Kadar Gadai Janji Melonjak Tertinggi Sejak 2018

Kadar purata untuk pinjaman rumah kadar tetap 30 tahun melonjak kepada 4.67%, gergasi pembiayaan gadai janji

Freddie Mac

kata Khamis, menandakan bacaan tertinggi mingguan sejak Disember 2018.

Peningkatan ini memanjangkan lonjakan 2022 dalam kadar gadai janji. Kenaikan ini tidak mengejutkan, memandangkan rekod kadar rendah yang dicapai dalam tempoh wabak dan kebimbangan mengenainya bacaan inflasi AS yang tinggi. Tetapi ia lebih pantas daripada jangkaan ramai penganalisis. Pada awal tahun ini, kadar purata pinjaman perumahan paling popular di Amerika ialah 3.22%.

Dari masa ke masa, kadar gadai janji yang lebih tinggi biasanya memperlahankan aktiviti pembelian rumah. Tetapi buat masa ini, terdapat banyak tanda-tanda itu ledakan rumah ASyang menampilkan harga yang melonjak, inventori ultrarendah dan permintaan berterusan di seluruh negara, masih belum berakhir.

Itu berkemungkinan berita baik untuk industri dan ekonomi dalam jangka masa terdekat, tetapi kenaikan kadar akan mengurangkan lagi kemampuan pada masa apabila banyak isi rumah berpendapatan rendah sudah diregangkan.

“Ia akan memerlukan peningkatan yang agak sihat dalam kadar untuk menyederhanakan permintaan,” kata Phil Shoemaker, presiden asal di Homepoint Financial Corp., pemberi pinjaman gadai janji yang berpangkalan di Michigan.

Kadar tetap 30 tahun meningkat daripada 4.42% seminggu yang lalumelanjutkan kenaikan yang stabil yang telah mendorong kadar pinjaman rumah dalam jangkaan 5% untuk kali pertama dalam empat tahun.

Setakat ini, kadar yang lebih tinggi tidak menjejaskan minat pengguna. Bilangan permohonan yang dikemukakan oleh pembeli rumah yang berharap telah meningkat selama tiga daripada empat minggu lalu, menurut kumpulan perdagangan Persatuan Jurubank Gadai Janji. Ketersediaan kredit gadai janji, ukuran kesediaan pemberi pinjaman untuk mengeluarkan pinjaman rumah, meningkat pada Februari ke paras tertinggi sejak Mei lalu, MBA berkata, walaupun ia masih jauh di bawah paras tertinggi baru-baru ini.

Jangkaan bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan kadar faedah beberapa kali lagi tahun ini untuk mengawal inflasi memacu kadar gadai janji. Sebelum bank pusat menaikkan kadar buat kali pertama sejak 2018, keputusan Fed untuk membatalkan pembelian sekuriti bersandarkan gadai janji telah mula memaksa kadar naik.

Kadar yang meningkat mengurangkan pembiayaan semula pinjaman rumah, yang memacu sebahagian besar ledakan pasaran gadai janji pada 2020 dan 2021. Kira-kira empat juta rakyat Amerika boleh menurunkan bayaran gadai janji bulanan mereka melalui pembiayaan semula pada Februari, turun daripada hampir 16 juta setahun yang lalu, menurut firma data gadai janji

Black Knight Inc.

Pembiayaan semula dijangka membentuk 33% daripada asal gadai janji tahun ini, turun daripada 59% pada 2021, menurut Persatuan Jurubank Gadai Janji.

Berdepan dengan harga yang tinggi, kadar yang meningkat dan volum permohonan yang berkurangan, pemberi pinjaman mengembangkan penawaran produk dan melonggarkan beberapa syarat kelayakan peminjam.

Pilihan pembiayaan yang membolehkan pinjaman yang lebih besar atau bayaran pendahuluan yang lebih rendah boleh memanjangkan kuasa beli pengguna dan mengurangkan kesan kenaikan harga yang besar dalam tempoh dua tahun yang lalu. Pemberi pinjaman menyasarkan untuk meningkatkan perniagaan untuk mengimbangi volum yang mengecut dan mengurangkan margin keuntungan.

Mereka juga berusaha untuk merayu kepada pembeli yang kewangannya tidak seiring dengan kenaikan 15% sepanjang tahun lalu dalam harga jualan median rumah sedia ada. Harga rumah meningkat menjadikan pemilikan rumah sebagai usaha panjang untuk ramai rakyat Amerika.

“Idea melonggarkan keperluan pada masa pasaran hartanah telah menjadi gangbuster…boleh memberi anda imbasan kembali kepada 2005 dan 2006,” kata Greg McBride, ketua penganalisis kewangan di Bankrate.com. Tetapi “kredit adalah lebih ketat,” tambahnya.

Kadar gadai janji yang meningkat biasanya mengurangkan pinjaman, kerana lebih sedikit pemilik rumah boleh menjimatkan wang melalui pembiayaan semula dan kadar yang lebih tinggi boleh menghalang pembeli berpotensi.

Pemberi pinjaman mahu mencari produk “untuk memastikan mereka mendapat jumlah yang mencukupi dan memastikan pintu mereka terbuka,” kata Mike Fratantoni, ketua ekonomi di MBA.

Peningkatan dalam tawaran untuk pinjaman jumbo, yang terlalu besar untuk memenuhi syarat untuk pinjaman kerajaan tradisional, dan gadai janji kadar boleh laras telah mendorong pengembangan kredit gadai janji, kata MBA. Pemberi pinjaman semakin mengurangkan skor kredit minimum dan membenarkan peminjam membuat pinjaman yang lebih besar berbanding dengan nilai rumah yang mereka beli.

Purata rumah AS memperoleh lebih banyak tahun lepas daripada purata pekerja Amerika. Harga untuk rumah, barangan runcit dan gas meningkat lebih cepat daripada gaji rakyat Amerika dan mungkin itulah sebabnya sentimen dan keyakinan menjadi sangat rendah baru-baru ini. Dion Rabouin dari WSJ menerangkan. Foto: Joe Raedle/Getty Images

Namun, rakyat Amerika yang ingin membeli rumah pada musim bunga ini menghadapi banyak cabaran. Pada kadar jualan semasa, bekalan rumah di pasaran akan bertahan selama 1.6 bulan, rekod terendah, menurut Persatuan Realtors Kebangsaan. Isi rumah median Amerika perlu menumpukan 34% daripada pendapatannya untuk menampung bayaran bulanan pada median -harga rumah pada bulan Januari, menurut Federal Reserve Bank of Atlanta. Itu adalah yang tertinggi sejak November 2008. Pemberi pinjaman pengguna menjadikan piawaian pinjaman lebih ketat apabila wabak pertama melanda, bimbang gelombang pekerja yang menganggur tidak akan dapat membayar pinjaman mereka. Dalam pasaran gadai janji, sesetengah bank mengehadkan pembiayaan semula pinjaman jumbo kepada pelanggan dengan ratusan ribu dolar di tangan. dan jenis peminjam yang mereka luluskan.Tulis kepada Orla McCaffrey di orla.mccaffrey@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

We wish to thank the writer of this article for this awesome web content

Kadar Gadai Janji Melonjak Tertinggi Sejak 2018


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/