‘Isyarat kenaikan harga mega’ atau ‘pecahan sebenar?’ 5 perkara yang perlu diketahui dalam Bitcoin minggu ini

Bitcoin (BTC) bangkit semula minggu ini apabila lonjakan mendadak mencabar paras tertinggi mingguan.

Dalam perkara yang sepatutnya memberikan keyakinan yang amat diperlukan kepada kenaikan harga, BTC/USD kembali ke paras tertinggi mingguan pada 30 Mei, memperoleh beberapa peratus semalaman.

Berbeza dengan penutupan mingguan baru-baru ini, lilin 29 Mei berjaya mengehadkan arah menurun dan berbalik dengan serta-merta apabila minggu baharu bermula.

Walau bagaimanapun, Bitcoin kini telah dimeterai sembilan lilin mingguan merah berturut-turutsesuatu yang tidak pernah dilihat sebelum ini dalam sejarahnya.

Betapa menurunnya mata wang kripto terbesar masuk bulan Jun? Persekitaran makro kekal bermasalah, manakala minat runcit tidak dapat dilihat dan memerlukan penyerahan yang lebih mendalam kekal.

Walau bagaimanapun, sekiranya ia meneruskan kekuatan terkininya, Bitcoin masih mempunyai peluang untuk keluar dari koridor dagangan semasanya.

Cointelegraph melihat faktor-faktor yang bersedia untuk menggerakkan pasaran pada hari-hari mendatang.

Bolehkah Bitcoin mengelakkan 10 minggu merah?

Terima kasih kepada pusingan U yang tidak dijangka tetapi dialu-alukan semalaman ke 30 Mei, Bitcoin melanggar tradisi minggu ini.

Dagangan Asia memberikan latar belakang kepada beberapa keuntungan kukuh, dengan indeks Nikkei Jepun dan indeks Hang Seng Hong Kong meningkat lebih 2% pada masa penulisan. Pencetus itu datang daripada berita bahawa China merancang untuk melonggarkan beberapa sekatan COVID-19 terkini dan membuka ekonomi.

Bitcoin, bagaimanapun, mengatasi prestasi ekuiti sebelum dagangan Eropah dijalankan.

Selepas lilin setiap jam merah awal selepas penutupan mingguan, BTC/USD meningkat secara mendadak daripada $29,300 kepada paras semasa menghampiri $30,700, data daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView menunjukkan.

Carta lilin 1 minggu BTC/USD (Bitstamp). Sumber: TradingView

Walaupun berhati-hati kekal terima kasih kepada penutupan mingguan masih merah, Bitcoin boleh menamatkan sembilan minggu kerugian berturut-turut minggu ini selagi harga penutupan minggu depan adalah sekurang-kurangnya $29,500.

Bagi sesetengah orang, tindakan semalaman sahaja sudah cukup untuk menjadi lebih positif pada pandangan jangka terdekat.

“Bitcoin di ambang isyarat kenaikkan mega,” Jordan Lindsey, pengasas JCL Capital,memberitahu Pengikut Twitter:

“IMO bukan masanya untuk tamak mencari kutu bawah.”

Trader Crypto Tony menyatakan bahawa Bitcoin masih dalam julat dagangan yang biasa dan harus membersihkan beberapa tahap utama sebelum dianggap mempunyai trajektori yang kukuh. Baginya, ini adalah $31,000, kini tidak begitu jauh.

Yang lain menumpukan pada idea keuntungan semasa sebagai satu lagi lantunan pelepasan dan Bitcoin sepatutnya kembali lebih rendah selepas itu.

Akaun dagangan popular TMV Crypto, sementara itu, dibenderakan terendah semalaman sebagai sokongan utama untuk bertahan pada masa hadapan.

“Tidak pasti sama ada kami perlu yakin dengan BTC + ETH,” rakan pedagang dan penganalisis Crypto Ed tambah dalam benang Twitter yang disiarkan pada 30 Mei.

Beliau menunjuk kepada volum hujung minggu yang tipis menyokong lantunan, menunjukkan bahawa tahap yang lebih tinggi tidak mempunyai minat bidaan yang diperlukan untuk mengukuhkan diri mereka sebagai sokongan baharu.

“Melihat beberapa pada suapan saya menjadi pendek, yang boleh difahami apabila melihat kelemahan dalam carta,” dia menyambung:

“Sekali lagi contoh yang bagus untuk berhati-hati pada hujung minggu. Terlalu kerap anda bermain dalam buku pesanan yang nipis, jadi saya lebih suka untuk tidak membuka jawatan baharu pada hujung minggu.”

Jurang niaga hadapan CME ditinggalkan dari 27 Mei pada $29,000, sementara itu, menyediakan sasaran penurunan harga selanjutnya.

1653905232 433 Isyarat kenaikan harga mega atau pecahan sebenar 5 perkara yang
Carta lilin 1 jam niaga hadapan CME Bitcoin. Sumber: TradingView

Penganalisis: Pelantunan saham ialah “perhimpunan pasaran menanggung”

Dengan pasaran Amerika Syarikat ditutup untuk cuti umum pada 30 Mei, terpulang kepada Eropah dan Asia untuk menentukan suasana hari itu.

Dan, dengan Forum Ekonomi Dunia di belakang mereka, pemegang kripto mungkin boleh menarik nafas lega menjelang bulan baharu, sebelum mesyuarat Rizab Persekutuan AS yang lain pada pertengahan Jun.

Kembalinya saham Asia selepas kerugian lapan minggu membentuk fokus makro utama pada hari itu.

Selepas gagal untuk mengambil kesempatan daripada perhimpunan serupa di AS minggu lepas, Bitcoin kini nampaknya memanfaatkan mood, yang pengulas bagaimanapun memberi amaran berkemungkinan bukan penunjuk pembalikan arah aliran keseluruhan.

Pengetatan monetari daripada Fed dan bank pusat lain bukan sahaja menyebabkan peniaga saham turun tetapi telah mencetuskan perbincangan tentang kemelesetan besar apabila ekonomi harga membayar.

“Kami berada di tengah-tengah rali pasaran beruang,” Mahjabeen Zaman, ketua pakar pelaburan di Citigroup Australia, memberitahu Bloomberg:

“Saya fikir pasaran akan berdagang dalam jarak jauh cuba memikirkan berapa lama kemelesetan itu akan datang atau berapa cepat inflasi menurun.”

Pengetatan itu akan menjadi nyata minggu ini. 1 Jun dianggap apabila Fed mula mengurangkan kunci kira-kiranya, kini pada rekod tertinggi $8.9 trilion.

Bank Pusat Eropah (ECB) akan menghentikan pembelian asetnya pada akhir tahun, ia mendedahkan minggu lepas.

31 Mei akan menyaksikan data indeks harga pengguna (CPI) dikeluarkan untuk zon Euro, mendahului data serupa untuk AS pada 10 Jun.

“Pelabur Saham memerhatikan tanda-tanda kestabilan,” pengulas pasaran Holger Zschaepitz menulis pada 28 Mei bersama Indeks Volatiliti CBOE:

“Tolok ketakutan Wall St, sentimen pelabur & spread bon dijejaki untuk petunjuk ke mana pasaran mungkin pergi seterusnya. Tetapi hanya satu daripada 5 penunjuk sentimen menunjukkan bahawa yang paling teruk telah berakhir dalam pasaran.”

1653905232 438 Isyarat kenaikan harga mega atau pecahan sebenar 5 perkara yang
Indeks Volatiliti CBOE. Sumber: Holger Zschaepitz/ Twitter

Kekuatan dolar menandakan paras terendah sebulan

Datang untuk menguji tahap sokongan sepanjang minggu lalu telah menjadi kekuatan dolar AS.

Selepas melonjak ke tahap yang tidak dilihat sejak Disember 2002, indeks dolar AS (DXY) akhirnya turun semula ke Bumi malah mencabar aliran menaik tahunnya.

Ini mungkin masih bertindak sebagai lapisan perak untuk aset berisiko sekiranya trend itu berterusan, kerana korelasi songsang telah memihak kepada Bitcoin khususnya pada masa lalu.

“Ini boleh menjadi permulaan kepada larian 2022!” Crypto Rover yang berani berhujahmemuat naik carta perbandingan yang menunjukkan korelasi songsang Bitcoin-DXY dan cara ia dimainkan pada tahun-tahun lepas.

1653905232 790 Isyarat kenaikan harga mega atau pecahan sebenar 5 perkara yang
Carta beranotasi Bitcoin lwn. DXY. Sumber: Crypto Rover/ Twitter

Crypto Ed, bagaimanapun, tidak yakin bahawa masa yang baik akan kembali, ihsan kelemahan dolar yang berterusan.

“DXY sedang mencetak corak pembalikan, baji jatuh. Satu lagi sebab untuk tidak terlalu bersemangat untuk BTC,” tweet selanjutnya tambah.

Namun begitu, pada 101.49, DXY berada pada tahap terendah sejak 25 April.

1653905232 750 Isyarat kenaikan harga mega atau pecahan sebenar 5 perkara yang
Carta lilin 1 hari indeks dolar AS (DXY). Sumber: TradingView

Bitcoin menghampiri “bahagian bawah kitaran”

Tidak semua orang lemah dalam kalangan penganalisis Bitcoin, dan salah seorang daripada mereka, Ketua Pegawai Eksekutif CryptoQuant Ki Young Ju, mempunyai data untuk membuktikan sebabnya.

Memuat naik bacaan terkini daripada pengagihan had yang direalisasikan Bitcoin, Ki berhujah bahawa, sebenarnya, BTC/USD kini berada pada tahap yang sama dengan Mac 2020.

Had yang direalisasikan mencerminkan harga yang terakhir setiap Bitcoin bergerak, dan boleh dipecahkan kepada kumpulan umur.

Ini, seterusnya, menunjukkan perkadaran bekalan BTC yang membentuk had realisasinya yang terakhir berpindah pada jangka masa tertentu yang lalu.

Pada masa ini, 62% daripada had yang direalisasikan melibatkan output transaksi yang tidak dibelanjakan (UTXO) dari enam bulan lalu atau lebih lama.

Bagi Ki, ini menandakan wilayah lantai untuk harga BTC, seperti yang berlaku dalam sejarah — dan paling ketara semasa kemalangan COVID-19 Mac 2020.

“$BTC semakin hampir ke dasar kitaran,” dia merumuskan:

“Kini UTXO berusia lebih 6 bulan mengambil 62% daripada had yang direalisasikan. Pada jualan hebat Mac 2020, penunjuk ini juga mencapai 62%.”

1653905232 519 Isyarat kenaikan harga mega atau pecahan sebenar 5 perkara yang
Bitcoin merealisasikan had band UTXO berbanding carta BTC/USD. Sumber: Ki Young Ju/ Twitter

CryptoQuant sebelum ini melaporkan data UTXO kerana ia berkaitan dengan saiz pegangan pelabur Bitcointetapi membuat kesimpulan yang lebih konservatif.

Minggu lalu, nampaknya ikan paus Bitcoin terbesar masih mengedarkan pegangan mereka dalam rantaian, manakala ikan paus yang lebih kecil berkemungkinan menyokong pasaran dan menghalang lata gaya Mac 2020.

Sentimen membayangkan “peluang membeli jangka panjang”

Ia memerlukan banyak tindakan harga kenaikkan untuk mengalihkan sentimen ke hijau dalam persekitaran semasa.

berkaitan: 5 mata wang kripto teratas untuk ditonton minggu ini: BTC, ETH, XTZ, KCS, AAVE

Ini berlaku untuk kedua-dua Bitcoin dan kripto dengan lebih meluas, kerana pelabur telah mengalami lebih enam bulan daripada apa yang hampir tidak dapat dikawal.

Ini kekal pada minggu ini – walaupun semalaman meningkat, sentimen kekal kukuh dalam zon “ketakutan melampau” merentas Bitcoin dan altcoin.

The Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto hanya pada 10/100 pada 30 Mei, skor yang telah mengiringi paras terendah harga generasi pada tahun-tahun sebelumnya.

1653905232 235 Isyarat kenaikan harga mega atau pecahan sebenar 5 perkara yang
Indeks Ketakutan & Ketamakan Kripto (tangkapan skrin). Sumber: Alternative.me

Mei 2022 merupakan tempoh yang amat sukar untuk sentimen, dengan Ketakutan & Keserakahan mencecah hanya 8/100 pada awal bulan — tahap yang jarang dilihat dan kali terakhir muncul pada Mac 2020.

“Indeks Ketakutan & Ketamakan kembali ke 10 hari ini,” Philip Swift, pencipta platform analitik dalam rantaian LookIntoBitcoin, menjawab:

“Kami telah menghabiskan masa tiga minggu dalam Ketakutan Melampau sekarang dengan hanya tindakan harga menyamping. Potensi pembentukan bawah?”

Pengulas dan penganalisis Scott Melker, yang dikenali sebagai Wolf of All Streets, menambah bahawa tidak kira apa yang mungkin berlaku seterusnya, sentimen mendedahkan “peluang membeli jangka panjang.”

“Orang ramai masih menjadi lebih takut,” sebahagian daripada catatan Twitter membaca.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata dari pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph.com. Setiap pelaburan dan langkah perdagangan melibatkan risiko, anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.