Kadar gadai janji melepasi 6 peratus buat kali pertama sejak 2008

Kadar gadai janji melonjak melebihi 6 peratus minggu ini buat kali pertama dalam tempoh 14 tahun kerana inflasi kekal tahan terhadap usaha Rizab Persekutuan untuk mengurangkannya. Peningkatan mendadak secara mendadak telah meredakan pasaran perumahan AS yang hangat, meningkatkan tekanan ke atas ekonomi yang dibelenggu oleh inflasi yang tidak henti-henti.

Gadai janji kadar tetap 30 tahun – produk pinjaman rumah paling popular – melonjak kepada 6.02 peratus minggu ini, hampir dua kali ganda berbanding sembilan bulan lalu, menurut data yang dikeluarkan pada Khamis oleh Freddie Mac. Ia tidak setinggi ini sejak November 2008.

Lonjakan itu berlaku seperti yang ditunjukkan oleh data inflasi yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Buruh minggu ini harga pengguna semakin pantas pada bulan Ogos, terutamanya untuk barangan seperti perumahan dan makanan. Indeks harga pengguna mempunyai kos perumahan meningkat 0.7 peratus pada bulan Ogos dan 6.2 peratus lebih tinggi setiap tahun, peningkatan terbesar sejak 1990.

“Kadar gadai janji telah meningkat empat minggu berturut-turut kerana kebimbangan pelabur tentang inflasi,” kata Holden Lewis, pakar rumah dan gadai janji di NerdWallet. “Kebimbangan mereka adalah wajar, kerana kami mengetahui minggu ini bahawa inflasi berjalan lebih panas daripada jangkaan pada Ogos, seperti yang ditunjukkan dalam indeks harga pengguna. Berita itu meningkatkan kadar gadai janji lebih tinggi — fenomena yang akan ditunjukkan dalam kadar minggu depan.”

Saham merosot selepas laporan inflasi menunjukkan kenaikan harga yang tidak dijangka pada bulan Ogos

Sewa bulanan di Florida Selatan pada musim panas ini adalah lebih daripada 24 peratus lebih tinggi daripada tahun lalu, menunjukkan data. (Video: Luis Velarde/The Washington Post)

Purata tetap 30 tahun bermula tahun ini pada 3.22 peratus. Selepas melonjak kepada 5.81 peratus pada akhir Jun, ia berkurangan pada bulan Julai dan awal Ogos kerana kebimbangan kemelesetan berlaku. Tetapi sejak jatuh kepada 5.13 peratus pada 18 Ogos, purata tetap 30 tahun telah meningkat hampir satu mata peratusan dalam sebulan. Kadar masih di bawah purata sejarah sebanyak 7.8 peratus, menurut Freddie Mac.

Kira berapa banyak lagi kos gadai janji apabila kadar faedah meningkat

Kenaikan mendadak dalam kadar tahun ini telah menjadikan rumah kurang mampu milik dan jualan yang sejuk. Harga telah mula sederhana tetapi kekal dinaikkan. Indeks harga rumah Standard & Poor’s Case-Shiller terkini menunjukkan harga naik 18 peratus setiap tahun pada bulan Jun, turun daripada 19.9 peratus bulan sebelumnya. Jualan rumah jatuh pada bulan Julai untuk bulan keenam berturut-turut. Perumahan bermula, ukuran pembinaan rumah baru, juga tenggelam pada bulan itu.

“Kadar gadai janji pada atau melebihi 6 peratus berkemungkinan realiti baharu dan harga perlu diselaraskan,” kata Lisa Sturtevant, ketua ekonomi dengan Bright MLS, perkhidmatan penyenaraian berbilang kawasan itu. “Permintaan yang agak kukuh dan inventori yang masih rendah akan terus menyokong harga yang stabil atau semakin meningkat di kebanyakan pasaran, tetapi sudah berlalu hari-hari melihat tawaran berpuluh malah ratusan ribu dolar melebihi harga yang diminta. Di sesetengah tempat, terutamanya pasaran kos tinggi dan tempat di mana harga telah berkembang paling pantas sepanjang dua tahun lalu, kita boleh melihat penurunan harga tahun ke tahun.”

Harga rumah dijangka jatuh tetapi tidak jatuh

Permintaan untuk gadai janji telah menurun sepantas kadar telah meningkat. Jumlah volum permohonan jatuh untuk minggu kelima berturut-turut, menurut Persatuan Jurubank Gadai Janji. Pembiayaan semula dikurangkan sebanyak 83 peratus berbanding tahun lalu.

“Dengan semua mata tertuju pada langkah seterusnya Rizab Persekutuan untuk menjinakkan inflasi yang tinggi, peminjam boleh menjangkakan turun naik berterusan dalam kadar gadai janji,” Bob Broeksmit, presiden dan ketua eksekutif MBA, menulis dalam e-mel.

Keterjangkauan rumah jatuh ke paras terendah baharu bagi pembeli kali pertama pada suku kedua, menurut analisis terbaru kawasan metropolitan terbesar negara oleh NerdWallet. Walaupun lebih banyak rumah muncul di pasaran, harga yang lebih tinggi dan gaji yang tidak stabil menyebabkan pembeli diketepikan. NerdWallet mendapati bahawa rumah telah disenaraikan untuk dijual pada 6.5 kali pendapatan pembeli kali pertama biasa di 50 metro AS dan 6.6 kali pendapatan mereka di seluruh negara. Piawaian yang disyorkan untuk pembeli kali pertama ialah tiga kali ganda pendapatan mereka.

Bacaan inflasi Ogos mengejutkan pelabur, yang tertanya-tanya sama ada Rizab Persekutuan akan mempertimbangkan untuk menaikkan kadar penanda arasnya sebanyak 100 mata asas, dan bukannya 75 mata asas seperti yang dilakukan pada Julai. (Mata asas ialah 0.01 mata peratusan.) Jawatankuasa penetapan kadar Fed bermesyuarat minggu depan.

Dalam usaha untuk mengurangkan inflasi, bank pusat telah menaikkan kadar dana persekutuan empat kali tahun ini. Ia bermula dengan kenaikan 25 mata asas pada bulan Mac, diikuti dengan peningkatan 50 mata asas pada bulan Mei dan kenaikan 75 mata asas berturut-turut pada bulan Jun dan Julai. Fed mungkin mahu melihat tanda-tanda inflasi semakin berkurangan sebelum ia menarik balik kenaikan kadar.

“Rizab Persekutuan sudah pun akan meningkatkan kadar jangka pendek minggu depan dalam usahanya untuk mengekang inflasi,” kata Lewis. “Mereka mungkin mendail keagresifan sebagai tindak balas kepada laporan inflasi yang tidak dijangka tinggi minggu ini, seterusnya mendorong kadar gadai janji meningkat.”

Apabila pelabur bimbang tentang inflasi, selera mereka untuk membeli bon berkurangan kerana pulangan pelaburan mereka kurang apabila inflasi tinggi. Inflasi menghakis nilai pembayaran masa depan bon. Kurang permintaan menyebabkan harga bon turun dan hasil meningkat. Oleh kerana kadar gadai janji cenderung mengikut jalan yang sama seperti hasil Perbendaharaan 10 tahun, kadar itu juga meningkat.

Hasil pada Perbendaharaan 10 tahun meningkat semula kepada 3.42 peratus pada hari Selasa sebelum merosot kepada 3.41 peratus pada hari Rabu, paras tertinggi sejak pertengahan Jun.

“CPI yang lebih tinggi daripada jangkaan memberi kebenaran kepada Fed untuk meneruskan dengan peningkatan 0.75 mata peratusan mereka dengan beberapa ahli ekonomi mencadangkan walaupun kenaikan satu mata peratusan akan berdaya maju,” kata Nicole Rueth, yang melahirkan pengurus cawangan di Pasukan Rueth. “Kadar gadai janji telah meningkat dalam langkah ini dengan lonjakan yang kami lihat sejak dua hari lalu.”

Kadar gadai janji mungkin belum memuncak, kata Rueth.

“Inflasi perbandingan dari setahun lalu masih menyebabkan kami menggantikan inflasi yang sangat rendah pada September 2021,” katanya. “Dengan tekanan inflasi hari ini … kita boleh melihat IHP September — dikeluarkan awal Okt — masih lebih tinggi. Inflasi Oktober 2021 memulakan aliran lebih tinggi, jadi perbandingan tahun ke tahun akan memberikan sedikit kelegaan kepada kami. Apabila inflasi turun, kadar gadai janji juga akan turun.”

pembetulan

Versi sebelumnya cerita ini mengatakan indeks harga pengguna kos perumahan mengalami peningkatan terbesar sejak 1991. Ia merupakan kenaikan terbesar sejak 1990.

We wish to give thanks to the author of this post for this incredible material

Kadar gadai janji melepasi 6 peratus buat kali pertama sejak 2008


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/