuk saham: paras terendah adalah lebih melampau, tetapi begitu juga paras tertinggi.

“Pasaran beruang Crypto biasanya menyusut antara 85% dan 90%,” kata Jason Yanowitz, pengasas bersama Blockworks, platform penyelidikan untuk pelabur, eksekutif dan pembina kripto. Dalam dekad yang lalu, dua kemerosotan kripto yang berpanjangan menyaksikan bitcoin kehilangan lebih daripada 80% nilainya, tetapi syiling itu melantun semula — dan kemudian beberapa.

Semasa pasaran beruang kripto 2017 hingga 2018, bitcoin menjunam 83%, daripada $19,423 kepada $3,217. Tetapi menjelang November 2021, syiling itu bernilai $68,000.

Dalam tempoh yang sama etherium jatuh daripada $1,448 kepada $85, penurunan kira-kira 95%. Pada November 2021 syiling itu bernilai $4,850. Pasaran beruang antara 2013 dan 2015 juga menyaksikan bitcoin jatuh kira-kira 82%, daripada $1,127 kepada $200.

“Kalau awak beli [bitcoin] pada kemuncak larian lembu jantan 2017 (sekitar $20,000), anda menyaksikan penurunan sebanyak 80% pada tahun berikutnya. Tetapi jika anda terus bertahan, anda akan meningkat hampir 60% sekarang — walaupun selepas kemerosotan terkini pasaran kripto daripada paras tertinggi sepanjang masa pada November lalu,” kata Felix Honigwachs, Ketua Pegawai Eksekutif Xchange Monster.

Bitcoin menjunam di bawah $23,000 apabila krisis crypto berterusan
Memandangkan kripto baharu (ia bermula pada 2009), kata Yanowitz, ia secara semula jadi lebih tidak menentu. Dia menunjuk ke Amazon (AMZN), yang harga sahamnya mencapai paras tertinggi $113 sesaham pada ledakan internet lewat 90-an sebelum jatuh sebanyak 95% kepada $5.51. Ia ditutup pada hari Selasa pada $102.31, tetapi sebelum ini pecahan sahamnya 20-1 berkuat kuasa 6 Jun, ia didagangkan melebihi $2,000 sesaham.

“Saya sangat tidak bersetuju dengan orang yang mengatakan tiada cara untuk pulih daripada perkara seperti ini,” kata Yanowitz. “Saya fikir orang melihat kripto dan fikir ia pelik atau ia tidak benar. Jika anda tidak fikir kripto adalah benar, anda mungkin fikir ia terlalu nilai.” Tetapi pengeluaran ini tidak seteruk pasaran beruang kripto yang terakhir, tambahnya.

Saham teknologi lain turun dengan ketara sekarang, katanya, bukan hanya mata wang kripto. Saham daripada Uber (UBER) telah jatuh lebih 50% tahun setakat ini, Lyft (LYFT) turun 67% dan Netflix (NFLX) telah jatuh hampir 72%.

Namun, terdapat kebimbangan utama mengenai mata wang digital. Lebih sedikit pelabur terdedah kepada kejatuhan curam kripto semasa kemelesetan lalu, jadi lebih ramai kini akan kehilangan wang kali ini. Sesetengah syarikat kripto-bersebelahan baharu juga mungkin goyah semasa kemelesetan dalam pasaran kripto yang sesak ini, tetapi nilai syiling mungkin akan meningkat semula dalam jangka panjang, John Browning, pengasas bersama dan pengarah urusan BAND Financial berkata dalam nota hari Selasa.

Seperti yang dikatakan oleh Warren Buffett, “Hanya apabila air pasang barulah anda mengetahui siapa yang berenang telanjang.”

We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Inilah sebabnya pakar kripto mengenepikan kemalangan bitcoin


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/