Janet Yellen berkata pemulihan ekonomi bergantung pada rantaian bekalan, agenda hijau dan berakhirnya perang Ukraine

Ketika Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah ke paras tertinggi sejak krisis kewangan 2008, Rumah Putih cuba menavigasi cara untuk memerangi inflasi tanpa membawa negara ke dalam kemelesetan berskala penuh.

“Saya percaya ada jalan melalui ini,” Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen memberitahu Atlantik Khamis. “Saya menganggap kemelesetan berskala penuh sebagai tempoh apabila terdapat pengangguran yang berlebihan. Anda tidak mempunyai pasaran buruh yang kukuh. Kami mempunyai salah satu pasaran buruh yang paling ketat sekarang.”

Yellen meramalkan bahawa inflasi akhirnya akan terkawal tahun depan.

“Terdapat risiko. Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine belum berakhir. Kami melihat Putin menggunakan minyak dan gas,” kata Yellen. “Kami akan kekal terdedah kepada kejutan bekalan.”

YELLEN KATA FED BOLEH MENJINAKKAN INFLASI TANPA MENGHANCURKAN PASARAN BURUH

Janet Yellen mengadakan sidang akhbar di Bilik Tunai di Jabatan Perbendaharaan AS di Washington 28 Julai 2022. (REUTERS/Jonathan Ernst/Foto Reuters)

Yellen sedang memerhatikan di mana rizab minyak Rusia akan diagihkan di pasaran global ketika AS cuba mengukuhkan kapasiti tenaganya.

“Rusia kini sedang berusaha secara aktif untuk mencari tempat menjual minyak mereka. Mereka memberikan diskaun yang besar kepada China dan India, yang merupakan dua pembeli besar,” kata Yellen.

Dalam membina masa depan tenaga bersih, Beijing kekal sebagai penghalang, walaupun Akta CHIPS dwipartisan mendorong lebih keyakinan dalam pembuatan semikonduktor domestik.

“Terdapat nadir bumi, panel solar, bateri, komponen bateri elektrik yang kami terlalu bergantung kepada China,” kata Yellen.

Biden menandatangani Akta CHIPS

Presiden Biden menandatangani undang-undang CHIPS dan Akta Sains 2022 di Rumput Selatan Rumah Putih di Washington, 9 Ogos 2022. (Demetrius Freeman/The Washington Post melalui Getty Images / Getty Images)

Untuk mewujudkan peralihan yang lancar kepada tenaga bersih, Yellen berkata AS perlu memastikan “masyarakat yang bergantung dan bergantung kepada bahan api fosil tidak ketinggalan.”

Biden telah memperuntukkan rekod $360 bilion dalam Akta Pengurangan Inflasi kepada langkah perubahan iklim. Rumah Putih kini mesti melancarkan peralihan tenaga hijau ke seluruh negara.

RIZAB PERSEKUTUAN NAIKKAN KADAR FAEDAH SEBANYAK 75 MATA ASAS UNTUK BULAN KETIGA LURUS

“Ini penting kerana saya benar-benar berpendapat ia menyumbang kepada polarisasi di negara ini untuk menikmati pertumbuhan pesat, terutamanya pantai,” kata Yellen. “Sudah tentu, dengan kenaikan harga perumahan di kawasan-kawasan ini, mereka tidak begitu mudah.”

Presiden Joe Biden

Presiden Biden dan Pasukan Tindak Balas COVID-19 White House mengambil bahagian dalam panggilan maya dengan Persatuan Gabenor Kebangsaan dari Auditorium Mahkamah Selatan Bangunan Pejabat Eksekutif Eisenhower di Kompleks Rumah Putih 27 Dis 2021. (Kent Nishimura / Los Angeles Times melalui Getty Images / Getty Images)

Sepanjang tahun lalu, kadar gadai janji telah meningkat dua kali ganda, dan gadai janji kadar tetap 30 tahun melebihi 6% buat kali pertama sejak 2008.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Menurut tinjauan baru Fox News, 78% pengundi mengatakan inflasi telah menyebabkan kesukaran kewangan. Lima puluh sembilan peratus pengundi juga “sangat” bimbang tentang inflasi dan harga yang lebih tinggi.

Oleh kerana Rizab Persekutuan memberi amaran bahawa rakyat Amerika perlu menanggung peningkatan dalam pengangguran dan kadar faedah yang lebih tinggi, ia adalah satu permainan menunggu sebelum pengguna akan dapat merasai kelegaan ekonomi.

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing material

Janet Yellen berkata pemulihan ekonomi bergantung pada rantaian bekalan, agenda hijau dan berakhirnya perang Ukraine


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/