Joe Biden hampir mengumumkan satu lagi pelepasan besar rizab minyak AS

Presiden Joe Biden hampir mengumumkan satu lagi pengeluaran besar minyak daripada saham kecemasan di AS ketika beliau meningkatkan usaha untuk menyejukkan harga minyak mentah yang mendorong kepada inflasi tinggi merentas ekonomi, tiga orang yang biasa dengan rancangan itu berkata.

Langkah oleh Rumah Putih dijangka pada hari Khamis dan akan menandakan yang ketiga dan berpotensi terbesar pelepasan minyak ia telah diumumkan sejak November.

Harga minyak jatuh berikutan laporan pengumuman Biden yang akan datang, dengan West Texas Intermediate, penanda minyak AS, turun 4.7 peratus kepada $102.75 dan penanda aras antarabangsa minyak mentah Brent turun 3.7 peratus kepada $109.30.

Seorang yang biasa dengan rancangan itu berkata butiran akhir masih disemak tetapi pelepasan daripada rizab petroleum strategik AS dijangka bertahan beberapa bulan dan berjumlah sebanyak 1 juta tong minyak sehari.

AS menggunakan kira-kira 20 juta tong sehari, mewakili kira-kira satu perlima daripada permintaan global.

Pada 1.30 tengah hari Khamis, Biden dijangka bercakap mengenai “tindakan pentadbirannya untuk mengurangkan kesan [Vladimir] Kenaikan harga Putin pada harga tenaga dan harga gas yang lebih rendah di pam untuk keluarga Amerika”, menurut jadual Rumah Putih.

Sejak pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, Biden semakin menyalahkan presiden Rusia atas inflasi yang tinggi, iaitu menjejaskan penilaian kelulusannya dan merosakkan peluang parti Demokrat untuk mengekalkan kawalan Kongres dalam pilihan raya separuh penggal pada bulan November.

Langkah Rumah Putih juga dibuat ketika negara-negara barat telah meningkatkan sekatan terhadap Rusia, pengeksport petroleum terbesar di dunia, termasuk larangan oleh AS mengenai import minyak dari negara itu susulan pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Agensi Tenaga Antarabangsa, badan pemantau untuk negara pengguna barat, berkata bulan ini bahawa sekatan ke atas Rusia dan keengganan pengirim untuk memuatkan minyak mentah Rusia boleh mengurangkan pengeluaran negara sehingga 3 juta tong sehari, atau kira-kira 3 peratus daripada jumlah keseluruhan dunia, menjelang April.

“Adalah tidak menghairankan untuk pentadbiran melanjutkan [earlier stock releases] memandangkan risiko gangguan bekalan minyak Rusia yang besar tidak akan hilang,” kata Bob McNally, penasihat kepada bekas presiden AS George W Bush yang kini mengetuai perundingan Rapidan Energy Group.

Harga minyak telah melonjak sejak pencerobohan, dengan penanda aras antarabangsa Brent mencecah tertinggi 14 tahun bulan ini. harga telah hampir dua kali ganda pada tahun lalu, manakala purata harga petrol naik hampir 50 peratus dan mencapai rekod dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

AS juga menggesa Arab Saudi dan pengeluar minyak OPEC besar lain untuk meningkatkan kadar peningkatan bekalan, tetapi kartel itu telah menahan tekanan untuk berbuat demikian. Kumpulan pengeluar akan bertemu pada hari Khamis untuk memutuskan dasar pengeluarannya.

SPR ialah kompleks penyimpanan kecemasan yang diselenggara kerajaan yang terdiri daripada empat tapak bawah tanah di kubah garam di sepanjang Pantai Teluk AS. Ia kini memegang 568 juta tong minyak mentah, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga persekutuan.

Biden mengumumkan pelepasan daripada SPR pada November, dan bulan lalu AS menyertai ahli IEA yang lain dalam a keluaran global yang diselaraskan.

Pengeluaran stok besar sebelum ini telah berlaku selepas gangguan bekalan seperti Taufan Katrina pada 2005 dan perang saudara Libya pada 2011.

Jabatan Tenaga enggan mengulas.

Laporan tambahan oleh Myles McCormick di New York

Sumber tenaga

Tenaga adalah perniagaan yang sangat diperlukan di dunia dan Sumber Tenaga ialah surat beritanya. Setiap Selasa dan Khamis, terus ke peti masuk anda, Sumber Tenaga membawakan anda berita penting, analisis pemikiran ke hadapan dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Joe Biden hampir mengumumkan satu lagi pelepasan besar rizab minyak AS


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/