Kejayaan ubat Alzheimer eksperimen dipuji sebagai ‘saat bersejarah’

Ubat eksperimen telah memperlahankan kadar penurunan ingatan dan pemikiran pada orang yang menghidap penyakit Alzheimer awal dalam apa yang digambarkan sebagai “saat bersejarah” untuk rawatan demensia.

Kognisi pesakit Alzheimer yang diberi ubat, yang dibangunkan oleh Eisai dan Biogen, menurun sebanyak 27% kurang daripada mereka yang menerima rawatan plasebo selepas 18 bulan. Ini adalah perubahan sederhana dalam hasil klinikal tetapi ini adalah kali pertama mana-mana ubat telah ditunjukkan dengan jelas untuk mengubah trajektori penyakit.

“Ini adalah detik bersejarah untuk penyelidikan demensia, kerana ini adalah percubaan fasa 3 pertama ubat Alzheimer dalam satu generasi yang berjaya memperlahankan penurunan kognitif,” kata Dr Susan Kohlhaas, pengarah penyelidikan di Alzheimer’s Research UK. “Ramai orang merasakan Alzheimer adalah bahagian penuaan yang tidak dapat dielakkan. Ini menjelaskannya: jika anda campur tangan lebih awal, anda boleh memberi kesan kepada kemajuan orang.”

Dalam kajian itu, yang mendaftarkan kira-kira 1,800 pesakit dengan Alzheimer peringkat awal, pesakit diberi infus dua kali seminggu ubat itu, dipanggil lecanemab. Ia juga ditunjukkan untuk mengurangkan plak toksik dalam otak dan melambatkan penurunan ingatan pesakit dan keupayaan untuk melakukan tugas seharian.

Kira-kira satu perlima pesakit mengalami kesan sampingan, termasuk pembengkakan otak atau pendarahan otak yang boleh dilihat pada imbasan PET, dengan kira-kira 3% daripada pesakit tersebut mengalami kesan sampingan gejala.

Hasilnya menawarkan rangsangan kepada “hipotesis amiloid”, yang menganggap bahawa plak melekit yang dilihat di otak pesakit demensia memainkan peranan dalam merosakkan sel-sel otak dan menyebabkan penurunan kognitif.

Satu siri calon ubat terdahulu telah ditunjukkan berjaya mengurangkan tahap amiloid dalam otak, tetapi tanpa sebarang peningkatan dalam hasil klinikal, menyebabkan beberapa orang mempersoalkan sama ada bidang penyelidikan telah berada di landasan yang salah.

Rob Howard, seorang profesor psikiatri usia tua di University College London (UCL), berkata: “Ini adalah keputusan yang jelas secara statistik positif dan mewakili sesuatu yang bersejarah apabila kita melihat pengubahsuaian pertama yang meyakinkan bagi penyakit Alzheimer. Tuhan tahu, kami telah menunggu cukup lama untuk ini.”

Eisai dan Biogen dijangka akan memohon kelulusan kawal selia di AS dan Eropah menjelang akhir tahun ini. Jika diluluskan, penyedia penjagaan kesihatan akan mempunyai keputusan yang sukar sama ada untuk membiayai ubat tersebut, yang memerlukan infusi setiap dua minggu, dan siapa yang layak untuk menerimanya kerana peningkatan klinikal yang dilihat oleh pesakit jatuh tepat di bawah penanda aras yang diterima secara meluas.

Pada skala 14 mata yang digunakan untuk menilai perkembangan Alzheimer, pesakit yang menggunakan ubat itu mendapat skor 0.45 lebih tinggi daripada mereka yang menerima rawatan plasebo, dengan pesakit Alzheimer dijangka menurun kira-kira 1 mata setahun.

Howard berkata: “Perbezaan berbaloi minimum yang diterima adalah antara 0.5 hingga 1.0 mata, [meaning] bahawa akan ada beberapa perbualan dan keputusan yang sangat sukar dalam minggu dan bulan akan datang.”

Faedah keseluruhan akan bergantung pada sama ada pesakit pada ubat mengekalkan trajektori yang lebih baik selepas 18 bulan pertama, tetapi data terkini tidak dapat menjawab soalan itu.

Terdapat juga soalan tentang sama ada ubat itu boleh melambatkan penurunan pada peringkat yang lebih awal. Eisai sedang merekrut orang yang berisiko tinggi menghidap Alzheimer yang belum mengalami gejala untuk mengambil bahagian dalam ujian lanjut untuk cuba membantu menjawabnya.

Prospek terapi Alzheimer yang berkesan akan menumpukan perhatian kepada keupayaan perkhidmatan penjagaan kesihatan untuk menyampaikan rawatan kepada hampir 1 juta orang yang terjejas di UK – satu daripada setiap 14 orang berumur 65 tahun ke atas.

Menurut Alzheimer’s Research UK, hanya satu daripada tiga perkhidmatan psikiatri akan bersedia untuk memberikan rawatan baharu dalam tempoh setahun dan, di UK, ramai pesakit didiagnosis pada peringkat yang lebih lewat daripada mereka yang mengambil bahagian dalam percubaan terkini.

“Ini memerlukan perubahan radikal dalam cara kami menyampaikan perkhidmatan kami,” kata Prof Jon Schott, ketua pegawai perubatan Alzheimer’s Research UK dan profesor neurologi di UCL.

“Jika ini dilesenkan dan ini melalui Nice [the National Institute for Health and Care Excellence], permintaan akan menjadi besar. Kami tidak bersedia untuk menyampaikan perkara ini secara besar-besaran dan kami perlu menanganinya sekarang.”

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Kejayaan ubat Alzheimer eksperimen dipuji sebagai ‘saat bersejarah’


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/