Inilah yang sebenarnya menjejaskan ekonomi

Saya keluar untuk pizza pada malam yang lain, tetapi terpaksa memakannya di dalam kereta saya.

Itu kerana Frank Pepe di Manchester, Connecticut mempunyai tanda ini di pintunya.

“Perhatian: Bilik Makan ditutup selepas jam 4 petang hari ini kerana kekurangan kakitangan.”

Jadi saya makan dalam SUV saya, tiada masalah, (piza itu hebat), tetapi ia membuatkan saya berfikir 1) ini tidak baik untuk Frank Pepe, dan 2) nota di pintu secara literal adalah tanda zaman.

Tanda kita hidup dalam dunia di mana kekurangan bekalan — pekerja, minyak, semikonduktor — adalah perkara biasa dan memberi kesan kepada ekonomi ke tahap yang tidak pernah kita lihat selama beberapa dekad. Implikasi terhadap inflasi, dasar Fed, kemungkinan kemelesetan dan kesejahteraan global kita tidak dapat diukur.

Kekangan bekalan ada di mana-mana hari ini, sesetengah Captain Obvious, yang lain lebih legap. Dalam sesetengah keadaan, kemelesetan ekonomi disebabkan oleh penurunan dalam permintaan. Itu mungkin akibat daripada kejatuhan pasaran saham seperti selepas 1987 atau 2000, kerana pengguna mempunyai lebih sedikit wang untuk dibelanjakan. Atau ia boleh menjadi peristiwa seperti kemelesetan COVID Februari hingga April 2020, apabila orang ramai tidak keluar untuk membeli sesuatu.

Kejutan bekalan boleh menyebabkan kemelesetan atau kemelesetan juga. “Pada tahun 1970-an, terdapat dua kejutan bekalan mega,” kata ahli ekonomi Nouriel Roubini kepada saya semasa Sidang Kemuncak Semua Pasaran Kewangan Yahoo. “Satu adalah perang antara Israel dan negara-negara Arab yang membawa kepada lonjakan harga minyak pada ’73 dan yang kedua ialah [1979 Iranian revolution] yang turut menyebabkan kenaikan harga minyak. Kali ini, lonjakan itu bukan sahaja dalam krisis minyak, ia adalah gas asli, makanan, baja, produk perindustrian, dan semikonduktor.”

Papan tanda tertutup dilekatkan pada pintu Main Street Pub di Clifton, Virginia, pada 30 Disember 2021. – Pub itu telah bergelut dengan isu kakitangan yang berterusan sepanjang wabak itu. (Foto oleh Heather SCOTT / AFP) (Foto oleh HEATHER SCOTT/AFP melalui Getty Images)

Sejak bermulanya COVID, ekonomi global telah dilanda kejutan bekalan dan permintaan, yang telah menyusahkan para pemimpin di seluruh dunia. Kira-kira $5 trilion rangsangan yang kerajaan kita masukkan ke dalam ekonomi meningkatkan permintaan untuk kereta, rumah dan stok meme, dsb. Memandangkan kekangan bekalan yang disebutkan di atas, sukar untuk mengingati masa dengan ketidakpadanan bekalan-permintaan yang begitu ketara.

Satu kesannya ialah inflasi, kini berjalan pada 8.2% — masih berlegar berhampiran paras tertinggi 40 tahun iaitu 9.1% kita lihat pada bulan Jun. Bolehkah kita melihat berapa banyak yang datang dari sisi permintaan, berapa banyak dari penawaran? Phil Levy, ketua ekonomi di Flexport, berkata walaupun masalah tenaga Eropah mencadangkan kejutan bekalan, terlalu banyak permintaan adalah masalah yang lebih besar.

“Bahagian terbesar daripada apa yang kami lihat [higher] harga datang daripada permintaan, yang telah meningkat – dan bekalan tidak dapat bersaing dengan kadarnya, “kata Levy.

Punca-punca kekurangan bekalan

Mari kita menelusuri kekurangan bekalan tersebut, puncanya termasuk wabak, peletakan jawatan yang hebat, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, penyahglobalisasian dan perubahan iklim — atau beberapa gabungan faktor ini.

Pencerobohan Putin ke atas Ukraine telah mengganggu bekalan gandum, jagung dan bijirin dan walaupun biji bunga matahari. Pegangannya terhadap bekalan gas asli Eropah, ditambah dengan sabotaj saluran paip di sana, serta boikot minyak dan gas Rusia bermakna kurang tenaga untuk Eropah dan seterusnya. sudah ada kelembapan dan pemberhentian pembuatan. Musim sejuk hanya tinggal 60 hari lagi, dan catuan untuk haba adalah kemungkinan yang berbeza.

Ini adalah masalah bekalan global. Bagaimana dengan tajuk baru-baru ini daripada Wall Street Journal: “New England Mengancam Pemadaman Musim Sejuk apabila Bekalan Gas Mengetatkan Pegawai Grid memberi amaran tentang ketegangan apabila rantau ini bersaing dengan negara Eropah untuk penghantaran gas asli cecair.”

Bercakap tentang New England, perubahan iklim boleh mendatangkan malapetaka pada bekalan, kerana anda mungkin mengetahui Thanksgiving ini apabila sos kranberi anda sangat mahal atau bahkan tidak wujud kerana kekurangan. kenapa? Kemarau yang melampau di New England, yang Zachary Zobel, seorang saintis di Pusat Penyelidikan Iklim Woodwell di Massachusetts, memberitahu Grist adalah hasil daripada perubahan iklim. Perubahan iklim mengganggu rantaian bekalan dalam banyak cara lain, dan pada skala yang lebih besar.

Kekurangan cip juga telah melanda industri di seluruh dunia — termasuk perniagaan auto, sebagai Ketua Pegawai Eksekutif GM Mary Barra baru-baru ini memberitahu saya. Tetapi bukan hanya syarikat besar yang dilanda bekalan cip rendah. Almamater saya, Kolej Bowdoin, baru-baru ini menghadapi masalah rantaian bekalan semasa cuba menyiapkan beberapa bangunan.

“Disebabkan kekurangan cip, syarikat yang mengeluarkan kawalan untuk sistem AV kami telah mengumumkan kelewatan penghantaran 12-24 bulan, dan kami diberi amaran bahawa peralatan rangkaian akan dicabar sama,” Michael Cato, Ketua Pegawai Maklumat. “Ini merumitkan perancangan kami dalam pelbagai cara termasuk masa untuk belanjawan kewangan dan menavigasi garis masa pelbagai tahun projek pembinaan.”

Mungkin juga terdapat kekurangan pekerja untuk menyiapkan projek tersebut. Perletakan jawatan yang hebat telah menjejaskan banyak perniagaan, tetapi ia juga menjejaskan kerajaan. John McQuillan, Ketua Pegawai Eksekutif Triumvirate Environmental, yang melupuskan sisa komersial dan berbahaya, mempunyai perniagaan yang memerlukan kebenaran kerajaan — proses yang menurutnya telah perlahan.

“Kami mahu meningkatkan kapasiti pemprosesan kami, tetapi anda mempunyai sekumpulan pengawal selia yang telah meletak jawatan. Orang yang lebih berpengalaman cenderung menjadi lebih tua. Saya mempunyai empat atau lima perkara yang belum selesai di Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico sekarang. Dan dalam semua keadaan yang saya dengar ialah, ‘Kami mempunyai kekurangan kakitangan, orang penting telah bersara, atau kami sedang menunggu untuk mengupah seseorang untuk jawatan itu.’”

Apakah yang kita ada dalam kit alat anti-inflasi kita?

Apakah yang boleh dilakukan mengenai isu bekalan? Ingat, ia adalah punca inflasi yang ketara dan mungkin kemelesetan. Sebaik-baiknya, Rizab Persekutuan boleh menyederhanakan inflasi dengan menaikkan kadar faedah. Malangnya, alat tradisional Fed, menaikkan kadar faedah dan mengecilkan kunci kira-kiranya, adalah mengenai mengekang permintaan, bukan meningkatkan bekalan. Itu tidak bermakna pembuat dasar dan sektor swasta tidak berdaya.

Michael Spence, pemenang Nobel dalam bidang ekonomi dan profesor emeritus di Stanford, menulis dalam Project Syndicate bahawa kadar yang lebih tinggi dan mengeluarkan kecairan “mengancam untuk ditolak pertumbuhan global di bawah potensi.” “Ada cara lain,” katanya, “langkah-langkah sampingan bekalan.” Seperti apa? Spence berhujah bahawa “proteksionisme yang merayap mesti dibalikkan,” dan menggesa penghapusan tarif. Beliau juga berkata bahawa usaha mesti dilakukan untuk meningkatkan produktiviti. “Banyak sektor – termasuk sektor awam – ketinggalan, dan kebimbangan mengenai kesan automasi terhadap pekerjaan berterusan.”

Dalam laporan baru-baru ini oleh Pusat Kemajuan Amerikasebuah badan pemikir liberal di Washington, ketua ekonomi Marc Jarsulic berhujah untuk memperluaskan penggunaan vaksin COVID-19 untuk mengurangkan kejutan bekalan buruh dan pembuatan, menyediakan sokongan tambahan untuk penjagaan kanak-kanak dan rumah untuk meningkatkan penyertaan tenaga buruh dan mengurangkan had umur bekerja imigresen untuk menambah bekalan buruh.

“Tindakan seperti ini bukan sebahagian daripada kit alat anti-inflasi standard, tetapi memandangkan persekitaran ekonomi yang berubah, ia sepatutnya berlaku,” kata Jarsulic.

Sebenarnya semua isu bekalan ini mungkin menghasilkan satu kelebihan, kata kolumnis Financial Times, Rana Foroohar dalam buku baharunya “Kepulangan, Laluan Menuju Kemakmuran dalam Dunia Pasca Global,” yang menyatakan: “Gangguan rantaian bekalan beberapa tahun kebelakangan ini. kini telah bertahan lebih lama daripada gabungan embargo minyak 1973–74 dan 1979. Ini bukan satu kekeliruan tetapi kebiasaan baharu.”

Buku itu berpendapat bahawa “zaman baru penyetempatan ekonomi akan menyatukan semula tempat dan kemakmuran. Ekonomi berasaskan tempat dan gelombang inovasi teknologi kini memungkinkan untuk memastikan operasi, pelaburan dan kekayaan lebih dekat dengan rumah, di mana-mana sahaja.”

Di sini diharapkan Foroohar telah menulis buku permainan lapisan perak.

Artikel ini dipaparkan dalam Taklimat Pagi edisi Sabtu pada 22 Okt. Dapatkan Taklimat Pagi dihantar terus ke peti masuk anda setiap Isnin hingga Jumaat selewat-lewatnya jam 6:30 pagi ET. Langgan

Ikuti Andy Serwer, ketua pengarang Yahoo Finance, di Twitter: @penyalur

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would like to say thanks to the writer of this post for this amazing web content

Inilah yang sebenarnya menjejaskan ekonomi


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/