Kadar gadai janji meningkat semula, meletakkan harga lebih banyak pembeli daripada pasaran perumahan

Gadai janji kadar tetap 30 tahun purata 5.81% pada minggu berakhir 23 Jun, meningkat daripada 5.78% minggu sebelumnya, menurut Freddie Mac.

Kali ini tahun lepas, kadar purata 3.02%, dan kali terakhir kadar setinggi ini adalah pada musim sejuk tahun 2008.

“Kadar gadai janji tetap telah meningkat lebih daripada dua mata peratusan penuh sejak awal tahun ini,” kata Sam Khater, ketua ekonomi Freddie Mac, dalam satu kenyataan. “Gabungan kadar kenaikan dan harga rumah yang tinggi adalah pemacu kemungkinan penurunan jualan rumah sedia ada baru-baru ini. Bagaimanapun, pada hakikatnya, ramai pembeli rumah yang berpotensi masih berminat untuk membeli rumah, mengekalkan persaingan pasaran tetapi mendatar dua tahun lepas aktiviti panas merah.”

Walaupun melonjak, kadar gadai janji kekal jauh di bawah paras tertinggi sejarah yang dicatatkan dalam tempoh 40 tahun yang lalu — terutamanya rekod kadar purata 18.63% pada Oktober 1981.

Namun, ketajaman kenaikan kadar gadai janji semasa digabungkan dengan lonjakan kos pinjaman akhirnya akan menjadikan pengguna lebih berhati-hati, kata Abbey Omodunbi, penolong naib presiden dan pakar ekonomi kanan untuk The PNC Financial Services Group.

“Saya fikir kita mungkin akan melihat peningkatan selanjutnya dalam kadar gadai janji sepanjang tahun ini,” kata Omodunbi dalam temu bual dengan CNN Business. “The Fed mahu melihat aktiviti perumahan yang melembutkan.”

Rizab Persekutuan tidak menetapkan kadar faedah yang dibayar oleh peminjam ke atas gadai janji secara langsung, tetapi tindakannya mempengaruhi mereka. Kadar gadai janji cenderung untuk menjejaki bon Perbendaharaan AS 10 tahun. Tetapi kadar secara tidak langsung dipengaruhi oleh tindakan Fed terhadap inflasi. Apabila pelabur melihat atau menjangkakan kenaikan kadar, mereka sering menjual bon kerajaan, yang menghantar hasil lebih tinggi dan dengan itu, kadar gadai janji.

Semasa mesyuarat penggubalan dasar minggu lepas, fed menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 75 mata asas, peningkatan terbesar dalam tempoh tiga dekad. Dalam ulasan awam yang dibuat sejak itu, termasuk dalam keterangan di hadapan Kongres, Pengerusi Fed Jerome Powell berkata tindakan bank pusat sepatutnya membantu mengurangkan permintaan dalam pasaran perumahan negara, yang telah berjalan dengan sangat panas.

Harga rumah melonjak dalam tempoh dua tahun lalu sebahagiannya disebabkan oleh kadar gadai janji yang rendah rekod, corak migrasi berkaitan pandemik, pengaruh firma pelaburan yang membeli hartanah kediaman dan pembelian bon gadai janji oleh Fed.

Sewa dan harga rumah terus meningkat pada kadar dua digit di banyak kawasan.

“Harga rumah sepatutnya berhenti naik pada kadar yang begitu pantas,” kata Powell pada hari Rabu dalam pendengaran di hadapan Jawatankuasa Perbankan Senat. “Sejak permulaan wabak, kami mempunyai pasaran perumahan yang sangat, sangat panas … di seluruh negara. Memandangkan permintaan untuk perumahan sederhana… anda sepatutnya melihat harga berhenti naik.”
Namun begitu, sisi lain bagi kadar gadai janji yang lebih tinggi dalam a persekitaran inflasi yang tinggi dan merekod kos rumah akhirnya boleh harga berjuta-juta lagi rakyat Amerika daripada memiliki rumahmenurut Laporan Perumahan Negara Negara Tahunan Universiti Harvard yang dikeluarkan hari ini.

Setahun yang lalu, pembeli yang meletakkan 20% ke bawah pada harga median $390,000 rumah dan membiayai selebihnya dengan gadai janji kadar tetap 30 tahun pada kadar faedah purata 3.02% mempunyai bayaran gadai janji bulanan sebanyak $1,673, menurut nombor daripada Freddie Mac.

Pada kadar hari ini 5.81%, bayaran gadai janji bulanan di rumah yang sama ialah $2,187, perbezaan $514.

Perumahan nampaknya telah beralih kepada “normal baharu selepas pandemik,” kata George Ratiu, pengurus penyelidikan ekonomi Realtor.com. Sewa mencecah rekod tertinggi untuk bulan ke-15 berturut-turut, tetapi kadar pertumbuhan semakin perlahan, katanya, sambil menambah bahawa kenaikan harga rumah juga menurun.

“Harga pasaran akan terus menyesuaikan diri kepada kumpulan pembeli yang lebih kecil dan kos pembiayaan yang lebih tinggi,” katanya dalam satu kenyataan. “Pergerakan daripada pasaran hartanah yang terlalu panas ke arah yang lebih mampan akan mengambil sedikit masa. Kelebihannya ialah akhirnya kita akan melihat persekitaran yang lebih sihat dengan lebih banyak pilihan dan nilai yang lebih baik untuk ramai pembeli.”

We would like to thank the writer of this write-up for this awesome material

Kadar gadai janji meningkat semula, meletakkan harga lebih banyak pembeli daripada pasaran perumahan


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/