Juul Mendapat Penangguhan Sementara untuk Terus Menjual E-Rokoknya

Mahkamah rayuan persekutuan pada hari Jumaat memberikan penangguhan sementara kepada Juul Labs yang akan membolehkannya mengekalkan e-rokoknya di pasaran, sementara menunggu semakan lanjut mahkamah terhadap keputusan hanya sehari lebih awal oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk mengharamkan penjualan produk syarikat.

Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat untuk Daerah Columbia mengeluarkan penangguhan sementara yang telah diminta oleh Juul. Perintah ringkas oleh mahkamah rayuan itu memberi amaran bahawa penangguhan itu “tidak boleh ditafsirkan dalam apa cara sekalipun sebagai ketetapan atas merit.”

Penahanan itu melibatkan perintah FDA pada hari Khamis, apabila agensi itu berkata Juul terpaksa berhenti menjual produknya kerana ia telah menyediakan data yang bercanggah dan tidak mencukupi yang menghalang FDA daripada menilai potensi risiko kesihatan produknya.

Terpulang kepada mahkamah rayuan untuk memutuskan sama ada Juul harus terus dibenarkan menjual produknya sementara syarikat meneruskan rayuannya terhadap keputusan FDA. Mahkamah memberi Juul sehingga Isnin pada tengah hari untuk memfailkan usul tambahan, dan ia memberi FDA sehingga 7 Julai untuk memfailkan usul sebagai tindak balas.

Dalam pemfailan kecemasannya untuk penangguhan, Juul berhujah bahawa keputusan FDA untuk mengharamkan jualan didorong oleh kuasa politik yang cuba menyalahkan syarikat itu atas krisis vaping belia. FDA mengeluarkan keputusan terhadap Juul “selepas tekanan politik yang besar daripada Kongres,” pemfailan itu berbunyi, “walaupun beberapa pesaingnya kini mempunyai bahagian pasaran yang lebih besar dan kadar penggunaan bawah umur yang jauh lebih tinggi.”

Walau bagaimanapun, FDA tidak menyebut penggunaan bawah umur dalam keputusannya untuk mengharamkan Juul daripada pasaran. Sebaliknya, agensi itu berkata Juul tidak memberikan bukti yang mencukupi bahawa produknya menghalang larut lesap bahan kimia daripada peranti kepada wap nikotin yang disedut oleh pengguna.

Selagi tempoh penginapan berkuat kuasa, pengguna akan dapat membeli kartrij Juul dan buah tembakau dan perisa mentolnya. FDA telah memberi amaran bahawa peruncit yang menjual produk Juul akan dikenakan tindakan penguatkuasaan pada satu ketika tetapi tidak semasa penginapan di tempat.

Dalam pemfailan mahkamahnya, Juul menegaskan bahawa keputusan agensi itu “sudah mempunyai kesan yang diharapkan,” menunjukkan bahawa beberapa peruncit telah berhenti menjual produk Juul.

FDA tidak menuntut larangan menyeluruh terhadap semua produk vape. Sebagai sebahagian daripada pihak berkuasa kawal selia baharunya ke atas apa yang dipanggil sistem penghantaran nikotin elektronik, atau ENDS, agensi itu telah menyemak permohonan untuk berjuta-juta produk. Ia telah pun memberikan kelulusan kepada 23 daripadanya, termasuk Vuse Alto, peneraju pasaran, yang dibuat oleh RJ Reynolds, dan beberapa yang lain dihasilkan oleh NJoy dan Logic. (Permohonan untuk sejuta produk lain telah ditolak.)

Sebagai sebahagian daripada semakannya, agensi itu mesti mempertimbangkan sama ada produk adalah alternatif yang berdaya maju kepada tembakau mudah terbakar yang boleh membantu perokok berhenti, dan manfaat kepada kesihatan awam melebihi bahayanya.

Menurut data daripada Nielsen, jenama vaping paling laris di AS sejak 12 minggu lalu ialah Vuse Alto, yang memperoleh jualan $414 juta dan mempunyai 33.4 peratus daripada keseluruhan pasaran e-rokok. Detik kedua ialah Juul, dengan penguasaan pasaran sebanyak 33 peratus. Tiada jenama lain yang mendekati kedua-dua syarikat ini; jenama terlaris seterusnya, NJoy Ace, menyumbang hanya 2.4 peratus daripada pasaran.

Industri rokok di Amerika Syarikat menghasilkan kira-kira $99 bilion hasil tahun lepas, berbanding $7.8 bilion untuk produk vape seperti Juul, menurut Euromonitor, firma penyelidikan data. Tetapi jualan tembakau semakin berkurangan: Euromonitor menganggarkan bahawa jualan rokok akan jatuh kira-kira 13 peratus hingga 2026, manakala produk vape dijangka meningkat kira-kira 22 peratus. Altria, gergasi tembakau yang mengambil 35 peratus kepentingan dalam Juul pada 2018, melaporkan bahawa jualannya jatuh sedikit tahun lepas, mengikut pemfailan peraturan.

Dianggarkan terdapat 30 juta perokok rokok tradisional di AS, jumlah yang telah menurun selama beberapa dekad.

We want to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Juul Mendapat Penangguhan Sementara untuk Terus Menjual E-Rokoknya


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/