Jualan rumah baharu jatuh pada bulan September apabila kadar gadai janji meningkat lebih tinggi

Jualan rumah baharu AS merosot pada bulan September berikutan harga rumah yang tinggi dan kadar gadai janji tidak dilihat dalam lebih sedekad bakal pembeli rumah keluar dari pasaran.

Pembelian rumah keluarga tunggal baharu jatuh 10.9% kepada kadar tahunan pelarasan musim sebanyak 603,000 unit, Jabatan Perdagangan melaporkan pada hari Rabu. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Refinitiv menjangkakan jualan rumah baharu – yang menyumbang peratusan kecil daripada jumlah jualan – jatuh 13.9% bulan lepas.

Pada asas tahunan, jualan rumah baharu turun 17.6%.

Harga rumah baharu median meningkat hampir 14% pada bulan September daripada tempoh tahun lalu kepada $470,600. Itu juga meningkat kira-kira 8% dari Ogos. Terdapat kira-kira 462,000 rumah baharu di pasaran pada akhir September, laporan itu menunjukkan, peningkatan daripada 465,000 unit pada Ogos.

INFLASI MENINGKAT LEBIH DARI JANGKAAN PADA SEPTEMBER KERANA HARGA KEKAL MENINGKAT

Papan tanda untuk dijual berdiri di hadapan sebuah rumah pada 6 Okt. 2020, di Westwood, Massachusetts. (Foto AP/Steven Senne, Fail / Bilik Berita AP)

“The pasaran perumahan masih normal kepada ekonomi di bawah tekanan daripada kos pinjaman yang lebih tinggi, inflasi yang meruncing dan ketidakpastian tentang aktiviti Fed masa depan,” kata Jeffrey Roach, ketua ekonomi di LPL Financial. “Permintaan perumahan mungkin akan terus jatuh dalam beberapa bulan akan datang, memberikan tekanan ke bawah pada harga median.”

Pasaran perumahan sensitif kadar faedah telah menanggung beban Rizab Persekutuan kempen agresif untuk mengetatkan dasar dan memperlahankan ekonomi. Penggubal dasar telah menaikkan kadar penanda aras dana persekutuan lima kali berturut-turut – termasuk tiga kenaikan 75 mata asas pada bulan Jun, Julai dan September – dan tidak menunjukkan tanda-tanda akan perlahan ketika mereka cuba untuk menghancurkan inflasi yang masih berjalan hampir 40 tahun. tinggi.

Kadar purata untuk a Gadai janji tetap 30 tahun meningkat kepada 6.94% untuk minggu berakhir 20 Oktober, menurut data terkini yang dikeluarkan Khamis daripada pemberi pinjaman gadai janji Freddie Mac. Itu lebih daripada dua kali ganda hanya setahun yang lalu, apabila kadar berada pada 3.09%.

Pegawai Fed sedang mempertimbangkan untuk menaikkan kadar faedah sebagai mata asas penuh pada mesyuarat seterusnya untuk cuba menjinakkan inflasi.

Jerome Powell, pengerusi Rizab Persekutuan AS, bercakap semasa sidang akhbar selepas mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) di Washington, DC, AS, pada hari Rabu, 4 Mei 2022. (hari, 4 Mei 2022. Jurugambar: Al Drago/Bloomberg melalui Getty Images / Getty Images)

Digabungkan dengan harga rumah yang tinggi, peningkatan pesat dalam kos pinjaman telah mendorong ramai pembeli rumah peringkat permulaan keluar daripada pasaran.

Laporan berasingan yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan jualan rumah sedia ada perlahan untuk bulan kelapan berturut-turut.

Jualan rumah yang dimiliki sebelum ini merosot 1.5% pada bulan September daripada bulan sebelumnya kepada kadar tahunan 4.71 juta unit, menurut data dari National Association of Realtors (NAR). Pada asas tahunan, jualan rumah menjunam 23.8% pada bulan September.

pasaran perumahan AS

Pemandangan rumah di kawasan kejiranan di Los Angeles, California, pada 5 Julai 2022. ( (Foto oleh FREDERIC J. BROWN/AFP melalui Getty Images) / Getty Images)

DAPATKAN PERNIAGAAN FOX DALAM PERJALANAN DENGAN KLIK DI SINI

“Sektor perumahan terus mengalami pelarasan berikutan kenaikan kadar faedah yang berterusan, yang melepasi 6% untuk gadai janji tetap 30 tahun pada September dan kini menghampiri 7%,” kata ketua ekonomi NAR Lawrence Yun. “Wilayah-wilayah mahal di negara ini terutamanya merasai tekanan dan melihat penurunan jualan yang lebih besar.”

We want to say thanks to the author of this article for this outstanding material

Jualan rumah baharu jatuh pada bulan September apabila kadar gadai janji meningkat lebih tinggi


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/