Jualan rumah baharu AS melantun semula pada bulan Mei; sentimen pengguna pada rekod rendah

Tukang kayu bekerja membina rumah bandar baharu yang masih dalam pembinaan manakala bekalan bahan binaan mendapat permintaan tinggi di Tampa, Florida, AS, 5 Mei 2021. REUTERS/Octavio Jones/Foto Fail

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

  • Jualan rumah baharu melantun semula 10.7% pada bulan Mei; Data April disemak semula
  • Harga rumah median melonjak 15.0% kepada $449,000 dari tahun lalu
  • Sentimen pengguna jatuh ke rekod rendah pada bulan Jun

WASHINGTON, 24 Jun (Reuters) – Jualan rumah keluarga tunggal AS baharu secara tidak dijangka meningkat pada bulan Mei, tetapi lantunan itu berkemungkinan sementara kerana harga rumah terus meningkat dan kadar kontrak purata bagi gadai janji kadar tetap 30 tahun menghampiri 6%, mengurangkan kemampuan.

Walaupun laporan daripada Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat juga menunjukkan bekalan rumah baharu mencecah paras tertinggi 14 tahun bulan lepas, keseluruhan inventori perumahan kekal rendah dengan ketara. Kenaikan dalam jualan selepas empat penurunan bulanan berturut-turut, mungkin mencerminkan pembeli bergegas untuk mengunci kadar gadai janji dengan menjangkakan peningkatan selanjutnya. Tinjauan bulan ini mencadangkan pembina rumah menjangkakan jualan yang lebih lemah pada bulan Jun.

“Kami mengesyaki jualan rumah baharu May yang mengejutkan akan terbukti menjadi yang terakhir untuk jualan rumah baharu tahun ini,” kata Mark Vitner, ahli ekonomi kanan di Wells Fargo di Charlotte, North Carolina.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Jualan rumah baharu melonjak 10.7% kepada kadar tahunan pelarasan musim sebanyak 696,000 unit bulan lepas. Kadar jualan April disemak lebih tinggi kepada 629,000 unit daripada 591,000 unit yang dilaporkan sebelum ini. Jualan melonjak di Barat dan Selatan yang berpenduduk padat, tetapi merosot di Barat Tengah dan Timur Laut.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan bahawa jualan rumah baharu, yang menyumbang 11.4% daripada jualan rumah AS, akan jatuh kepada kadar 588,000 unit. Jualan turun 5.9% pada asas tahun ke tahun pada bulan Mei. Mereka memuncak pada kadar 993,000 unit pada Januari 2021, yang merupakan tahap tertinggi sejak akhir 2006.

Kadar kontrak purata pada gadai janji kadar tetap 30 tahun meningkat minggu ini kepada lebih tinggi 13-1/2 tahun sebanyak 5.81%, daripada 5.78% minggu lepas, menurut data dari agensi kewangan gadai janji Freddie Mac. Kadar itu telah meningkat lebih daripada 250 mata asas sejak Januari, di tengah-tengah lonjakan jangkaan inflasi dan kenaikan kadar faedah yang agresif oleh Rizab Persekutuan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa berita yang menggalakkan mengenai inflasi. Sementara tinjauan dari Universiti Michigan pada hari Jumaat mengesahkan keyakinan pengguna menjunam ke paras terendah pada bulan Jun, jangkaan inflasi pengguna menjadi sederhana sedikit.

Universiti Michigan berkata indeks sentimen pengguna terakhirnya jatuh kepada 50.0 daripada bacaan awal 50.2 awal bulan ini. Ia turun daripada 55.2 pada bulan Mei.

Jangkaan inflasi satu tahun tinjauan itu tidak berubah dari Mei pada 5.3%, tetapi menurun daripada bacaan awal Jun sebanyak 5.4%. Tinjauan inflasi lima tahun meningkat kepada 3.1% daripada 3.0% pada bulan Mei, tetapi turun daripada 3.3% pada awal bulan Jun.

Peningkatan dalam jangkaan inflasi awal dan lonjakan harga pengguna tahunan adalah di sebalik keputusan Fed minggu lepas untuk menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan, kenaikan terbesar sejak 1994. baca lagi

“Pegawai Fed akan menarik nafas lega,” kata Christopher Rupkey, ketua ekonomi di FWDBONDS di New York. “Tiada apa-apa dalam data hari ini untuk mengubah jangkaan pasaran untuk satu lagi kenaikan kadar 75 mata asas pada bulan Julai.”

Saham di Wall Street didagangkan lebih tinggi. Dolar jatuh berbanding sekumpulan mata wang. Hasil Perbendaharaan AS meningkat.

PENYEJUKAN PERUMAHAN

Data minggu ini menunjukkan jualan rumah yang dimiliki sebelum ini jatuh ke paras terendah dua tahun pada bulan Mei. Permulaan perumahan dan permit bangunan juga merosot bulan lalu, walaupun ia kekal pada tahap tinggi. Tetapi permintaan yang menyejukkan boleh membantu membawa bekalan dan permintaan perumahan kembali sejajar dan pertumbuhan harga yang perlahan. baca lagi

Harga rumah baharu median pada bulan Mei meningkat 15.0% daripada setahun lalu kepada $449,000. Terdapat 444,000 rumah baharu di pasaran pada akhir bulan lalu, jumlah tertinggi sejak Mei 2008 dan meningkat daripada 437,000 unit pada April.

Rumah dalam pembinaan membentuk kira-kira 65.8% daripada inventori, dengan rumah yang belum dibina menyumbang kira-kira 25.9%. Pada kadar jualan Mei, ia akan mengambil masa 7.7 bulan untuk membersihkan bekalan rumah di pasaran, turun daripada 8.3 bulan pada April.

“Melangkah ke hadapan, kami menjangkakan pembina rumah bersedia untuk menawarkan lebih banyak insentif dan diskaun untuk menyokong jualan dalam persekitaran kadar gadai janji yang semakin meningkat,” kata Doug Duncan, ketua ekonomi di agensi kewangan gadai janji Fannie Mae.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Lucia Mutikani, laporan tambahan oleh Lindsay Dunsmuir; Penyuntingan oleh Mark Porter dan Paul Simao

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to thank the author of this post for this amazing material

Jualan rumah baharu AS melantun semula pada bulan Mei; sentimen pengguna pada rekod rendah


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/