JetBlue membuat bidaan $3.6 bilion untuk Spirit Airlines

JetBlue Airways membuat bidaan tunai tanpa diminta dalam cadangan perjanjian $3.6 bilion untuk membeli syarikat penerbangan murah Spirit Airlines, Spirit mengumumkan Selasa.

JetBlue sedang berusaha untuk memperoleh saham biasa Spirit untuk $33 sesaham, kata Spirit, sambil menambah bahawa lembaga pengarahnya akan menilai cadangan itu dan mengejar “kepentingan terbaik Spirit dan pemegang sahamnya.”

Gabungan itu “akan meletakkan JetBlue sebagai pencabar tambang rendah negara yang paling menarik kepada empat syarikat penerbangan besar AS yang dominan dengan mempercepatkan pertumbuhan JetBlue,” kata JetBlue dalam satu kenyataan, berkata ia akan mendorong Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines dan Southwest Airlines untuk menurunkan tambang lebih daripada yang mereka lakukan apabila syarikat penerbangan tambang ultra rendah memasuki pasaran baharu.

Pengumuman itu dibuat di tengah-tengah masa perubahan untuk industri penerbangan, yang menyaksikan minat dalam perjalanan menjunam pada permulaan koronavirus pandemik. Perjalanan udara telah melantun semula ke hampir tahap pra-pandemi, walaupun beberapa syarikat penerbangan telah ditangkap tidak bersedia oleh permintaan yang meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Bidaan hari Selasa memperkenalkan faktor penting dalam usaha penggabungan yang berterusan melibatkan Spirit dan syarikat penerbangan tambang rendah Frontier Airlines yang akan mewujudkan syarikat penerbangan kelima terbesar negara.

JetBlue berkata perjanjian yang dicadangkan itu akan menjadi “unggul” daripada perjanjian sedia ada Spirit dengan Frontier, mewakili premium sebanyak 50 peratus daripada harga penutup Spirit baru-baru ini. Sebarang perjanjian memerlukan kelulusan pengawal selia persekutuan.

Dalam satu kenyataan menjawab bidaan JetBlue, Frontier berkata tawaran terbaharu itu “akan membawa kepada perjalanan yang lebih mahal untuk pengguna.” Frontier memetik “pertindihan Pantai Timur yang ketara antara JetBlue dan Spirit” yang dikatakan akan mengurangkan persaingan dan pilihan untuk pengguna.

Frontier, Spirit mengumumkan penggabungan untuk mewujudkan syarikat penerbangan AS kelima terbesar

“Adalah menghairankan bahawa JetBlue akan mempertimbangkan penggabungan sedemikian pada masa ini memandangkan Jabatan Kehakiman kini sedang menyaman untuk menghalang pakatan mereka yang belum selesai dengan American Airlines,” kata Frontier dalam satu kenyataan.

Tahun lepas, Jabatan Kehakiman memfailkan saman mencabar pakatan antara American dan JetBlue Airways yang membolehkan syarikat penerbangan itu menjual tempat duduk masing-masing dalam penerbangan terpilih di Timur Laut.

Di bawah perjanjian Spirit dan Frontier, pemegang saham Spirit akan menerima 1.9126 saham saham Frontier ditambah tunai $2.13 untuk setiap saham Spirit sedia ada yang mereka miliki, menurut Spirit. Frontier berkata perjanjian itu mempunyai “potensi peningkatan yang besar” untuk pemegang saham kedua-dua syarikat.

Spirit berkata ia akan bertindak balas kepada JetBlue “dalam masa terdekat.”

JetBlue berkata tawarannya akan membolehkan syarikat penerbangan itu menggandakan “komitmen lamanya kepada Florida,” selain berkembang di Los Angeles, Las Vegas, Dallas, Houston, Chicago, Detroit, Atlanta dan San Juan, Puerto Rico. JetBlue yang lebih besar juga akan terbang ke St. Louis, Memphis, Louisville, Atlantic City dan Myrtle Beach, SC, buat kali pertama, katanya.

David Dague, pakar industri penerbangan dan pengetua di firma perunding pengurusan Arthur D. Little, berkata saiz gabungan JetBlue-Spirit akan lebih kecil daripada kesatuan Frontier-Spirit. “Gabungan kedua-duanya adalah entiti yang lebih kompetitif berbanding Empat Besar,” kata Dague, sambil menambah bahawa ia juga akan membolehkan JetBlue menawarkan syarat yang lebih murah untuk para pemegang saham Spirit.

JetBlue dan Spirit juga akan menjadi pemain terkemuka dalam beberapa pasaran masa lapang terkuat, termasuk perjalanan ke Caribbean dan Florida, yang mengangkat syarikat penerbangan dari kedalaman pandemik, kata Dague. Mereka akan menjadi syarikat penerbangan AS terbesar yang pergi ke Caribbean dan kedua terbesar di Florida, kata Dague.

Membeli Spirit juga akan membawa bekalan juruterbang baharu kepada JetBlue, menangani kekurangan di seluruh negara, kata Dague. Penggabungan itu “menjadikan mereka berdaya saing dalam industri ini, kerana cuba mendapatkan juruterbang yang mencukupi akan menjadi sesuatu yang akan dihadapi oleh setiap syarikat penerbangan di AS,” katanya.

Sebarang penggabungan antara syarikat penerbangan negara akan menjadi yang pertama sejak Alaska Airlines mengumumkan bahawa ia akan memperoleh Virgin America pada 2016. Sebelum itu, American Airlines dan US Airways mengumumkan hasrat mereka untuk menggabungkan operasi pada 2013, yang mewujudkan syarikat penerbangan terbesar di dunia.

We would like to thank the author of this write-up for this amazing content

JetBlue membuat bidaan $3.6 bilion untuk Spirit Airlines


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/