Juul, pembuat e-cig bermula di Stanford, menyaksikan bahagian pasaran ASnya semakin menguap – TechCrunch

Ia hampir Shakespeare.

Juul, syarikat e-rokok yang melanda AS lima tahun lalu – dan yang dinilai pada kemuncaknya pada $38 bilion – akan ditendang keluar dari negara itu, menurut WSJ. mengikut laporan outlet awal hari ini, Pentadbiran Makanan & Ubat boleh mengumumkan seawal hari ini bahawa pakaian yang berpangkalan di San Francisco tidak lagi dibenarkan menjual produknya di AS

“Perintah penafian pemasaran,” tulis WSJ, akan mengikuti semakan hampir dua tahun data yang dibentangkan oleh Juul, yang pada 2019 mengatakan ia menggantung semua cetak, penyiaran dan pengiklanan digital di Amerika Syarikat selepas ibu bapa di seluruh negara mengadu bahawa anak-anak mereka semakin terdedah kepada — dan ketagih — produk Juul.

Syarikat itu juga bersetuju untuk berhenti menjual buah e-cecair berperisa manisnya, termasuk perisa buah, krim, mangga dan timunnya.

Sejak itu, Juul — yang menjual 35% kepentingan dalam perniagaannya kepada gergasi tembakau Altria pada 2018 dengan harga $12.8 bilion — telah membelanjakan berjuta-juta dolar untuk melobi kerajaan persekutuan dengan harapan untuk terus menjual produk berperisa tembakau dan mentolnya. di pasaran AS.

Menurut laporan New York Times musim panas yang lepas, Juul turut mengemukakan permohonan setebal 125,000 muka surat kepada agensi itu; mengeluarkan $40 juta untuk menyelesaikan hanya satu tuntutan mahkamah; dan membayar $51,000 untuk mendapatkan keseluruhan terbitan American Journal of Health Behavior pada Mei/Jun 2021 untuk 11 kajian yang dibiayai oleh syarikat dan bertujuan untuk menunjukkan bahawa produk Juul membantu perokok berhenti rokok tradisional.

Juul, yang menghadap beribu-ribu tindakan undang-undang sehingga ia digabungkan menjadi litigasi berbilang daerah yang diawasi oleh seorang hakim persekutuan, juga bersetuju untuk membayar $22.5 juta pada April untuk menyelesaikan tuntutan mahkamah yang dibawa oleh negara Washington yang mendakwa syarikat itu sengaja menyasarkan remaja dengan produknya dan memperdaya pengguna tentang ketagihan produknya.

Seperti yang dilaporkan pada masa itu, di bawah syarat-syarat penempatan ituJuul tidak mengakui sebarang salah laku atau liabiliti, dengan mengatakan ia menyelesaikan “untuk tujuan berkompromi” dan untuk mengelakkan litigasi selanjutnya (litigasi yang boleh menghalang kemajuan yang diharapkan dapat dibuat dengan FDA.)

Jelas sekali, semua usaha itu terlalu sedikit dan datang terlambat, walaupun FDA nampaknya akan membenarkan pesaing terbesar Juul, Reynolds American dan NJOY Holdings untuk terus menjual e-rokok berperisa tembakau mereka sendiri di pasaran.

Dengan mengandaikan hari-harinya di AS telah berakhir, bab ini menamatkan perjalanan yang luar biasa untuk syarikat yang kini berusia tujuh tahun itu, yang dengan mudah memenangi lebih daripada 75% daripada pasaran e-rokok di AS pada tahun ketiga dalam perniagaan, terima kasih sebahagian besarnya kepada reka bentuk anggun pengewap nikotinnya.

Malah, pada 2018, ia dilaporkan berada di landasan yang betul untuk memperoleh sekurang-kurangnya $1 bilion hasil dan mendapat sokongan daripada pelabur berpoket dalam, termasuk Tiger Global dan Fidelity Investments, wang yang dirancang untuk dibelanjakan di peringkat antarabangsa untuk menangkap kira-kira bilion perokok yang tinggal di luar AS

FDA, yang diketuai pada masa itu oleh Pesuruhjaya Scott Gottlieb ketika itu – yang juga seorang doktor dan VC – akan menggagalkan rancangan tersebut. Pada jam tangan Gottlieb, FDA bercakap secara agama tentang penggunaan pen vaping oleh pelajar sekolah menengah tahun ke tahun, serta peratusan kanak-kanak usia sekolah menengah yang lebih kecil tetapi membimbangkan yang mula menggunakan vape.

Juul pada mulanya menolak semula data. Pada acara yang dihoskan oleh editor ini pada musim gugur 2018 — satu-satunya acara pengucapan awam di mana pengasas bersama Juul dan bekas pelajar reka bentuk Stanford Adam Bowen dan James Monsees telah muncul bersama — kedua-duanya masih berhujah tentang faedah pod vaping berperisa Juul, mengatakan mereka memudahkan perokok beralih kepada produk mereka dan “mengurangkan bahaya.”

Pada masa itu, mengeluarkan perisa “sudah tentu ada di atas meja,” ditawarkan Monsees. Tetapi dia terus berkata bahawa “kami tidak melihat bukti bahawa terdapat sebab-sebab yang semestinya untuk perisa menjadi petunjuk untuk pengguna bawah umur. Rokok telah menjadi masalah utama bagi pengguna bawah umur sejak sekian lama. Apa yang kami lihat bukti kukuh secara dalaman ialah korelasi yang lebih kuat untuk pengguna dewasa menjauhi rokok kerana mereka bergerak lebih jauh daripada segala yang mengingatkan mereka tentang rokok pada mulanya, yang termasuk rasa rokok.”

Ia mengambil satu lagi 13 bulan untuk Juul menggantung jualan produk berperisa tersebut.

Monsees dan Bowen pertama kali membentangkan tesis reka bentuk produk mereka tentang “masa depan merokok” di Stanford pada tahun 2004. Tiga tahun kemudian, pada tahun 2007, para graduan mengasaskan Ploom, yang menghasilkan penguap ganja. Syarikat itu kemudiannya datang Pax Labs, menjual hak ke atas produk Ploom itu kepada pelabur dalam syarikat itu (Japan Tobacco International) dan mula memberi tumpuan kepada e-rokok Juul. Pada 2017, ia mengeluarkan Juul Labs sebagai syarikatnya sendiri.

Juul bercakap secara terbuka dari awal tentang faedah kesihatan bertukar daripada rokok mudah terbakar kepada e-rokok, tetapi menurut pakar perubatan dan penyelidik, walaupun vape kurang berbahaya daripada merokok, ia sama-sama ketagihan dan tidak diketahui.

Sebagai contoh, data mencadangkan kaitan dengan penyakit paru-paru kronik dan asmaserta persatuan antara penggunaan dwi e-rokok dan merokok dengan penyakit kardiovaskularkata Michael Blaha, MD, MPH, pengarah penyelidikan klinikal di Pusat Pencegahan Penyakit Jantung Johns Hopkins Ciccarone dalam penjelasan dalam talian yang dihoskan oleh pusat perubatan.

Sekiranya FDA mengarahkan Juul untuk mengeluarkan produknya dari pasaran AS seperti yang dijangkakan, syarikat itu masih mempunyai beberapa pilihan, kata WSJ. Ia boleh “mengejar rayuan melalui FDA, mencabar keputusan di mahkamah atau memfailkan permohonan yang disemak untuk produknya.”

Sementara itu, tidak jelas berapa banyak kejayaan yang telah dinikmati Juul di luar negara. Jualan Juul di China ialah terhenti hanya beberapa hari selepas pelancarannya di dalam negara pada 2019.

Semasa wabak itu, Juul juga dilaporkan merancang untuk melakukannya dengan ketara mengecilkan kehadiran Eropahnya dan berhenti menjual di Austria, Belgium, Portugal, Perancis dan Sepanyol, menurut BuzzFeed News. Eropah, seperti yang dinyatakan oleh BuzzFeed pada masa itu, mempunyai peraturan e-rokok yang lebih ketat daripada AS, termasuk had nikotin yang lebih agresif.We want to thank the author of this article for this amazing material

Juul, pembuat e-cig bermula di Stanford, menyaksikan bahagian pasaran ASnya semakin menguap – TechCrunch


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/