J&J cuba menghalang tindakan undang-undang daripada 40,000 pesakit kanser. Mahkamah mahukan jawapan

Sebotol bedak bayi Johnson & Johnson dipamerkan di atas meja. J&J mengeluarkan bedak bayi Johnson yang ikonik dari rak di AS pada 2020.

Imej Justin Sullivan/Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Justin Sullivan/Getty


Sebotol bedak bayi Johnson & Johnson dipamerkan di atas meja. J&J mengeluarkan bedak bayi Johnson yang ikonik dari rak di AS pada 2020.

Imej Justin Sullivan/Getty

Seorang peguam untuk Johnson dan Johnson menghadapi soalan menyiasat pada hari Isnin mengenai penggunaan perbadanan itu terhadap manuver kebangkrutan kontroversi yang telah membekukan berpuluh-puluh ribu saman yang dikaitkan dengan bedak bayi Johnson.

Semasa perbicaraan, ahli panel tiga hakim Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat untuk Litar Ketiga di Philadelphia bertanya sama ada J&J telah menggunakan strategi undang-undang untuk mendapatkan “kelebihan litigasi” ke atas kira-kira 40,000 pesakit kanser yang telah menyaman syarikat itu.

Kes-kes tersebut kebanyakannya difailkan oleh wanita. Mereka mendakwa serbuk bayi talc ikonik Johnson telah tercemar dengan asbestos, yang menyebabkan mesothelioma atau kanser ovari mereka.

J&J, wyang diumumkan bulan lepas ia akan menggantung semua jualan bedak bayi talkum di seluruh dunia, telah menafikan sebarang salah laku.

Peguam Neal Katyal, yang mewakili syarikat, bertindak balas dengan menghujahkan bahawa gerakan muflis – dikenali sebagai “Texas two-step” – akan memberi manfaat kepada mangsa dengan menghasilkan penyelesaian yang lebih pantas, mungkin bernilai sebanyak $61 bilion.

Katyal mengakui kritikan bahawa “syarikat besar yang mempunyai semua keuntungan ini entah bagaimana cuba mengelak liabiliti.”

Tetapi dia berkata bahawa jika tsunami kes berkaitan bedak bayi dibenarkan bermain di mahkamah sivil ia akan mewujudkan huru-hara undang-undang dan “mengurangkan jumlah dolar yang tersedia kepada pihak yang menuntut.”

1663631095 539 JJ cuba menghalang tindakan undang undang daripada 40000 pesakit kanser Mahkamah

Ibu pejabat Johnson & Johnson di New Brunswick, NJ, pada tahun 2020.

Mark Kauzlarich/Bloomberg melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Mark Kauzlarich/Bloomberg melalui Getty Images


Ibu pejabat Johnson & Johnson di New Brunswick, NJ, pada tahun 2020.

Mark Kauzlarich/Bloomberg melalui Getty Images

“Texas dua langkah” dan cara ia berfungsi untuk J&J

Begini cara gerakan undang-undang yang dikenali sebagai “dua langkah Texas” berfungsi dalam kes ini.

Pada Oktober tahun lalu, J&J — yang beribu pejabat di New Jersey — menggunakan kedutan dalam undang-undang negeri Texas untuk mengeluarkan anak syarikat baharu yang dipanggil LTL.

Gergasi penjagaan kesihatan itu menolak semua liabiliti berkaitan bedak bayi ke dalam buku firma baharu itu.

Dalam masa beberapa hari, LTL berpindah dari Texas ke North Carolina dan memfailkan muflis, dengan berkesan menghentikan tindakan undang-undang serbuk bayi.

Rayuan AS untuk Litar Ketiga akhirnya akan memerintah sama ada kebankrapan LTL difailkan dengan suci hati dan sama ada ia harus melindungi J dan J daripada tuntutan undang-undang berkaitan bedak bayi.

Semasa sesi Isnin, peguam yang mewakili wanita dengan tuntutan terhadap J&J menyelar strategi undang-undang gergasi penjagaan kesihatan itu.

“Mangsa talkum … terperangkap dalam muflis kerana mereka mati,” kata peguam Jeffrey Lamken.

Beliau menyatakan bahawa semasa proses kebankrapan LTL, Johnson dan Johnson telah membayar berbilion dolar kepada pemegang saham dan untuk pembelian balik saham – amalan yang tidak dibenarkan untuk firma yang sebenarnya muflis.

Sementara itu, wanita yang memfailkan tuntutan undang-undang kanser terhadap perbadanan itu terpaksa menunggu dan “hanya boleh menjadi lebih terdesak kerana mereka menghadapi perbelanjaan perubatan dan semakin hampir dengan kematian mereka sendiri,” kata Lamken.

Peguam yang mewakili pesakit kanser berkata sistem mahkamah sivil, bukan mahkamah muflis, adalah tempat yang sesuai untuk menubuhkan liabiliti perbadanan.

1663631095 819 JJ cuba menghalang tindakan undang undang daripada 40000 pesakit kanser Mahkamah

Potret Hanna Wilt di luar rumahnya pada 19 November 2021 di Manasquan, NJ.

Jackie Molloy untuk NPR


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Jackie Molloy untuk NPR

Kes ini yang boleh membentuk semula keadilan sivil di AS

Jabatan Kehakiman AS juga telah mencabar gerakan kebankrapan J&J.

Pada hari Isnin, seorang peguam DOJ berhujah bahawa jika strategi undang-undang ini dikekalkan oleh mahkamah, ia akan membuka pintu kepada syarikat bukan bankrap lain dan individu kaya menggunakan gerakan serupa untuk mengelakkan liabiliti.

“Jika Johnson dan Johnson boleh lari dengan kebankrapan ini, apakah yang menghalang mana-mana syarikat lain di Amerika daripada melakukan perkara yang sama?” tanya Sean Janda, seorang peguam yang mewakili Pemegang Amanah A.S, bahagian DOJ yang menyelia kes kebankrapan.

Strategi J&J juga telah mencetuskan kritikan daripada beberapa ahli Kongres serta kemarahan orang ramai.

Bercakap lewat tahun lalu, Hanna Wilt yang menghidap mesothelioma menyuarakan kemarahannya atas kelewatan tuntutan serbuk bayi terhadap syarikat itu.

“Apa yang saya lihat ialah siapa yang boleh bermain dengan terbaik,” kata Wilt kepada NPR. “Syarikat besar yang cuba mengendalikan sistem dengan cara yang mereka tidak perlu bertanggungjawab sepenuhnya bukanlah sesuatu yang baru.”

Wilt meninggal dunia pada Februari tahun ini pada usia 27 tahun.

Tidak jelas berapa cepat Litar Ketiga akan memerintah, walaupun hakim cenderung untuk bergerak pantas dalam kes berkaitan kebankrapan. Pakar undang-undang telah mencadangkan bahawa tanpa mengira keputusannya, rayuan mungkin akan difailkan kepada Mahkamah Agung AS.

We would love to thank the author of this short article for this remarkable content

J&J cuba menghalang tindakan undang-undang daripada 40,000 pesakit kanser. Mahkamah mahukan jawapan


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/