Kanada mengarahkan tiga firma China untuk keluar dari perlombongan litium

  • China berkata Kanada melanggar peraturan perdagangan dan pasaran
  • Saham syarikat China jatuh
  • Syarikat mengatakan tidak mengharapkan kesan besar terhadap prestasi

OTTAWA/BEIJING, 2 Nov (Reuters) – Kanada mengarahkan tiga syarikat China pada hari Rabu melepaskan pelaburan mereka dalam mineral kritikal Kanada, memetik keselamatan negara.

China sebagai tindak balas menuduh Ottawa menggunakan keselamatan negara sebagai alasan dan berkata perintah pelupusan itu melanggar peraturan perdagangan dan pasaran antarabangsa.

Ketika negara bersaing untuk menambah rizab bahan yang diperlukan untuk peralihan kepada ekonomi yang lebih bersih, berita itu menolak saham syarikat China pada Khamis, walaupun mereka berkata dalam pemfailan bursa saham mereka tidak menjangkakan kesan besar terhadap prestasi mereka.

Tiga yang diarah untuk melepaskan pelaburan mereka ialah Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Ltd, juga berpangkalan di Hong Kong, dan Zangge Mining Investment (Chengdu) Co Ltd.

Kerajaan Kanada mengarahkan pelupusan itu selepas “penelitian rapi” firma asing oleh komuniti keselamatan dan perisikan negara Kanada, kata Menteri Industri Francois-Philippe Champagne dalam satu kenyataan.

“Walaupun Kanada terus mengalu-alukan pelaburan langsung asing, kami akan bertindak tegas apabila pelaburan mengancam keselamatan negara dan rantaian bekalan mineral kritikal kami, di dalam dan di luar negara,” kata Champagne.

Sinomine diminta untuk menjual pelaburannya dalam Power Metals Corp (PWM.V)Chengze Lithium diminta melupuskan pelaburannya dalam Lithium Chile Inc (LITH.V) dan Perlombongan Zangge diperlukan untuk keluar dari Ultra Lithium Inc (ULT.V).

‘TIDAK MASUK AKAL’

Jurucakap kementerian luar China Zhao Lijian berkata kerajaan Kanada menggunakan keselamatan negara sebagai alasan untuk menghalang kerjasama biasa antara syarikat China dan Kanada dan merosakkan rantaian bekalan global.

“China menggesa Kanada untuk menghentikan syarikat China yang menyasarkan secara tidak munasabah (di Kanada) dan menyediakan (mereka) persekitaran perniagaan yang adil, saksama dan tidak diskriminasi,” Zhao memberitahu taklimat berita biasa, sambil menambah bahawa Beijing akan tegas mempertahankan hak yang sah dan kepentingan syarikat China

Harga litium spot telah meningkat lebih daripada 200% pada tahun lepas, didorong oleh kekangan bekalan yang dijangka berterusan.

Rystad Energy meramalkan bekalan mineral litium primer kurang 8.5% daripada jumlah permintaan litium 2025, berbanding kurang 10% permintaan tahun ini.

“Sikap terkini dari Ottawa menggariskan persaingan global bagi mineral bateri kritikal berikutan unjuran ledakan permintaan bateri EV,” Susan Zou, seorang penganalisis kanan di Rystad Energy, berkata mengenai keputusan Kanada.

Harga saham Sinomine Resources turun 7.8% kepada 86.74 yuan ($11.86) pada Khamis, manakala harga saham Chengxin turun sebanyak 4% tetapi ditutup pada 0.7% lebih tinggi pada 45.65 yuan. Harga saham Zangge Mining merosot 3.7% pada siang hari sebelum mengenepi 1.1% sehingga ditutup pada 28.96 yuan.

Minggu lalu, Ottawa berkata ia mesti membina rantaian bekalan mineral kritikal yang berdaya tahan dengan rakan kongsi yang berfikiran sama, kerana ia menggariskan peraturan yang bertujuan untuk melindungi sektor mineral kritikal negara daripada syarikat milik kerajaan asing.

“Kerajaan persekutuan bertekad untuk bekerjasama dengan perniagaan Kanada untuk menarik pelaburan langsung asing daripada rakan kongsi yang berkongsi minat dan nilai kami,” kata Champagne.

Kanada mempunyai deposit besar mineral kritikal seperti nikel dan kobalt yang penting untuk tenaga yang lebih bersih dan teknologi lain. Permintaan untuk mineral itu dijangka berkembang dalam dekad akan datang.

Awal tahun ini, negara termasuk Britain, Kanada dan Amerika Syarikat menjalin kerjasama yang bertujuan untuk mendapatkan bekalan mineral kritikal apabila permintaan global untuknya meningkat.

($1 = 7.3163 yuan renminbi Cina)

Laporan oleh Ismail Shakil di Ottawa dan Siyi Liu di Beijing, laporan tambahan oleh Eduardo Baptista di Beijing Penyuntingan oleh Chris Reese, Sandra Maler dan Barbara Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the author of this post for this amazing material

Kanada mengarahkan tiga firma China untuk keluar dari perlombongan litium


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/