Jabatan Kehakiman dan Meta menyelesaikan kes diskriminasi perumahan mercu tanda

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Pemilik Facebook Meta bersetuju untuk merombak sistem pengiklanan sasaran rangkaian sosial di bawah sebuah penempatan yang meluas dengan Jabatan Kehakiman AS, selepas syarikat itu dituduh membenarkan tuan tanah memasarkan iklan perumahan mereka dengan cara yang mendiskriminasi.

Penyelesaian itu, yang berpunca daripada Akta Perumahan Adil 2019 tuntutan mahkamah dibawa oleh Pentadbiran Trump, adalah kedua penyelesaian sedemikian di mana syarikat telah bersetuju untuk menukar sistem iklannya untuk mengelakkan diskriminasi. Tetapi penyelesaian hari Selasa berjalan lebih jauh daripada yang pertama, memerlukan Facebook untuk merombak alat penyasaran iklan dalaman yang berkuasa, yang dikenali sebagai Khalayak Serupa. Pegawai kerajaan berkata dengan membenarkan pengiklan menyasarkan iklan berkaitan perumahan mengikut kaum, jantina, agama atau ciri sensitif lain bahawa produk itu membolehkan diskriminasi perumahan.

Di bawah penyelesaian itu, Facebook akan membina sistem pengiklanan automatik baharu yang dikatakan syarikat itu akan membantu memastikan iklan berkaitan perumahan dihantar kepada campuran penduduk yang lebih saksama. Penyelesaian itu berkata bahawa gergasi media sosial itu perlu menyerahkan sistem itu kepada pihak ketiga untuk semakan. Facebook, yang tahun lepas menamakan semula syarikat induknya kepada Meta, juga bersetuju untuk membayar yuran $115,054, penalti maksimum yang ada di bawah undang-undang.

“Penyelesaian ini bersejarah, menandakan kali pertama Meta bersetuju untuk menamatkan salah satu alat penyasaran algoritmanya dan mengubah suai algoritma penghantarannya untuk iklan perumahan sebagai tindak balas kepada tuntutan undang-undang hak sivil,” kata Penolong Peguam Negara Kristen Clarke dari Jabatan Kehakiman Sivil. Bahagian Hak.

Pengiklan masih boleh menyasarkan iklan mereka kepada pengguna di lokasi tertentu tetapi tidak berdasarkan kod Zip mereka sahaja dan mereka yang mempunyai minat terhad, menurut jurucakap Facebook Joe Osborne.

Facebook kini terikat secara sah untuk menghalang pengiklan daripada mengecualikan orang kerana kaum mereka

Naib Presiden Hak Sivil Facebook Roy Austin berkata dalam satu kenyataan bahawa syarikat itu akan menggunakan teknologi pembelajaran mesin untuk cuba mengagihkan secara lebih saksama siapa yang melihat iklan berkaitan perumahan tanpa mengira cara pemasar tersebut menyasarkan iklan mereka dengan mengambil kira umur, jantina dan kemungkinan kaum pengguna.

“Diskriminasi dalam perumahan, pekerjaan dan kredit adalah masalah yang berakar umbi dengan sejarah yang panjang di AS, dan kami komited untuk meluaskan peluang untuk komuniti terpinggir di ruang ini dan lain-lain,” kata Austin dalam satu kenyataan. “Jenis kerja ini tidak pernah berlaku sebelum ini dalam industri pengiklanan dan mewakili kemajuan teknologi yang ketara untuk cara pembelajaran mesin digunakan untuk menyampaikan iklan yang diperibadikan.”

undang-undang persekutuan melarang diskriminasi perumahan berdasarkan bangsa, agama, asal usul negara, jantina, ketidakupayaan atau status keluarga.

Perjanjian itu mengikuti rentetan aduan undang-undang daripada Jabatan Kehakiman, peguam negara dan kumpulan hak sivil terhadap Facebook yang berhujah bahawa alat pemasaran berasaskan algoritma syarikat — yang pakar dalam memberikan pengiklan keupayaan unik untuk menyasarkan iklan kepada kepingan nipis penduduk — telah mendiskriminasikan minoriti dan kumpulan lain yang terdedah dalam bidang perumahan, kredit dan pekerjaan.

Pada 2019, Facebook bersetuju untuk berhenti membenarkan pengiklan menggunakan jantina, umur dan kod Pos — yang sering bertindak sebagai proksi untuk kaum — untuk memasarkan perumahan, kredit dan peluang pekerjaan kepada penggunanya. Perubahan itu berlaku selepas siasatan peguam negara negara Washington dan laporan ProPublica yang mendapati Facebook membenarkan pengiklan menggunakan iklan penyasaran mikronya untuk menyembunyikan iklan perumahan daripada pengguna Afrika Amerika dan minoriti lain. Sesudah itu, Facebook berkata ia tidak lagi membenarkan pengiklan gunakan kategori “perkaitan etnik” untuk iklan perumahan, kredit dan pekerjaan.

HUD sedang menyemak amalan iklan Twitter dan Google sebagai sebahagian daripada siasatan diskriminasi perumahan

Tetapi sejak syarikat itu bersetuju dengan penyelesaian ini, para penyelidik mendapati bahawa sistem Facebook boleh terus melakukan diskriminasi walaupun pengiklan telah dilarang daripada menyemak kotak tertentu untuk jantina, bangsa atau umur. Dalam sesetengah keadaan, perisiannya mengesan bahawa orang daripada kaum atau jantina tertentu sering mengklik pada iklan tertentu, dan kemudian perisian itu mula mengukuhkan berat sebelah tersebut dengan menyampaikan iklan kepada “khalayak yang serupa,” kata Peter Romer-Friedman, seorang pengetua di firma guaman Gupta Wessler PLLC.

Hasilnya mungkin hanya lelaki yang ditunjukkan iklan perumahan tertentu, walaupun pengiklan tidak secara khusus cuba menunjukkan iklan tersebut kepada lelaki sahaja, kata Romer-Friedman, yang telah membawa beberapa kes hak sivil terhadap syarikat, termasuk penyelesaian 2018 di mana syarikat bersetuju untuk mengehadkan kategori penyasaran iklan.

Romer-Friedman berkata penyelesaian itu adalah “pencapaian besar,” kerana ia adalah kali pertama platform bersedia membuat perubahan besar pada algoritmanya sebagai tindak balas kepada tuntutan hak sivil.

Selama bertahun-tahun, Facebook telah bergelut dengan aduan daripada penyokong hak sivil dan orang kulit berwarna, yang berpendapat bahawa penguatkuasaan Facebook kadangkala akan keluarkan secara tidak adil kandungan di mana orang ramai mengadu tentang diskriminasi. Pada tahun 2020, syarikat menyerahkan kepada audit hak sivil bebas, yang mendapati bahawa dasar syarikat adalah “kemunduran yang luar biasa” kepada hak sivil.

We want to give thanks to the author of this post for this incredible content

Jabatan Kehakiman dan Meta menyelesaikan kes diskriminasi perumahan mercu tanda


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/