Kebimbangan pelabur tentang pasukan kepimpinan baharu Xi ‘mungkin tersasar’

Li Qiang, mungkin akan menjadi perdana menteri seterusnya, digambarkan di sini bercakap pada persidangan kewangan tahunan utama di Shanghai pada 2020.

Bloomberg | Bloomberg | Imej Getty

BEIJING – Saham China menjunam pada Isnin berikutan kebimbangan mengenai pasukan kepimpinan baharu China “mungkin tersasar,” kata firma perunding Teneo.

Saham China di Hong Kong dan New York, terutamanya gergasi teknologi internet seperti Alibaba, jatuh pada hari dagangan pertama selepas Presiden China Xi Jinping mengukuhkan cengkaman kuatnya pada kuasa dengan a pasukan kepimpinan teras baharu yang penuh dengan penyokong setianya.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Xi telah menunjukkan keutamaan untuk penglibatan negara yang lebih besar dalam ekonomi.

“Walaupun hubungan rapat dengan Xi, Li Qiang, Li Xi, dan Cai Qi semuanya masuk [Politburo standing committee] selepas mengetuai wilayah kaya di mana pertumbuhan ekonomi masih menjadi keutamaan,” Pengarah Urusan Teneo Gabriel Wildau dan sebuah pasukan berkata dalam satu nota.

Pasukan kepimpinan Xi

Jawatankuasa tetap Politburo ialah bulatan kuasa tertinggi di China.

Li Xi telah mengetuai wilayah berat eksport Guangdong sebagai setiausaha parti, manakala Cai Qi memegang peranan untuk ibu kota Beijing.

Encik Li [Qiang] telah dianggap secara meluas sebagai ahli politik pro-pasaran dan pro-pertumbuhan yang berkebolehan.

Ting Lu

ketua ekonomi China, Nomura

Li Qiang, kemungkinan akan menjadi perdana menteri seterusnya, menyelia penutupan ketat Covid di Shanghai tahun ini dalam peranannya sebagai setiausaha parti di bandar itu.

Bagaimanapun, penganalisis seperti Ketua Ekonomi Nomura China Ting Lu menegaskan bahawa Li Qiang “mempunyai pengalaman luas dalam menguruskan beberapa ekonomi wilayah terkaya dan terbesar di China” — Zhejiang, Jiangsu dan Shanghai.

“Encik Li telah dianggap secara meluas sebagai ahli politik pro-pasaran dan pro-pertumbuhan yang berkebolehan,” kata laporan Nomura itu.

“Encik Li mengalami beberapa kemunduran semasa gelombang Omicron pada musim bunga tahun ini, apabila seluruh bandar Shanghai diletakkan di bawah sekatan penuh yang ketat. Walau bagaimanapun, pada kebanyakan tahun 2020 dan 2021, Shanghai di bawah jawatan gabenor Encik Li dianggap sebagai contoh teladan untuk mencapai keseimbangan yang munasabah antara pembendungan Covid dan pertumbuhan ekonomi.”

Penganalisis juga menunjukkan kenaikan pangkat He Lifeng, ketua Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara, dan ketua pengawal selia sekuriti Yi Huiman.

He Lifeng berkemungkinan akan “menggantikan Liu He yang akan bersara sebagai naib perdana menteri dan pengarah Suruhanjaya Hal Ehwal Kewangan dan Ekonomi Pusat parti itu,” kata penganalisis Teneo.

Pada pandangan kami, penyiapan [party congress] akan membolehkan pucuk pimpinan meneruskan agenda dasar seterusnya tidak lama lagi — melonggarkan sekatan Covid.

“Walaupun Dia tidak mempunyai kepakaran teknokratik Liu, rekod He juga mencadangkan tumpuan yang kuat terhadap pertumbuhan ekonomi,” kata laporan itu. “Dalam artikel tahun lepas, Beliau menulis bahawa pembangunan ekonomi adalah ‘tugas nombor satu’ dan asas serta kunci untuk menyelesaikan semua masalah negara kita.”

Ucapan Xi pada perasmian Kongres Kebangsaan ke-20 Parti Komunis China bulan ini menekankan bahawa China akan memberi tumpuan kepada “pembangunan berkualiti tinggi” dan “pemodenan” pada tahun-tahun akan datang.

Kemakmuran bersama – kekayaan sederhana untuk semua, bukan hanya segelintir – adalah keperluan untuk pemodenan itu, kata Xi.

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

Penganalisis berkata usaha baharu China untuk mencapai kemakmuran bersama menyumbang kepada tindakan keras Beijing ke atas gergasi teknologi internet baru-baru ini.

Pegawai China telah memberi isyarat bahawa tindakan keras itu hampir berakhir. Pada bulan Julai, bacaan mesyuarat Politburo berkata para pegawai menggesa pembangunan “sihat” berterusan bagi “ekonomi platform” dan “menyelesaikan” pelarasan perniagaan.

Dasar Covid China

Kongres parti yang berakhir pada hujung minggu tidak memberi isyarat sama ada kawalan ketat Covid China akan diubah tidak lama lagi. Sekatan ke atas aktiviti perniagaan telah menjejaskan pertumbuhan ekonomi.

Bagaimanapun, Ahli Ekonomi Bank of America China dan Asia Helen Qiao dan satu pasukan berkata dalam nota hari Isnin bahawa perubahan dasar Covid boleh berlaku lebih awal daripada jangkaan pasaran.

Akan ada peralihan ke arah China yang lebih jenis Mao daripada China jenis Xi, kata Mark Mobius

“Pada pandangan kami, penyempurnaan [party congress] akan membolehkan pucuk pimpinan meneruskan agenda dasar seterusnya tidak lama lagi – melonggarkan sekatan Covid,” kata laporan itu.

Penganalisis berkata sesetengah mungkin bimbang tentang kekurangan semak dan imbang kumpulan pemimpin baharu, dan risiko kesilapan dasar yang mengejutkan ekonomi.

Tetapi mereka menambah bahawa perpaduan kumpulan itu “mungkin membawa kepada pelaksanaan dasar yang lebih berkesan” untuk negara secara keseluruhan.

— Michael Bloom dari CNBC menyumbang kepada laporan ini.

We want to give thanks to the writer of this short article for this awesome material

Kebimbangan pelabur tentang pasukan kepimpinan baharu Xi ‘mungkin tersasar’


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/