Inilah yang mendorong harga gas tinggi — dan sebab ia tidak akan hilang

Rekod harga gas yang tinggi adalah punca terbesar inflasi panas yang menuju ke bulan-bulan musim panas permintaan tinggi — dan faktor di sebalik kos yang memusnahkan dompet tidak menunjukkan tanda-tanda berkurangan.

Harga minyak mentah, yang telah melonjak melebihi $100 setong, kini menyumbang 60% daripada harga segelen petrol tanpa plumbum biasa, menurut data April dari persekutuan Pentadbiran Maklumat Tenaga.

Kos minyak mentah melonjak di tengah-tengah peningkatan permintaan apabila wabak COVID-19 berkurangan dan gangguan rantaian bekalan global yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan sekatan yang dikenakan oleh Barat.

Hanya setahun yang lalu, harga minyak mentah menyumbang 52% daripada kos satu gelen gas – dan hanya 25% daripada kos semasa penutupan COVID pada April 2020, New York Times dilaporkan.

Kos penapisan menyumbang 17% lagi daripada harga segelen pada April ini, manakala 12% daripada kos pergi ke cukai dan 11% ke arah pengedaran dan pemasaran, data EIA menunjukkan.

Kos purata seluruh negara bagi satu gelen tanpa plumbum biasa kini berada di atas $5. Pada hari Rabu, purata kebangsaan untuk tanpa plumbum biasa mencecah $5.014, turun sedikit daripada paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $5.016 sehari sebelumnya, menurut AAA.

Harga minyak mentah telah meningkat melebihi $100 setong.
NY Post
Purata bulanan untuk gas biasa
Carta ini menunjukkan purata bulanan untuk gas biasa sejak 1980.
NY Post
1655334813 551 Inilah yang mendorong harga gas tinggi — dan sebab ia
Walaupun AS mengeluarkan minyak paling banyak di dunia, ia adalah pengimport minyak kedua terbesar.

Itu meningkat lebih daripada $2 daripada kos purata gelen $3.076 pada masa ini tahun lepas — dan naik lebih daripada 50 sen daripada kos purata gelen $4.47 sebulan yang lalu, data AAA menunjukkan.

Purata nasional untuk satu gelen bahan api diesel juga mencapai rekod baharu $5.78 pada hari Rabu, menurut AAA.

Isu pertarungan mengenai kos tenaga di luar kawalan dan inflasi yang tidak terkawal menyebabkan Presiden Biden dan Demokrat kongres takut akan serangan balik daripada pengundi yang marah pada pilihan raya pada pilihan raya pertengahan November.

Pemandu mengepam petrol ke dalam kenderaan
Kos purata di seluruh negara bagi satu gelen tanpa plumbum biasa adalah melebihi $5.
AFP melalui Getty Images/ Patrick T. Fallon

Tetapi walaupun tuntutan presiden hari Rabu bahawa Minyak Besar meningkatkan pengeluaran, tidak ada bukti bahawa usaha sedemikian akan menyejukkan harga di pam.

Walaupun AS adalah pengeluar minyak terbesar, ia juga pengimport minyak kedua terbesar di dunia — dan banyak kilang penapisan yang menghasilkan petrol tidak ditujukan untuk memproses apa yang dihasilkan di bumi AS, menurut Times.

AS menyaksikan kapasiti penapisan memuncak pada hampir 19 juta tong sehari pada April 2020, sebelum kesan COVID melanda dan penutupan menyebabkan permintaan menjunam. Akibatnya, syarikat minyak memotong kakitangan dan menutup loji penapisan.

Hari ini, kilang penapisan AS beroperasi pada 94% daripada kapasiti, tetapi pengeluaran pada Mac adalah 17.9 tong sehari, kurang daripada tahap pra-pandemi, menurut Reuters.

Syarikat minyak juga dipercayai teragak-agak untuk membuka semula kilang penapisan yang ditutup berikutan kekurangan tenaga buruh serta jangkaan jangka panjang harga minyak mentah akan turun berikutan peningkatan bekalan.

Dengan wayar Pos

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Inilah yang mendorong harga gas tinggi — dan sebab ia tidak akan hilang


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/