Jualan runcit terus jatuh pada bulan Disember apabila pembeli berdepan dengan inflasi | Perniagaan CNN


Minneapolis
CNN

Ia adalah penghujung tahun 2022 untuk perbelanjaan di Amerika.

Jualan runcit AS meneruskan kejatuhan pada bulan Disember, menurun sebanyak 1.1% kerana inflasi kekal tinggi, Jabatan Perdagangan melaporkan hari Rabu.

Itu adalah penurunan bulanan terbesar sejak Disember 2021, dan hampir setiap kategori (kecuali bahan binaan, barangan runcit dan barangan sukan) mengalami penurunan jualan berbanding bulan sebelumnya.

Pakar ekonomi menjangkakan jualan akan jatuh hanya 0.8% untuk bulan itu, menurut Refinitiv. Nombor November telah disemak kepada -1%.

Secara keseluruhannya, laporan jualan runcit akhir untuk 2022 menunjukkan penamat yang diredam pada musim cuti yang merayap lebih jauh ke bulan Oktober berbanding tradisional lewat November dan Disember.

Oktober ialah bulan jualan runcit terakhir yang kukuh pada 2022, kerana diskaun dan inflasi yang perlahan mendorong pengguna untuk membeli-belah lebih banyak, kata Kayla Bruun, penganalisis ekonomi di Morning Consult.

“Saya fikir harapannya adalah bahawa ini akan membawa kepada sedikit lagi momentum menuju ke musim cuti,” katanya. “Tetapi sebenarnya, ia ternyata lebih kepada peningkatan awal yang sebenarnya mengurangkan beberapa perbelanjaan yang mungkin berlaku pada November dan Disember.”

Data jualan runcit Jabatan Perdagangan tidak diselaraskan untuk inflasi, yang mencapai paras tertinggi 40 tahun pada bulan Jun sebelum jatuh pada separuh kedua 2022, mencecah 6.5% untuk tempoh 12 bulan berakhir pada bulan Disembermenurut bacaan Indeks Harga Pengguna terkini yang dikeluarkan minggu lalu.

Pertumbuhan harga borong juga menyejukkan dengan ketara: The Indeks Harga Pengeluar untuk Disember diukur 6.2%menurut data Biro Statistik Buruh yang dikeluarkan Rabu.

Semasa musim cuti November dan Disember, jualan runcit meningkat 5.3% berbanding 2021 kepada $936.3 bilion, lapor Persekutuan Runcit Kebangsaan pada hari Rabu.

Jumlah percutian, yang tidak diselaraskan untuk inflasi dan tidak termasuk jualan di pengedar kereta, stesen minyak dan restoran, kurang daripada unjuran persatuan perdagangan sebanyak 6% hingga 8% pertumbuhan jualan percutian.

“Kami tahu ia boleh menjadi sentuhan-dan-pergi untuk jualan cuti akhir memandangkan pembelian awal pada bulan Oktober yang berkemungkinan menarik beberapa jualan ke hadapan ditambah tekanan harga dan cuaca sejuk dan ribut,” kata Jack Kleinhenz, ketua ekonomi NRF, dalam satu kenyataan. “Kelajuan perbelanjaan adalah tidak pantas, dan pengguna mungkin telah menarik balik lebih daripada yang kami harapkan, tetapi angka ini menunjukkan bahawa mereka mengharungi persekitaran yang mencabar dan dipacu inflasi dengan munasabah. Kesimpulannya ialah pengguna masih terlibat dan membeli-belah walaupun segala-galanya berlaku di sekeliling mereka.”

Perbelanjaan pengguna kekal teguh walaupun terdapat inflasi, kenaikan kadar faedah dan kebimbangan kemelesetan. Walau bagaimanapun, beberapa data ekonomi menunjukkan bahawa aktiviti mungkin kehilangan sedikit tenaga dan rakyat Amerika kehabisan serbuk kering.

“Saya fikir pengguna telah menjadi sangat aktif dalam menguruskan belanjawan isi rumah mereka dan apa yang mereka sanggup belanjakan,” kata Matt Kramer, peneraju sektor nasional KPMG untuk pengguna dan runcit. “Mereka menghabiskan lebih banyak masa mencari tawaran dan bertimbang rasa apabila mereka membuat pembelian.”

Itu dilihat dalam penurunan jualan bulanan dalam kategori seperti kenderaan bermotor, yang turun 1.2% daripada November; perabot, turun 2.5%; dan elektronik, turun 1.1%, menurut laporan hari Rabu.

“Sudah tentu pada pembelian besar itu, pembelian yang dibiayai di mana kadar faedah bermain, pengguna menolak keputusan tersebut dan melanjutkan kitaran pembelian mereka di sekitar kategori yang lebih besar,” katanya.

Beberapa bulan akan datang secara tradisinya adalah yang paling perlahan untuk peruncit, tetapi masalah seperti hutang kad kredit dan inflasi yang degil mungkin memburukkan lagi, kata Ted Rossman, penganalisis industri kanan untuk Bankrate.

“Penurunan selanjutnya dalam pembelian kelihatan berkemungkinan, sekurang-kurangnya dalam jangka masa terdekat,” kata Rossman dalam satu kenyataan.

Perbelanjaan mengikut budi bicara biasanya yang pertama dilakukan, dengan orang ramai biasanya mengurangkan perjalanan, makan di luar dan perbelanjaan lain, kata Amanda Belarmino, penolong profesor hospitaliti di University of Nevada Las Vegas.

Walau bagaimanapun, permintaan terpendam selepas pandemik yang mendorong perbelanjaan perkhidmatan yang kukuh pada 2022 masih kukuh. Perbelanjaan untuk perkhidmatan makanan dan tempat minum meningkat 12.1% pada bulan Disember berbanding tahun sebelumnya.

“Apa yang kita lihat di restoran, pelancongan, hospitaliti sama sekali bertentangan dengan apa yang biasa kita lihat dalam kelembapan ekonomi,” kata Belarmino. “Kami telah melihat pengguna terus membuat perbelanjaan itu. Tetapi di mana anda melihat kelembapan itu ialah perkara seperti orang yang membatalkan perkhidmatan penstriman mereka, membatalkan Peloton mereka, membatalkan perkhidmatan rumah mereka. Jadi nampaknya pengguna membuat pertukaran itu.”

Walau bagaimanapun, peralihan dalam aktiviti memberi tip boleh menjadi petanda peralihan yang akan datang.

“Kadar tip purata di AS telah meningkat kepada kira-kira 18% hingga 20%, dan terdapat beberapa petunjuk yang akan jatuh semula ke bawah ke arah julat 15%,” kata Belarmino. “Ia bukan perkara yang besar, tetapi ia adalah cara untuk pengguna menjimatkan wang.”

Bagaimana aktiviti perbelanjaan bertahan dalam industri perkhidmatan akan menjadi penunjuk kritikal pada bulan-bulan akan datang, Morning Consult’s Bruun berkata, sambil menambah bahawa pasaran buruh yang kukuh akan membantu mengelakkan kejatuhan dramatik dalam perbelanjaan.

“Itu telah menjadi komponen perbelanjaan pengguna yang telah memacu pertumbuhan,” katanya. “Dan ia perlu, pada masa hadapan, kerana kami telah benar-benar melihat bahawa permintaan barangan telah diambil secara besar-besaran.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Jualan runcit terus jatuh pada bulan Disember apabila pembeli berdepan dengan inflasi | Perniagaan CNN


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/