Jeff Bezos menyeru lembaga disinformasi baharu Biden untuk menyemak tweetnya tentang inflasi

Pengasas Amazon Jeff Bezos meminta Lembaga Penyelidikan Pentadbiran Biden untuk menyemak tweet presiden yang mendakwa bahawa inflasi yang semakin meningkat boleh dijinakkan dengan menaikkan cukai korporat.

Joe Biden, yang telah menghadapi kritikan mengenai kadar tinggi 40 tahun yang mencecah 8.3 peratus, tweet pada hari Jumaat bahawa cukai lebih banyak syarikat akan membantu mengurangkan tekanan ekonomi yang memberi kesan kepada rakyat Amerika.

‘Anda mahu menurunkan inflasi? Mari kita pastikan syarikat terkaya membayar bahagian mereka yang adil,’ tweet Biden.

Bezos menjawab dalam beberapa jam, mendakwa presiden menggabungkan dua isu berasingan yang hanya merupakan salah arah, dan harus dipertanggungjawabkan oleh Lembaga Disinformation Jabatan Keselamatan Dalam Negeri.

‘Lembaga Disinformation yang baru dibuat harus menyemak tweet ini, atau mungkin mereka perlu membentuk Lembaga Bukan Sequitur baharu,’ tweet Bezos.

‘Menaikkan cukai korporat boleh dibincangkan. Menjinakkan inflasi adalah penting untuk dibincangkan. Menyatukan mereka hanyalah salah arah.’

Presiden Joe Biden mendakwa bahawa menaikkan cukai korporat akan membantu menangani inflasi

Pengasas Amazon Jeff Bezos berkata dakwaan presiden itu hanyalah salah arah dan menyeru Lembaga Disinformation baharu DHS untuk menyemak tweet Biden

Pengasas Amazon Jeff Bezos berkata dakwaan presiden itu hanyalah salah arah dan menyeru Lembaga Disinformation baharu DHS untuk menyemak tweet Biden

Inflasi adalah setinggi dalam 40 tahun kerana Biden nampaknya menyalahkan cukai korporat dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine

Inflasi adalah setinggi dalam 40 tahun kerana Biden nampaknya menyalahkan cukai korporat dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine

Lembaga Disinformation telah ditubuhkan bulan lepas untuk memerangi penyebaran maklumat salah dalam komuniti minoriti dan untuk menyediakan komuniti dengan sumber dan alat untuk membantu menghalang individu daripada menjadi radikal kepada keganasan.

Lembaga pengarah, bagaimanapun, telah mendapat banyak kritikan kerana ia ditubuhkan menjelang pertengahan penggal 2022, di mana parti presiden dijangka mengalami kerugian besar, dan kelihatan munafik kerana pentadbiran Biden telah diselar kerana cuba memutarkan isu yang memihak kepada mereka.

Pentadbiran sebelum ini mendakwa bahawa perang di Ukraine menyebabkan inflasi dan harga gas melambung walaupun kedua-duanya sudah tinggi dengan ketara sebelum pencerobohan Rusia.

Daripada cukai korporat, kadar faedah telah dilihat sebagai tokoh utama yang akan digunakan untuk menurunkan inflasi.

Rizab Persekutuan telah mula menaikkan kadar faedah untuk memperlahankan peminjaman dan perbelanjaan yang cukup untuk menyejukkan inflasi berikutan kemuncak wabak itu.

‘Inflasi terlalu tinggi, dan kami memahami kesusahan yang ditimbulkannya, dan kami bergerak pantas untuk menurunkannya semula,’ kata Pengerusi Fed Jerome Powell pada awal minggu ini.

Inflasi mula melonjak pada April 2021, bermakna kenaikan tahunan kini bermula dari paras asas yang lebih tinggi

Inflasi mula melonjak pada April 2021, bermakna kenaikan tahunan kini bermula dari paras asas yang lebih tinggi

1652541348 196 Jeff Bezos menyeru lembaga disinformasi baharu Biden untuk menyemak tweetnya

Dalam temu bual dengan Pasaran pada hari Khamis, beliau ditanya apa yang akan beliau katakan kepada seseorang yang akan kehilangan pekerjaan atau terlepas kenaikan gaji kerana Fed cuba menyekat perbelanjaan inflasi.

‘Jadi saya akan mengatakan bahawa kami memahami sepenuhnya dan menghargai betapa menyakitkannya inflasi, dan kami mempunyai alat dan keazaman untuk menurunkannya kepada dua peratus, dan kami akan melakukannya.

‘Saya juga akan mengatakan bahawa proses menurunkan inflasi kepada dua peratus juga akan merangkumi sedikit kesakitan, tetapi akhirnya perkara yang paling menyakitkan adalah jika kita gagal menanganinya dan inflasi akan berakar umbi dalam ekonomi pada tahap yang tinggi , dan kami tahu bagaimana rasanya.

‘Dan itu hanya orang yang kehilangan nilai gaji mereka kepada inflasi yang tinggi dan, akhirnya, kita perlu melalui kemerosotan yang lebih mendalam. Jadi kita benar-benar perlu mengelak perkara itu.’

Laporan Jabatan Buruh pada hari Rabu mengatakan bahawa indeks harga pengguna meningkat 0.3 peratus pada bulan April daripada bulan sebelumnya, untuk keuntungan 8.3 peratus daripada tahun lalu, berbanding kenaikan 8.5 peratus Mac.

Indeks makanan meningkat 9.4 peratus daripada tahun lepas, peningkatan terbesar 12 bulan sejak 1981, dan indeks tenaga melonjak 30.3 peratus berbanding setahun lalu.

Tidak termasuk harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, inflasi yang dipanggil ‘teras’ mencecah 6.3 peratus dalam tempoh 12 bulan yang berakhir pada April, turun sedikit daripada kadar tahunan Mac sebanyak 6.5 peratus.

Walau bagaimanapun, dalam tanda merisaukan inflasi semakin berakar umbi, harga teras melonjak 0.6 peratus dari Mac hingga April – dua kali ganda kenaikan 0.3 peratus dari Februari hingga Mac.

Kenaikan itu didorong oleh kenaikan harga tiket penerbangan, bilik hotel dan kereta baharu. Kos sewa juga meningkat dengan mendadak.

Bersama-sama dengan inflasi, Biden telah mendapat kritikan kerana menubuhkan Lembaga Pemberitahuan, yang menentang ‘Orwellian’ dan ‘bukan-Amerika.’

Ketua Minoriti Dewan Rakyat Kevin McCarthy berkata pada hari Rabu bahawa Presiden Joe Biden mencipta Lembaga Tadbir Urus Disinformasi kerana Demokrat 'mahu mengawal' kehidupan rakyat Amerika

Ketua Minoriti Dewan Rakyat Kevin McCarthy berkata pada hari Rabu bahawa Presiden Joe Biden mencipta Lembaga Tadbir Urus Disinformasi kerana Demokrat ‘mahu mengawal’ kehidupan rakyat Amerika

Pemimpin Dewan Republikan Kevin McCarthy berkata pada hari Rabu bahawa Demokrat mahu mengawal maklumat yang rakyat Amerika boleh akses melalui lembaga baharu.

‘Adakah mereka tidak cukup mempercayai orang Amerika sehingga mereka mahu mengawal sebanyak itu kehidupan kita?’ pemimpin Dewan Republikan menyoal semasa taklimat akhbar mengenai lembaga Keselamatan Dalam Negeri yang baharu.

‘Kami menontonnya berulang kali,’ sambung McCarthy. ‘Mengapa mereka mahu mengawal maklumat? Kerana mereka tidak mahu kamu tahu perkara sebenar.’

Dia mendakwa bahawa Demokrat cuba menyembunyikan maklumat yang ditolak oleh pihak kanan, yang dianggap oleh pihak kiri kemungkinan semua konspirasi. McCarthy berkata ini termasuk mengalih perhatian daripada rekod inflasi yang tinggi dan fakta yang mengelilingi COVID-19.

Republikan dengan serta-merta mengecam lembaga baru, yang diketuai oleh apa yang dipanggil pakar maklumat salah Rusia Nina Jankowicz, sebagai ‘Ministry of Truth’ dystopian daripada novel George Orwell 1984.

‘Kementerian kebenaran presiden adalah penyalahgunaan kuasa bukan Amerika,’ kata McCarthy semasa taklimat akhbar dengan penggubal undang-undang GOP lain, termasuk Perwakilan pro-MAGA Lauren Boebert dari Colorado dan Jim Jordan dari Ohio.

Boebert berkata pada taklimat akhbar di Capitol pada hari Rabu: ‘Jangan silap, kebebasan bersuara diserang di sini di Amerika.’

Ketua lembaga itu, Nina Jankowicz, juga dibidas oleh Republikan kerana beberapa komen sebelum ini yang jelas menunjukkan berat sebelahnya terhadap Donald Trump dan dia menolak dakwaan yang kini menafikan tentang hubungan antara kempen bekas presiden itu dan Rusia.

‘Dia secara aktif mempromosikan maklumat yang palsu,’ kata McCarthy mengenai Jankowicz, mendakwa ‘peranan’ baharunya ialah ‘memantau maklumat’ dan memutuskan apa yang rakyat Amerika patut percaya adalah benar.

Garis masa tuntutan ditolak oleh ketua Lembaga Tadbir Urus Disinformasi Joe Biden yang baharu, Nina Jankowicz

Jun 2016 – Berkongsi pautan ke siaran Medium yang kini dipadamkan memaparkan mural Donald Trump mencium Presiden Rusia Vladimir Putin. ‘Rusia milik Putin bukanlah sebuah negara yang akan dicontohi oleh mana-mana pengundi Amerika. Amerika Syarikat tidak sepatutnya memilih demagog yang berhasrat untuk melakukan perkara itu,’ tulisnya pada masa itu.

Julai 2016 – Jankowicz dikaitkan dengan karya Foer bertajuk ‘Boneka Putin,’ dan tweet: ‘Tetapi adakah kita mahukan presiden yang mempunyai begitu banyak hubungan teduh dan selesa dengan Rusia? Tidak. Jadi ya, bahagian ini mesti dibaca.’

Ogos 2016 – ‘Manafort bukan satu-satunya hubungan Trump dengan #Russia dan #Putin,’ dia tweet sambil berkongsi kenyataan daripada setiausaha akhbar nasional DNC Mark Paustenbach mendakwa: ‘Kempen Trump masih mengekalkan hubungan yang kukuh dengan Rusia dan elemen pro-Kremlin.’

– Dia juga berkongsi pautan ke artikel kempen Clinton bersama-sama dengan ulasan’: ‘Hubungan pelik Trump dengan Rusia … Dasar luar negara penting.’

September 2016 – ‘Hubungan Kremlin Trump tidak berakhir di Manafort. Ini adalah orang yang serius,’ dia memberi amaran dalam tweet.

1 November 2016 – ‘Suami menghantar mesej kepada saya ‘anda ada berita untuk bangun.’ Tidak pernah terfikir akan jadi ini. Mengesahkan ketakutan terburuk kami tentang Trump. Saya ngeri, Jankowicz tweet. Datang sebagai tindak balas kepada tweet daripada kempen Hillary Clinton yang mendakwa Trump mempunyai ‘pelayan rahsia’ yang digunakannya untuk ‘berkomunikasi secara peribadi dengan bank Rusia yang terikat dengan Putin bernama Alfa Bank.’

1652541348 930 Jeff Bezos menyeru lembaga disinformasi baharu Biden untuk menyemak tweetnya

6 November 2016 – Jankowicz berkata bahawa ‘apa yang bermula beberapa bulan lalu ketika saya membuat jenaka tentang ‘bromance’ Donald Trump dengan Putin sebenarnya telah menjadi ancaman wujud kepada negara kita’.

– Dia berkata bahawa selepas Trump kalah ‘kita tidak perlu bercakap tentang dia lagi (sehingga Putin memberikannya kewarganegaraan Rusia)’

Disember 2016 – Memanggil Trump ‘Pinocchio’ sebagai tindak balas kepada tulisan rasmi Biden ‘sama sekali tidak mengada-ada untuk bertanya sama ada Trump sememangnya ‘boneka’ Setiausaha Clinton yang secara mengejek menamakannya.’

Mac 2017 – Beberapa bulan selepas Trump memegang jawatan, Jankowicz tweet ‘Preach’ sebagai tindak balas kepada tangkapan skrin daripada artikel Washington Post bertajuk ‘Kempen Clinton memberi amaran kepada anda tentang Rusia. Tetapi tiada siapa mendengar kami dan ditulis oleh pengarah komunikasi kempen Clinton Jennifer Palmieri.

– Bekas duta Russia Michael McFaul menulis tweet bahawa Rep. Adam Schiff ‘memberi kenyataan yang hebat’ selepas membaca dakwaan Steele Dossier yang mencemarkan nama baik dalam rekod kongres. Jankowicz tweet sebagai tindak balas, ‘Setuju, dan yang lebih penting – menerangkan mengapa siasatan Kongres terhadap hubungan Trump-Rusia adalah sebahagian daripada demokrasi kita.’

1652541348 11 Jeff Bezos menyeru lembaga disinformasi baharu Biden untuk menyemak tweetnya

Jun 2020 – Jankowicz secara langsung memetik tuntutan Steele Dossier dalam bukunya How to Lose the Information War: Russia, Fake News, and the Future of Conflict

15 Oktober 2020 – Jankowicz memberitahu Associated Press bahawa terdapat persoalan sama ada komputer riba terkenal itu milik Hunter Biden.

‘Kita harus melihatnya sebagai produk kempen Trump,’ kata Jankowicz pada masa wawancara dan menunjukkan penglibatan daripada bekas Datuk Bandar New York Rudy Giuliani dan rakan sekutu Trump Steve Bannon.

We want to thank the writer of this short article for this outstanding web content

Jeff Bezos menyeru lembaga disinformasi baharu Biden untuk menyemak tweetnya tentang inflasi


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/