‘Kami masih belum melihat kemuncak dalam inflasi makanan’: Harga makanan tidak meningkat begitu mendadak sejak 1979, dengan satu ruji runcit naik hampir 40%

Harga makanan terus meningkat pada bulan Ogos, memberi tekanan kepada isi rumah berpendapatan rendah dan sederhana khususnya.

Kos makanan untuk penyediaan rumah meningkat 13.5% berbanding Ogos 2021, kadar pertumbuhan tertinggi sejak Mac 1979, data kerajaan menunjukkan. The kenaikan tahunan dalam indeks harga pengguna AS ialah 8.3% pada Ogos. Makanan, secara keseluruhan, adalah 11.4% lebih mahal daripada tahun sebelumnya, peningkatan tahunan terbesar sejak Mei 1979. Kos makan di luar pada bulan Ogos meningkat 8% pada asas tahun ke tahun.

Telur menyaksikan kenaikan harga terbesar di kalangan barangan kedai runcit. Mereka 39.8% lebih mahal pada bulan Ogos berbanding setahun sebelumnya. Bekalan dan permintaan kedua-duanya ditambah kepada tekanan harga menaik. Selesema burung menghapuskan kira-kira 10% pengeluaran telur di seluruh negara awal tahun ini, pengeluar telur sebelum ini memberitahu MarketWatch.

Selesema burung juga menjejaskan pengeluaran ayam. Harga ayam adalah 16.6% lebih tinggi pada bulan Ogos berbanding tahun sebelumnya. Sebagai tambahan kepada kepanasan melampau dan bekalan yang ketat, pengguna telah mengalihkan pembelian mereka kepada ayam daripada daging lembu yang biasanya berharga lebih tinggi, menurut Brian Earnest, pakar ekonomi utama untuk protein haiwan di CoBank, sebuah bank koperasi negara yang melayani industri di seluruh kawasan luar bandar Amerika.

Lihat: Sentimen pengguna meningkat ke paras tertinggi 5 bulan, tetapi rakyat Amerika masih bimbang tentang ekonomi

Juga: ‘Lebih banyak kerja yang perlu dilakukan’: Biden meraikan Akta Pengurangan Inflasi, tetapi laporan CPI terkini mengatasi ramalan, mencetuskan kebimbangan baharu

Harga tenusu dan makanan diproses juga meningkat. Marjerin meningkat 38.3% pada bulan Ogos pada asas tahun ke tahun, dan harga mentega adalah 24.6% lebih tinggi, terutamanya disebabkan oleh kos bahan mentah seperti minyak kacang soya dan krim. Tepung dan adunan tepung yang disediakan adalah 23.3% lebih mahal berbanding setahun sebelumnya. Harga keropok naik 17.7% pada tahun itu, dan produk bakeri sejuk beku, seperti pai dan tart, naik 18.1%.

s. Mereka 39.8% lebih mahal pada bulan Ogos berbanding setahun sebelumnya.

Walaupun penurunan harga dalam daging lembu dan daging babi, daging yang diproses seperti hot dog dan daging makan tengah hari terus menyaksikan harga yang lebih tinggi pada bulan Ogos. Harga Frankfurter naik 18.3% pada Ogos berbanding Ogos 2021, manakala harga daging makan tengah hari naik 18.2%. Ini sebahagiannya disebabkan oleh kekurangan buruh di seluruh industri, kata CoBank’s Earnest, dengan gaji yang lebih tinggi diperlukan untuk menarik pekerja diserahkan kepada pengguna.

Harga buah-buahan segar dan sayur-sayuran naik 7.9% pada bulan Ogos, dan salad, terutamanya, adalah 15.2% lebih mahal. The Wall Street Journal melaporkan bahawa haba melampau di negeri barat boleh menjadi faktor penyumbang. Peningkatan haba musim panas menyebabkan penyakit dalam salad dan mengurangkan saiz tanaman dengan ketara, kata penanam.

jangan ketinggalan: Satu perempat daripada AS akan jatuh di dalam tali pinggang haba yang melampau. Berikut adalah negeri-negeri dalam zon merah.

Lihat juga: Kebakaran hutan California mengamuk apabila rekod haba berlarutan; ancaman banjir apabila ribut menghampiri

Dan: Petua wang dan pelaburan ini boleh membantu anda kekal tenang kerana stok layu pada musim panas bulan Ogos

“Kami masih belum melihat kemuncak dalam inflasi makanan,” kata Scott Brave, ketua ekonomi perbelanjaan pengguna di syarikat penyelidikan pasaran Morning Consult, kepada MarketWatch. “Dan semakin lama ia berlangsung, semakin tinggi ia, semakin sukar bagi individu berpendapatan rendah khususnya untuk menanggung kenaikan harga tersebut.”

Keluarga berpendapatan rendah merasakan kesan paling besar daripada inflasi sebagai bahagian yang lebih tinggi daripada pendapatan boleh guna mereka pergi ke pembelian gas RB00,
+0.01%,
utiliti dan barangan runcit, kata pakar. Purata harga petrol negara telah jatuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini daripada paras tertinggi melebihi $5 segelen pada bulan Jun kepada $3.69 pada bulan September, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga.

Buah-buahan dan sayur-sayuran segar meningkat 7.9% pada bulan Ogos, tetapi salad adalah 15.2% lebih mahal, dilanda panas melampau di AS barat

Pengguna – terutamanya isi rumah berpendapatan rendah – mendapat manfaat daripada penurunan harga gas. Tetapi kenaikan harga makanan telah menyerap banyak kelegaan itu, kata Morning Consult’s Brave.

Kira-kira dua pertiga rakyat Amerika melaporkan pada akhir Julai bahawa mereka telah bimbang sekurang-kurangnya sekali pada bulan sebelumnya tentang tidak mampu membeli barangan runcit, menurut tinjauan LendingTree. Wanita, ahli Generasi Z dan milenium adalah antara yang paling bimbang tentang kenaikan harga makanan.

Pada masa yang sama, isi rumah yang mempunyai anak kecil dan keluarga berpendapatan rendah juga melaporkan tahap tekanan yang tinggi untuk meletakkan roti di atas meja. Laporan itu mendapati bahawa isi rumah dengan pendapatan tahunan kurang daripada $35,000 adalah yang paling bimbang tentang inflasi, dengan 74% menyatakan kebimbangan tentang kemampuan membeli barangan runcit.

Keluarga Amerika boleh menjimatkan wang dengan makan di rumah, kerana kos purata makan di restoran adalah 3½ kali ganda daripada makan yang sama di rumah dengan barangan yang dibeli di kedai runcit, menurut David Portalatin, seorang penganalisis makanan di pasar firma penyelidikan NPD Group.

Lebih ramai orang mungkin memilih untuk mengunjungi restoran dengan kurang kerap sebagai tindak balas kepada inflasi yang degil, katanya kepada MarketWatch. “Tekanan inflasi sebenarnya akan mendorong lebih ramai pengguna ke kedai runcit berbanding restoran,” walaupun harga barangan runcit telah meningkat pada kadar yang lebih tinggi daripada harga restoran, kata Portalatin. “Kedai runcit masih jauh lebih murah daripada hidangan restoran.”

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

‘Kami masih belum melihat kemuncak dalam inflasi makanan’: Harga makanan tidak meningkat begitu mendadak sejak 1979, dengan satu ruji runcit naik hampir 40%


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/