Jualan rumah jatuh untuk bulan kesembilan berturut-turut pada bulan Oktober, kerana kadar gadai janji yang lebih tinggi menakutkan bakal pembeli

Papan tanda “Untuk Dijual” di luar sebuah rumah di Albany, California, pada hari Selasa, 31 Mei 2022.

David Paul Morris | Bloomberg | Imej Getty

Jualan rumah merosot untuk bulan kesembilan berturut-turut pada bulan Oktober, kerana kadar faedah yang lebih tinggi dan inflasi yang melonjak menyebabkan pembeli diketepikan.

Jualan rumah yang dimiliki sebelum ini turun 5.9% dari September hingga Oktober, menurut Persatuan Realtors Kebangsaan. Itu adalah kadar paling perlahan sejak Disember 2011, dengan pengecualian penurunan yang sangat singkat pada permulaan pandemik Covid-19.

Bacaan Oktober meletakkan jualan pada kadar tahunan yang diselaraskan secara bermusim sebanyak 4.43 juta unit. Jualan adalah 28.4% lebih rendah tahun ke tahun.

Walaupun jualan perlahan, bekalan masih rendah. Terdapat 1.22 juta rumah untuk dijual pada akhir Oktober, penurunan hanya di bawah 1% kedua-dua bulan ke bulan dan tahun ke tahun. Itu adalah bekalan 3.3 bulan pada kadar jualan semasa. Dari segi sejarah, pasaran seimbang dianggap sebagai bekalan enam bulan.

Harga median rumah sedia ada yang dijual pada bulan Oktober ialah $379,100 , peningkatan sebanyak 6.6% daripada tahun sebelumnya. Kenaikan harga, bagaimanapun, mengecut, kerana penurunan bermusim dalam harga rumah pada tahun ini nampaknya jauh lebih mendalam daripada biasa.

“Tahap inventori masih ketat, itulah sebabnya beberapa rumah untuk dijual masih menerima pelbagai tawaran,” kata Lawrence Yun, ketua ekonomi untuk NAR. “Pada bulan Oktober, 24% daripada rumah menerima lebih daripada harga yang diminta. Sebaliknya, rumah yang berada di pasaran selama lebih daripada 120 hari menyaksikan harga dikurangkan sebanyak purata 15.8%.

Secara keseluruhan, rumah dikontrak dalam 21 hari pada Oktober, meningkat daripada 19 hari pada September dan 18 hari pada Oktober 2021. Lebih separuh, 64%, rumah yang dijual pada Oktober 2022 berada di pasaran kurang daripada sebulan, menunjukkan bahawa masih terdapat permintaan yang kuat jika harga rumah itu betul.

Walaupun jualan kini merosot merentas semua titik harga, mereka semakin lemah dalam julat $100,000 hingga $250,000 dan dalam julat tambah $1 juta. Pada bahagian bawah, itu mungkin disebabkan oleh kekurangan teruk rumah yang tersedia dalam julat harga tersebut. Kerugian besar dalam pasaran saham, serta inflasi dan ketidaktentuan ekonomi global, mungkin membebankan pembeli kelas atas.

Pembeli kali pertama, yang mungkin paling sensitif terhadap kenaikan kadar gadai janji, membentuk hanya 28% daripada jualan, turun daripada 29% tahun sebelumnya. Kohort ini biasanya membentuk 40% daripada pembelian rumah. Pelabur atau pembeli rumah kedua menarik balik, membeli hanya 16% daripada rumah yang dijual pada bulan Oktober berbanding dengan 17% pada Oktober 2021.

Kadar gadai janji kini lebih dua kali ganda daripada rekod terendah yang dilihat pada awal tahun ini. Tetapi turun naik baru-baru ini dalam kadar juga mendatangkan malapetaka kepada bakal pembeli. Kadar meningkat pada bulan Jun, diselesaikan kembali pada bulan Julai dan Ogos, dan terus lebih tinggi pada bulan September dan Oktober. Kemudian mereka jatuh semula dengan agak mendadak minggu lepas.

“Bagi kebanyakan orang, turun naik dari minggu ke minggu dalam kadar gadai janji sahaja, yang pada tahun 2022 adalah tiga kali ganda daripada biasamungkin alasan yang baik untuk menunggu,” kata Danielle Hale, ketua ekonomi dengan Realtor.com. “Dengan perubahan minggu ke minggu dalam kadar gadai janji menyebabkan perubahan $100+ dalam kos perumahan bulanan untuk rumah berharga median, sukar untuk tahu cara menetapkan dan berpegang pada belanjawan.”

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Jualan rumah jatuh untuk bulan kesembilan berturut-turut pada bulan Oktober, kerana kadar gadai janji yang lebih tinggi menakutkan bakal pembeli


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/