Jutawan Ray Dalio memberi amaran saham boleh menjunam 20% jika kadar faedah meningkat kepada 4.5%

Jutawan Ray Dalio, pengasas salah satu dana lindung nilai terbesar di dunia, memberi amaran bahawa saham boleh jatuh lebih rendah tahun ini selepas data inflasi Ogos yang lebih panas daripada jangkaan menggegarkan pasaran minggu ini.

“Nampaknya kadar faedah perlu meningkat dengan banyak (ke arah hujung yang lebih tinggi daripada julat 4.5% hingga 6%),” tulis pengasas Bridgewater Associates dalam LinkedIn artikel pada hari Selasa. “Ini akan menurunkan pertumbuhan kredit sektor swasta, yang akan membawa perbelanjaan sektor swasta dan, dengan itu, ekonomi turun bersamanya.”

S&P 500 telah menjunam lebih daripada 6% minggu ini kerana kebimbangan telah berakhir inflasi setinggi langit, kenaikan kadar faedah dan prospek ekonomi yang semakin gelap terus membebani pasaran. Sementara itu, Purata Perindustrian Dow Jones turun lebih daripada 1,800 mata, manakala Komposit Nasdaq yang berteknologi tinggi telah jatuh kira-kira 1.7%.

Jika kadar faedah meningkat kepada 4.5%, ia akan mencetuskan kejatuhan kira-kira 20% dalam harga ekuiti berdasarkan kesan diskaun nilai semasa, kata Dalio. Di samping itu, akan terdapat 10% lagi kesan negatif daripada kemerosotan pendapatan.

INFLASI MENINGKAT LEBIH CEPAT DARI JANGKAAN PADA OGOS, MENGEKALKAN HARGA MENJADI TINGGI

Ray Dalio, jutawan dan pengasas Bridgewater Associates LP, bercakap semasa Persidangan Global Institut Milken di Beverly Hills, California, pada 1 Mei 2019 (Jurugambar: Patrick T. Fallon/Bloomberg melalui Getty Images) (Jurugambar: Patrick T. Fallon/Bloomberg melalui Getty Images)

Julat dana persekutuan penanda aras semasa 2.25% hingga 2.50% adalah sekitar tahap “neutral”, bermakna ia tidak menyokong mahupun menyekat aktiviti ekonomi. Walau bagaimanapun, Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell telah mencadangkan bahawa pendirian yang ketat hampir pasti diperlukan kerana bank pusat cuba mengepam ekonomi.

Salah satu sebab Dalio berpendapat kadar faedah akan meningkat begitu tinggi tahun ini ialah beliau percaya pasaran amat memandang rendah di mana inflasi akan berakhir. Walaupun pasaran menjangkakan inflasi berlegar sekitar 2.6% sepanjang dekad akan datang, Dalio menganggarkan kadar sebenar akan lebih hampir kepada 4.5% hingga 5%, tanpa sebarang kejutan ekonomi yang besar.

“Hasilnya ialah nampaknya saya kadar inflasi akan kekal jauh di atas apa yang orang ramai dan Fed mahukan (sementara kadar inflasi tahun ke tahun akan jatuh), kadar faedah akan meningkat, yang lain. pasaran akan turun, dan ekonomi akan lebih lemah daripada jangkaan, dan itu tanpa pertimbangan diberikan kepada trend yang semakin teruk dalam konflik dalaman dan luaran serta kesannya,” tulisnya.

Pengerusi Fed Jerome Powell

Jerome Powell, pengerusi Rizab Persekutuan AS, bercakap semasa sidang akhbar selepas mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) di Washington, DC, pada 4 Mei 2022. (Jurugambar: Al Drago/Bloomberg melalui Getty Images) (Jurugambar: Al Drago/Bloomberg melalui Getty Images / Getty Images)

Komen Dalio datang hanya beberapa hari selepas Jabatan Buruh melaporkan indeks harga pengguna untuk Ogos datang lebih panas daripada jangkaan. Harga naik 0.1% pada asas bulanan dan 8.3% tahun ke tahun, mematahkan harapan penganalisis untuk penurunan bulanan.

Saham jatuh mendadak pada hari Selasa selepas laporan hangat yang menghairankan mengenai kebimbangan yang lebih agresif makandengan Dow merosot 1,276 mata – hari terburuk sejak Jun 2020.

KLIK DI SINI UNTUK BACA LEBIH LANJUT MENGENAI PERNIAGAAN FOX

Pelabur sudah bersedia untuk mesyuarat penetapan dasar Fed minggu depan, yang dijadualkan berlangsung 20-21 September. Peniaga mempertaruhkan pegawai yang meluluskan satu lagi kenaikan kadar bersaiz besar, 75 mata asas – yang ketiga seumpamanya tahun ini – pada akhir mesyuarat, walaupun beberapa pada dinding Jalan berpendapat bahawa bank pusat boleh menjadi lebih besar dengan peningkatan mata penuh.

We would love to say thanks to the writer of this article for this awesome material

Jutawan Ray Dalio memberi amaran saham boleh menjunam 20% jika kadar faedah meningkat kepada 4.5%


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/