Juruterbang di Horizon Air milik Alaska memenangi kenaikan gaji yang besar dalam kontrak baharu

Lebih daripada 700 juruterbang di Horizon Air, syarikat penerbangan serantau bergaji rendah kepada Alaska Airlines, telah memenangi kontrak meledak yang memberikan kenaikan gaji yang menakjubkan.

Kapten akan mendapat kenaikan gaji purata sebanyak 74% manakala pegawai pertama akan mendapat kenaikan gaji sebanyak 85%, kesatuan juruterbang mengumumkan pada hari Jumaat.

Kapten tahun pertama di Horizon akan melonjak daripada memperoleh $81 kepada $149 sejam, kadar tertinggi di mana-mana syarikat penerbangan serantau. Pegawai pertama yang baru dilantik kini memperoleh $48 sejam melonjak kepada $90 sejam.

Berdasarkan purata kira-kira 950 jam setahun, gaji kapten tahun pertama melonjak daripada kira-kira $77,000 kepada $142,000. Gaji pegawai pertama baharu hampir dua kali ganda, daripada $46,000 kepada $86,000.

Henry Simkins, seorang juruterbang Horizon Air yang mempengerusikan majlis eksekutif kesatuan juruterbang, Teamsters Local 1224, berkata apabila berita mengenai perjanjian itu tersebar “kami mempunyai juruterbang, lelaki dan wanita, menitiskan air mata.”

“Mereka teruja. Kami mempunyai juruterbang yang menjual kereta untuk membeli makanan. Kami mempunyai juruterbang yang tidak mampu membayar bil perubatan pasangan mereka,” kata Simkins. “Ini mengubah hidup.”

Joe Sprague, presiden Horizon Air, berkata kontrak baharu itu bertujuan untuk mengekalkan bakat kerana syarikat penerbangan yang lebih besar terus mengambil juruterbang dari syarikat penerbangan serantau seperti Horizon pada tahap rekod. Kehilangan juruterbang telah memaksa Horizon mengurangkan jadual penerbangannya.

“Kekurangan perintis industri yang berterusan telah memberi tekanan kepada perkhidmatan ini, dan lebih kritikal berbanding sebelum ini bahawa kami menarik dan mengekalkan juruterbang berbakat kami,” kata Sprague. “Kami memberi tumpuan untuk menjadikan Horizon sebagai pembawa serantau pilihan untuk juruterbang, dan perjanjian ini meletakkan kami dengan baik.”

Perjanjian gaji baharu itu akan melengkapkan usaha Horizon lain untuk mengembangkan dan mempelbagaikan saluran paip perintis melalui pelaburan dalam latihan dan pembangunan perintis.

Untuk pertumbuhan yang dirancang, Alaska Airlines dan Horizon bersama-sama menganggarkan mereka perlu mengupah 500 juruterbang setiap tahun hingga 2025.

Joe Muckle, presiden kesatuan tempatan, berkata perjanjian itu mewakili “era baharu untuk industri.”

“Seorang juruterbang Horizon yang baru diupah akhirnya boleh mencari rezeki, mampu untuk membesarkan keluarga dan menyimpan untuk persaraan,” kata Muckle. “Penerbang yang berpengalaman tinggi boleh memilih untuk kekal di kawasan serantau untuk kerjaya yang memuaskan.”

Juruterbang Alaska Airlines seterusnya?

Skala menakjubkan perjanjian buruh Horizon Air adalah gambaran tentang apa yang akan berlaku untuk juruterbang di Alaska Airlines dan di semua syarikat penerbangan AS.

Juruterbang di wilayah yang dimiliki oleh American Airlines — PSA, Envoy dan Piedmont — pada bulan Jun mendapat kenaikan gaji sementara sebanyak 50% dalam tempoh dua tahun akan datang.

Pada bulan itu, juruterbang Horizon mengundi perjanjian tentatif dan melanjutkan rundingan. Perjanjian itu kini dimuktamadkan memberikan peningkatan yang lebih besar daripada yang berlaku di wilayah Amerika dan kenaikan kadar adalah kekal.

Dan, dengan juruterbang serantau bergaji rendah memenangi kenaikan gaji sedemikian, syarikat penerbangan utama AS perlu menawarkan kenaikan gaji yang sama besar untuk juruterbang talian utama untuk mengekalkan beberapa perbezaan.

Biasanya, juruterbang memulakan kerjaya mereka di syarikat penerbangan serantau, menerima gaji yang lebih rendah untuk menambah jam penerbangan supaya mereka boleh lulus ke jurusan dengan gaji yang lebih tinggi.

American, Delta, United, Southwest, Alaska dan JetBlue kini sedang dalam perbincangan kontrak yang sengit dengan juruterbang mereka sendiri. Alaska Airlines telah kehilangan juruterbang yang berpaling tadah ke Delta dan jurusan lain.

Seorang pegawai pertama Alaska Airlines, yang enggan namanya disiarkan kerana syarikat itu tidak bersetuju pekerja bercakap dengan media, berkata terdapat angka liar yang melayang tetapi semua orang dalam komuniti perintis Alaska Airlines kini menjangkakan kenaikan sekurang-kurangnya 50% dalam kontrak baru.

Penambahbaikan menyeluruh

Teamsters berkata 91% daripada 1224 ahli Tempatannya mengundi pada kontrak itu, dengan 99% daripada mereka meluluskan perjanjian itu.

Kontrak itu menyediakan kenaikan gaji yang besar dari bawah ke atas skala. Gaji kapten kanan melonjak daripada $129 sejam sekarang kepada $215 sejam, atau lebih daripada $200,000 setahun.

Kadar gaji baharu dikenakan serta merta. Kontrak itu termasuk kenaikan 1.5% lagi pada tahun depan dan tahun berikutnya.

Dan kerana kumpulan perintis kini sedang berunding di seluruh industri penerbangan dengan perubahan pesat dalam kerja-kerja, kontrak Horizon termasuk klausa “saya juga”: Jika juruterbang di syarikat penerbangan serantau terbesar, SkyWest, berunding kenaikan yang lebih tinggi pada bila-bila masa dalam dua tahun akan datang , juruterbang Horizon akan mendapat peningkatan automatik bersamaan dengan kadar SkyWest ditambah $1 sejam.

Sebagai tambahan kepada kenaikan gaji, kontrak baharu itu menawarkan faedah persaraan 401(k) yang dipertingkatkan. Bagi juruterbang kanan, Horizon akan menyumbang sebanyak 12% tambahan daripada pendapatan juruterbang ke arah persaraan.

Dan kontrak itu juga menambah lebih banyak gaji untuk juruterbang pengajar, gaji percutian yang lebih baik dan peraturan yang lebih baik untuk juruterbang yang mesti berulang-alik dengan kapal terbang ke penerbangan mereka yang dijadualkan.

Greg Unterseher, timbalan pengarah bahagian syarikat penerbangan Teamsters International, berkata kontrak itu mendapatkan semula juruterbang darat yang hilang dalam kontrak konsesi yang dipersetujui dalam kemelesetan industri berikutan serangan pengganas 9/11 dan selepas krisis kewangan global 2008.

Kontrak tersebut telah menyebabkan juruterbang serantau di seluruh industri tidak bergaji, walaupun mereka biasanya berhutang serius untuk membayar sekolah penerbangan dan layak untuk terbang.

“Ini jelas satu lompatan monumental,” kata Unterseher. “Ini akan membolehkan orang ramai bekerja di sini untuk kerjaya mereka.”

“Kami mempunyai orang yang tinggal di rumah ibu bapa mereka apabila mereka diupah di Horizon kerana mereka tidak mampu membayar sewa,” katanya, sambil menambah bahawa “$40,000 atau $50,000 dolar setahun tidak begitu jauh apabila anda mempunyai $150,000 atau $100,000 dalam hutang pelajar.

“Ia adalah satu lonjakan besar ke hadapan dalam kualiti hidup orang ramai,” kata Unterseher.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Juruterbang di Horizon Air milik Alaska memenangi kenaikan gaji yang besar dalam kontrak baharu


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/