Jumlah kekayaan jutawan dunia telah jatuh kepada $12.7tn, kata Forbes

Jumlah kekayaan jutawan dunia telah merosot daripada rekod tertinggi tahun lepas di tengah-tengah penurunan dalam pasaran saham global sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukrainewalaupun orang terkaya di planet ini masih memegang aset gabungan $12.7tn (£9.7tn).

Mengikut tahunan Kedudukan majalah Forbes orang terkaya duniabilangan bilionair di seluruh dunia turun sebanyak 329 kepada 2,668, dengan jumlah nilai gabungan aset mereka jatuh sedikit daripada $13.1tn dalam senarai 2021.

Dikatakan bahawa pencerobohan Putin ke atas Ukraine – dan sekatan yang berlaku selepas itu – menyebabkan pasaran saham Rusia dan ruble jatuh menjunam, menyebabkan 34 bilionair Rusia berkurangan dalam senarai. Mereka dari negara yang berstatus bilionair hampir kesemuanya menyaksikan kekayaan mereka terbantut atau merosot, dengan jumlah kekayaan mereka merosot lebih daripada $260 bilion berbanding tahun sebelumnya.

Forbes berkata penurunan jumlah bilionair daripada 2,755 kepada 2,668 adalah yang terbesar sejak krisis kewangan 2009, tetapi menyusuli peningkatan lebih daripada 600 pada 2021 apabila saham global bangkit daripada paras terendah pandemik.

Elon Musk, bos maverick Tesla dan SpaceX, dinamakan sebagai orang terkaya di dunia buat pertama kali dengan kekayaan $219bn, meningkat $68bn pada tahun sebelumnya kerana harga saham pengeluar kereta itu yang melambung tinggi.

Musk melompat ke atas Amazon Jeff Bezosyang kekayaannya merosot kepada $171bn selepas penurunan kecil dalam harga saham syarikat dan sumbangan kepada badan amal.

Anggaran hadiah ihsan Bezos bernilai $1.5 bilion adalah tidak baik jika dibandingkan dengan bekas isterinya MacKenzie Scott, yang telah memberikan $12.5 bilion kepada lebih daripada 1,250 organisasi dalam masa kurang daripada dua tahun. Scott, siapa mengumpul penyelesaian $38 bilion dalam perceraiannya dengan Bezos pada 2019telah jatuh daripada orang ke-22 terkaya di planet ini kepada orang ke-30 dengan kekayaan $43.6bn.

Antara mereka yang terkeluar daripada ranking ialah 169 “keajaiban satu tahun” – pendatang baharu dalam senarai pada 2021 tetapi telah pun tercicir. Mereka termasuk syarikat basikal senaman Peloton’s John Foley dan aplikasi temu janji Bumble’s Whitney Wolfe Herd.

Kira-kira 236 orang menyertai kelab bilionair itu buat kali pertama, termasuk bintang pop itu Rihanna, pengarah Lord of the Rings Peter Jackson dan pemodal teroka Joshua Kushner. Barbados, Bulgaria, Estonia dan Uruguay memperoleh jutawan pertama mereka.

Jutawan untuk Kemanusiaan, gabungan orang kaya yang menyeru cukai kekayaan global ke atas orang kaya untuk menangani ketidaksamaan, berkata senarai Forbes adalah “satu tamparan di hadapan masyarakat”.

Daftar ke e-mel Business Today harian atau ikuti Guardian Business di Twitter di @BusinessDesk

Djaffar Shalchi, ahli perniagaan berbilang jutawan Denmark dan pengasas inisiatif itu, berkata: “Senarai kaya Forbes adalah peringatan yang nyata tentang dunia yang tidak setara di mana kita hidup. Walaupun kebanyakan orang di seluruh dunia bergelut untuk menyesuaikan diri dan bertahan dengan wabak itu, ramai yang kehilangan pekerjaan, jatuh lebih dalam ke dalam kemiskinan, mereka yang berada dalam senarai kaya Forbes telah dapat duduk dan melihat kekayaan mereka melambung tinggi.”

“Ia adalah satu penghinaan kepada manusia, satu penghinaan terhadap dakwaan bahawa kita semua bersama-sama dalam perkara ini, dan satu tamparan di muka kepada mereka yang percaya bahawa kita berkongsi planet ini dan sumbernya secara sama rata.

“Masa untuk cukai kekayaan ke atas orang seperti saya sudah lama tertangguh. Ketidaksamaan adalah buruk bagi semua orang. Malah di AS kita melihat prospek Presiden Biden memperkenalkan cukai bilionair. Ini akan menjadi langkah penting ke arah yang betul.”

We want to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Jumlah kekayaan jutawan dunia telah jatuh kepada $12.7tn, kata Forbes


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/