Jualan Tesla di China menjunam 98% kerana penutupan jalan mengambil tol | Perniagaan CNN


Hong Kong
Perniagaan CNN

Jualan kereta menyaksikan penurunan rekod bulan lalu di China, pasaran kereta terbesar di dunia, apabila sekatan ketat Covid-19 mengambil masa tol ekonomi yang teruk. Dan tiada pembuat kereta lebih menderita daripada Tesla.

Pembuat EV itu menjual 1,512 kenderaan di tanah besar China bulan lepas, turun 98% dari Mac, menurut data dari Persatuan Kereta Penumpang China. Pengeluaran Tesla di negara itu juga merosot 81% kepada 10,757 kenderaan pada April, berbanding 55,462 pada Mac.

Tesla tidak mengeksport sebarang kenderaan buatan Shanghai pada bulan April, berbanding dengan 60 kenderaan yang dieksport pada bulan Mac.

Kejatuhan itu berlaku apabila berpuluh juta orang di sekurang-kurangnya 31 bandar telah dikurung selama berminggu-minggu, menyebabkan gangguan rantaian bekalan besar-besaran dan menjejaskan perbelanjaan pengguna dalam ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Ia adalah satu giliran untuk Tesla selepas permulaan tahun yang kukuh di tanah besar China. Tesla ialah penjual kenderaan elektrik teratas di negara ini pada Mac, menghantar 65,184 kereta dari kilangnya di Shanghai. Jumlah itu meningkat 15% dari Februari, kerana permintaan pengguna untuk EV kekal kukuh walaupun semasa wabak.

Tahun lepas, “Gigafactory” Tesla di Shanghai mengeksport 484,130 kereta, hampir separuh daripada 936,000 penghantaran global syarikat itu.

Tetapi pengeluaran dan jualannya mendapat pukulan besar pada bulan April, apabila kerajaan menutup Shanghai dan banyak bandar lain untuk mengawal penyebaran virus.

Gigafactory Tesla telah ditutup untuk beberapa minggu bulan lepas, dan baru-baru ini berjaya memulakan semula pengeluaran. Tetapi nampaknya telah melanda satu lagi halangan.

Pada hari Selasa, Reuters melaporkan, memetik sumber yang tidak dikenal pasti, bahawa Tesla telah menghentikan kebanyakan pengeluaran semula kerana isu dengan pembekal. Syarikat itu tidak menjawab permintaan untuk komen.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk cuba mengecilkan kebimbangan mengenai penutupan China.

“Saya mengadakan perbualan dengan kerajaan China dalam beberapa hari kebelakangan ini dan jelas bahawa sekatan itu ditarik balik dengan cepat,” kata Musk pada hari Selasa di persidangan kereta maya yang dianjurkan oleh Financial Times.

“Jadi saya tidak menjangkakan ini menjadi isu penting dalam beberapa minggu akan datang,” katanya.

Tidak semua orang berkongsi keyakinan Musk. Shanghai telah dikurung sejak akhir Mac, dan tidak jelas bila sekatan itu akan ditarik balik sepenuhnya.

Pihak berkuasa di bandar lebih jauh sekatan yang diperketatkan pada hujung minggu, selepas Presiden Xi Jinping berjanji untuk “tidak berganjak” menggandakan dasar sifar-Covid.

Pembuat kereta lain juga melaporkan kelembapan mendadak dalam jualan dan pengeluaran untuk bulan lepas.

Toyota

(TM)
berkata Selasa bahawa ia telah menggantung operasi 14 barisan pengeluaran di lapan kilang di Jepun, dari 16 Mei hingga 21 Mei, kerana kekurangan alat ganti akibat penutupan di Shanghai.

Pengeluaran global syarikat akan dikurangkan sebanyak 50,000 unit untuk Mei kerana itu, tambahnya.

“Kekurangan semikonduktor, penyebaran COVID-19 dan faktor lain menyukarkan untuk melihat beberapa bulan ke hadapan.”

Satu lagi pengeluar kereta Jepun, Nissan

(NSANY)
Motor, melaporkan hari Isnin bahawa jualan China turun 46% pada April berbanding setahun lalu.

“Kami menyaksikan kesan berterusan ke atas pengeluaran dan jualan kenderaan pada bulan April disebabkan oleh kekurangan semikonduktor yang berterusan, gangguan rantaian bekalan, dan penutupan di wilayah dan bandar utama daripada penyebaran COVID-19,” kata Shohei Yamazaki, naib presiden kanan Nissan dan pengerusi. jawatankuasa pengurusan syarikat untuk China.

Secara keseluruhan, jualan kereta penumpang China jatuh 34% pada April dari Mac, penurunan terbesar dalam rekod, kata Persatuan Kereta Penumpang China.

“Memandangkan nilai ADR China dan pasaran saham domestik kedua-duanya merosot, dan sektor perkhidmatan kekal lembap, pendapatan rakyat telah jatuh semasa wabak itu,” kata persatuan itu. ADR ialah sekuriti yang dikeluarkan oleh firma China yang disenaraikan di Amerika Syarikat.

“Kuasa beli di pasaran kereta telah rosak, dan kesediaan pengguna untuk membeli kereta telah menurun,” katanya.

Kumpulan industri itu juga mengakui bahawa terdapat “impak yang ketara” ke atas rantaian bekalan daripada penutupan di Shanghai dan Changchun, kerana kedua-dua bandar itu merupakan pangkalan pembuatan utama untuk bahagian penting dalam industri auto.

Di Shanghai, lima pengeluar kereta utama mencatatkan purata penurunan pengeluaran sebanyak 75% pada April berbanding bulan sebelumnya. Di timur laut Changchun, pembuat kereta besar menyaksikan pengeluaran mereka jatuh 54% dalam tempoh yang sama.

Pada hari Rabu, data berasingan daripada Persatuan Pengilang Automobil China, satu lagi persatuan industri utama, menunjukkan jualan kereta keseluruhan negara itu merosot 46% pada April dari Mac, mencecah 1.2 juta kenderaan. Ia adalah angka April terendah dalam satu dekad.

Tetapi persatuan itu menjangkakan permintaan meningkat pada bulan Mei, memandangkan kemuncak wabak Covid telah berlalu dan rantaian bekalan secara beransur-ansur kembali normal.

Jualan runcit kenderaan tenaga baharu—yang termasuk EV dan hibrid plug-in—menurun 37% dari Mac, “berbeza dengan semua April yang lain dalam sejarah,” kata CPCA. Tetapi permintaan dijangka meningkat semula, dan kekal kukuh dalam tempoh terdekat.

“Di bawah persekitaran semasa, perjalanan memandu sendiri telah menjadi pilihan pertama. Dijejaskan oleh harga minyak yang tinggi, lebih ramai orang akan memilih untuk membeli kenderaan tenaga baharu,” kata persatuan itu sambil menambah jualan kenderaan elektrik akan melantun kukuh bulan ini mulai April.

—Biro Tokyo CNN dan Kathleen Benoza menyumbang kepada laporan ini.

We wish to thank the author of this article for this outstanding web content

Jualan Tesla di China menjunam 98% kerana penutupan jalan mengambil tol | Perniagaan CNN


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/