Kebanjiran kereta elektrik baharu China menelan belanja 20% lebih tinggi untuk diinsuranskan daripada kereta berkuasa bahan api

Di China, kenderaan tenaga baharu lazimnya menerima plat lesen hijau – yang selalunya lebih mudah bagi penduduk untuk memohon berbanding plat lesen biru kereta berkuasa bahan api tradisional.

Vcg | Kumpulan Visual China | Imej Getty

BEIJING – Walaupun syarikat China menghasilkan kereta elektrik baharu, firma insurans tempatan berpendapat ia lebih mahal untuk dilindungi.

Secara umumnya, premium insurans untuk kereta tenaga baharu — termasuk elektrik — adalah kira-kira 20% lebih tinggi berbanding kereta berkuasa bahan api tradisional yang setanding, kata Wenwen Chen, pengarah di S&P Global Ratings, yang mengetuai penyelidikan firma itu untuk insurans China. .

Banyak faktor masuk ke dalam menentukan harga. Tetapi Chen berkata syarikat insurans mendapati bahawa nisbah kerugian – ukuran kos untuk penanggung insurans – cenderung lebih tinggi untuk kenderaan tenaga baharu berbanding kereta enjin pembakaran dalaman.

Salah satu sebab utama yang beliau sebutkan untuk nisbah kerugian yang lebih tinggi ialah lebih banyak kemalangan, terutamanya yang lebih mahal — memandangkan kenderaan tenaga baharu sering menggunakan alat ganti yang belum dikeluarkan secara besar-besaran.

Di AS, insurans untuk kereta elektrik juga cenderung kira-kira 15% lebih mahal daripada itu untuk kereta enjin pembakaran — terutamanya kerana kereta elektrik di AS cenderung menjadi kenderaan mewah, menurut Chase Gardner di Insurify, yang membandingkan kadar insurans kereta dalam Amerika Syarikat

Tetapi kos pembaikan adalah satu lagi sebab untuk harga insurans yang lebih tinggi, kerana “lebih sedikit tempat yang mempunyai keupayaan untuk menservis kereta elektrik di AS,” kata Gardner. “Secara amnya orang yang memandu EV akhirnya membayar kos penyelenggaraan yang lebih rendah dari semasa ke semasa. Sekali lagi, persoalan besar ialah, adakah anda mengalami kemalangan?”

Di AS, analisis Insurify terhadap pasaran AS mendapati terdapat tiada perbezaan dalam kadar kemalangan antara kereta elektrik, hibrid dan kereta enjin pembakaran.

Tetapi mengikut statistik rasmi China, kenderaan tenaga baharu di negara ini lebih terdedah kepada kebakaran berbanding kenderaan berkuasa bahan api tradisional. Pada suku pertama, 640 kenderaan tenaga baharu melaporkan kebakaran, 32% lebih tinggi daripada setahun lalu, menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat Kementerian Pengurusan Kecemasan.

Peningkatan itu jauh lebih tinggi daripada peningkatan 8.8% dalam kebakaran untuk kenderaan pengangkutan secara keseluruhan, kata kementerian itu. Angka yang lebih terkini tidak tersedia. Kementerian tidak menjawab permintaan CNBC untuk komen.

Untuk sepanjang 2021, kementerian melaporkan sekurang-kurangnya 3,000 kebakaran kenderaan tenaga baharu. Ia berkata risiko kebakaran secara amnya lebih tinggi untuk kereta sedemikian berbanding kenderaan tradisional, tanpa mendedahkan angka tertentu.

Jumlah kebakaran yang semakin meningkat berlaku apabila bilangan kenderaan tenaga baharu telah meningkat di China.

Dari Januari hingga Ogos, 3.26 juta kereta penumpang tenaga baharu telah dijual — lebih daripada dua kali ganda tempoh yang sama tahun lalu dan kira-kira 25% daripada semua kereta penumpang yang dijual di negara ini, menurut Persatuan Kereta Penumpang China. Bahagian itu adalah kira-kira 15% tahun lepas.

Sebaliknya, kenderaan tenaga baharu kekal sebagai bahagian yang jauh lebih kecil daripada pasaran kereta AS.

Kenderaan hibrid, plug-in hybrid dan elektrik menyumbang 11% daripada jualan kenderaan ringan di AS pada suku keempat 2021, kata Pentadbiran Maklumat Tenaga AS, memetik data daripada Wards Intelligence. Laporan yang lebih terkini tidak tersedia. Kenderaan ringan juga termasuk trak pikap dan van.

Lonjakan kereta baru

China, rumah kepada pasaran kereta terbesar di dunia, telah menyokong pertumbuhan dalam kenderaan tenaga baharu dengan dasar yang memudahkan untuk mendapatkan plat lesen, serta mensubsidi pembelian.

Untuk tujuh bulan pertama tahun ini, pengecualian cukai untuk pembelian kenderaan tenaga baharu berjumlah 40.68 bilion yuan ($5.9 bilion) — dan bersamaan lebih daripada $1 bilion pada bulan Julai sahaja, menurut angka rasmi. Pentadbiran cukai berkata kedua-dua jumlah itu lebih daripada dua kali ganda berbanding setahun yang lalu.

Banyak syarikat China telah bergegas untuk melancarkan kenderaan tenaga baharu, walaupun tidak jelas apakah risiko kemalangan khusus mereka.

Kenderaan tenaga baharu cenderung lebih mudah, terutamanya dalam reka bentuk, berbanding kenderaan pembakaran dalaman, kata Cui Dongshu, setiausaha agung di Persatuan Kereta Penumpang China.

Kereta elektrik adalah berdasarkan sistem platform, dan memperakui keselamatan boleh menjadi lebih pantas, katanya, sambil menyatakan potensi penggunaan senario ujian maya, atau keupayaan untuk menguji bahagian individu.

Baca lebih lanjut mengenai kenderaan elektrik daripada CNBC Pro

Dalam masa kurang dari setahun, gergasi telekomunikasi dan telefon pintar China Huawei bekerjasama dengan pembuat kereta Seres untuk melancarkan tiga kenderaan tenaga baharu di bawah jenama Aito. Kereta tersebut adalah yang pertama menggunakan sistem pengendalian HarmonyOS Huawei.

Pada acara pelancaran pada bulan Julai, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei Richard Yu berbangga betapa pantas pasukannya dan Seres dapat menjalankan banyak ujian keselamatan kenderaan dalam tempoh yang singkat, untuk membangunkan dan melancarkan dua model dalam masa lebih setahun.

“Dalam seratus tahun industri automotif, tidak ada rekod sesiapa yang melakukannya dengan pantas sebelum ini,” kata Yu dalam bahasa Mandarin, diterjemahkan oleh CNBC.

Dua daripada tiga kereta itu telah pun sampai kepada pengguna. Penghantaran model pertama mengatasi 10,000 unit dalam masa 87 hari sahaja — rekod industri untuk jenama kereta baharu, dakwa Huawei pada Ogos.

Biasanya ia mengambil masa tiga hingga empat tahun untuk pembuatan dan pembangunan kereta, kata Helen Chai, pengarah perunding di China Insights Consultancy. Beliau berkata jika kereta itu berasaskan kereta sedia ada, model baharu hanya akan mengambil masa dua hingga tiga tahun.

Beliau berkata langkah-langkah untuk membangunkan dan mengesahkan kenderaan tenaga baharu dan kereta enjin pembakaran dalaman secara amnya adalah sama.

Pemain tempatan lain dengan pantas melancarkan model baharu, walaupun, terutamanya, Tesla belum.

Sebagai contoh, dalam tempoh 12 bulan yang lalu, Nio memulakan penghantaran sedan elektrik pertamanya, melancarkan sedan kedua — dan melancarkan serta menyampaikan SUV baharu.

Tahun lepas, Baidu dan Geely mengumumkan pelancaran projek kereta elektrik bersama mereka, Jidu. Tahun depan, kereta Jidu yang pertama ialah ditetapkan untuk memulakan penghantaran pelanggan.

Huawei tidak mempunyai sebarang komen. Nio dan Jidu tidak menjawab permintaan CNBC untuk komen.

Mengapa syarikat ini dipanggil Tesla China

We wish to thank the writer of this article for this amazing web content

Kebanjiran kereta elektrik baharu China menelan belanja 20% lebih tinggi untuk diinsuranskan daripada kereta berkuasa bahan api


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/