Kejatuhan mendadak harga kereta terpakai — maksudnya dan apa yang akan berlaku di hadapan | Perniagaan CNN


New York
CNN

Menjejaki harga kereta terpakai sudah cukup untuk memberi kesan kepada sesiapa sahaja.

Sejak permulaan wabak dan gangguan yang terhasil kepada rantaian bekalan kereta baharu mula-mula menyebabkan harga melambung tinggi, harga kereta terpakai mencatatkan peningkatan tahunan terbesar mereka dalam rekod – naik 45% dalam tempoh 12 bulan yang berakhir pada Jun 2021, menurut Indeks Harga Pengguna – sebelum berayun kepada penurunan 12 bulan sebanyak 8.8% dalam bacaan terkini untuk Disember.

Itu adalah kejatuhan harga terbesar selama 12 bulan untuk kereta terpakai sejak Jun 2009, ketika General Motors dan Chrysler berada di kebankrapan prosiding dan ekonomi mengalami pendarahan a setengah juta pekerjaan sebulan.

“Ia adalah perjalanan yang sangat liar,” kata Ivan Drury, pengarah pandangan di Edmunds.com Inc., sumber dalam talian untuk inventori dan maklumat mengenai kereta.

Data daripada Edmunds menunjukkan harga purata pembelian kereta terpakai pada bulan Disember pada $29,533, turun hampir $1,600 daripada rekod tertinggi $31,095 yang dicapai pada April 2022. Purata harga kereta terpakai hari ini adalah lebih kurang sama dengan purata harga kereta baharu baru-baru ini pada 2010 .

Walaupun harga kereta terpakai model lewat turun hanya 5% daripada kemuncaknya menurut Edmunds, harga kereta terpakai lama, lima tahun atau lebih, telah jatuh 15% atau lebih daripada kemuncaknya pada awal tahun 2022.

Pakar mengatakan sebab penurunan itu termasuk kadar faedah yang lebih tinggi yang menjadikannya lebih mahal untuk membiayai pembelian kereta, mengehadkan permintaan. CarMax

(KMX)
pengedar kereta terpakai tulen terbesar negara, telah memberi amaran bahawa gabungan harga tinggi dan kadar faedah yang tinggi mewujudkan masalah mampu milik bagi ramai pembeli, menjejaskan permintaan keseluruhan.

Tetapi punca utama penurunan harga kereta terpakai ialah peningkatan bekalan kereta baharu.

Kekurangan inventori kereta baharulah yang menyebabkan harga naik. Kekurangan alat ganti, terutamanya untuk cip komputertelah menyekat pengeluaran kereta baharu pada sebahagian besar tahun 2022, menyebabkan tahap terendah kereta baharu AS setahun penuh jualan sejak 2011.

Bekalan kereta baharu yang rendah menyebabkan lonjakan yang lebih besar dalam harga purata kereta terpakai, kerana pembeli yang sebaliknya akan membeli kenderaan baharu beralih ke pasaran kereta terpakai.

“Pada satu ketika nampaknya semua orang yang akan membeli baharu akhirnya membeli terpakai,” kata Greg Markus, naib presiden eksekutif AutoLenders, syarikat induk rangkaian pengedar kereta terpakai terbesar di New Jersey.

Itu termasuk syarikat kereta sewa, yang sebelum wabak biasanya dibeli kira-kira 10% atau lebih banyak kereta baru setiap tahun. Dengan inventori kereta yang terhad untuk dijual, pembuat kereta pada dasarnya berhenti membuat jualan armada berharga rendah, malah syarikat kereta sewa terpaksa beralih kepada pasaran kereta terpakai.

Semua itu mula berubah sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Pembuat kereta melaporkan lebih banyak bekalan cip yang mereka perlukan, dan mengeluarkan serta menjual lebih banyak kereta, termasuk pulangan jualan armada. Secara keseluruhan, jualan meningkat 9% pada suku keempat berbanding tahun lalu, dan hampir 6% lebih tinggi daripada suku ketiga, menurut Cox Automotive. Dan dengan lebih ramai pembeli mencari kereta baharu yang mereka inginkan, ini bermakna permintaan yang lebih rendah untuk kereta terpakai.

Pakar berkata sebahagian daripada penurunan harga kereta terpakai ialah kenaikan harga itu tidak mampan dan sebahagiannya didorong oleh pembeli di lelongan kereta terpakai yang terlebih membayar untuk bekalan terhad kenderaan terpakai.

“Tiada tempat untuk harga ini turun kecuali turun,” kata Markus.

Mungkin terdapat lebih banyak penurunan harga kereta terpakai dalam beberapa bulan akan datang, kerana inventori kereta baharu terus dibina. Satu perkara yang boleh menjejaskan harga kereta terpakai: kereta terpakai model lewat mungkin akan kekurangan bekalan memandangkan pengeluaran kereta baharu yang berkurangan sejak tiga tahun lalu.

“Isu bekalan masih suram,” kata Markus. Kerana itu, “Saya tidak fikir kita akan turun ke tahap 2019,” tambahnya.

Kenaikan harga kereta terpakai merupakan pemacu utama dalam kadar inflasi keseluruhan negara, menambah kira-kira mata peratusan penuh kepada kenaikan keseluruhan harga pengguna dari April 2021 hingga Mei 2022. Kini ia merupakan faktor yang membantu menurunkan kadar inflasi, mengurangkan lebih satu pertiga mata daripada kadar keseluruhan pada bulan Disember.

Ini jelas merupakan berita baik untuk mereka yang ingin atau perlu membeli kereta terpakai, walaupun ia boleh memberi kesan negatif kepada pembeli kereta dengan mengurangkan nilai kenderaan yang mereka harap untuk berdagang. Edmunds menunjukkan purata nilai tukar beli pada bulan Disember turun hampir $3,000, atau 11%, kepada $22,605, daripada rekod tertinggi pada Jun 2022.

Penurunan nilai tukar beli itu juga boleh menjadi halangan pada harga kereta dengan mengurangkan apa yang pembeli mampu bayar.

We would love to give thanks to the writer of this article for this awesome material

Kejatuhan mendadak harga kereta terpakai — maksudnya dan apa yang akan berlaku di hadapan | Perniagaan CNN


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/