Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif

Pada hari Selasa, kami mengetahui bahawa majikan AS mempunyai rekod 11.5 juta peluang pekerjaan setakat Mac. Itu boleh dikatakan petanda paling jelas bahawa ekonomi sedang berkembang pesat, kerana pengambilan pekerja tidak murah dan kebanyakan majikan hanya akan melakukannya jika mereka tidak mempunyai kakitangan untuk memenuhi permintaan.

Pada masa ini, terdapat hanya 5.9 juta orang yang menganggur. Dalam erti kata lain, terdapat hampir dua peluang pekerjaan bagi setiap orang yang menganggur. Ketakpadanan bermakna pekerja mempunyai banyak pilihan, yang bermaksud mereka mempunyai banyak leverage untuk meminta lebih banyak gaji. Sesungguhnya, majikan sedang membayar pada kadar yang bersejarah.

Tetapi permintaan yang berkembang pesat, rekod pembukaan pekerjaan dan gaji yang lebih tinggi… adalah teruk?

Rizab Persekutuan dan ramai dalam profesion ekonomi tidak menyatakannya secara terus terang. Tetapi itu dengan berkesan mesej mereka.

Keadaan permainan: Permintaan untuk barangan dan perkhidmatan telah jauh melebihi penawaran,1 yang telah dihantar inflasi kepada kadar yang tinggi selama beberapa dekad. Ini sebahagiannya disebabkan oleh hakikat bahawa gaji yang lebih tinggi bermakna kos yang lebih tinggi untuk perniagaan, kebanyakannya telah menaikkan harga untuk mengekalkan keuntungan. Ironinya, gaji yang lebih tinggi ini telah membantu memperkukuh kewangan pengguna yang sudah kukuhyang dengan rela hati membayar dan dengan itu pada asasnya membolehkan perniagaan untuk terus menaikkan harga.

Adalah penting untuk menambah bahawa permintaan yang berkembang pesat ini telah disokong oleh penciptaan pekerjaan (iaitu, fenomena di mana seseorang beralih daripada tidak memperoleh apa-apa kepada memperoleh sesuatu). Malah, AS telah mencipta kekalahan 2.1 juta pekerjaan pada tahun 2022 setakat ini.

Biro Perangkaan Buruh mempunyai metrik yang dipanggil indeks agregat senarai gaji mingguan, yang merupakan hasil pekerjaan, upah, dan jam bekerja. Ini adalah proksi kasar untuk jumlah kapasiti perbelanjaan nominal tenaga kerja. Metrik ini meningkat 10% tahun ke tahun pada bulan April dan telah melebihi 9.5% sejak April 2021. Sebelum wabak, ia menjadi arah aliran sekitar 5%.

Gabungan pertumbuhan pekerjaan dan pertumbuhan gaji ini hanya memburukkan lagi masalah inflasi.

Jadi penyelesaian terbaik, pada ketika ini, nampaknya adalah mengetatkan dasar monetari supaya keadaan kewangan menjadi sedikit lebih mencabar, yang sepatutnya menyebabkan permintaan menjadi sejuk, yang seterusnya akan mengurangkan beberapa tekanan inflasi yang berterusan ini.

Dalam erti kata lain, Fed sedang berusaha untuk mengambil langkah keluar dari beberapa berita baik yang datang dari ekonomi kerana berita baik itu sebenarnya buruk.2

The Fed bergerak untuk memangkas ‘permintaan berlebihan’ 🦅

Didalam dijangka secara meluas bergerak, yang Fed menaikkan kadar faedah jangka pendek pada hari Rabu sebanyak 50 mata asas kepada julat 0.75% hingga 1.00%. Ia merupakan kenaikan terbesar yang dibuat oleh bank pusat dalam satu pengumuman sejak Mei 2000.

Tambahan pula, Pengerusi Fed Jerome Powell memberi isyarat kepada Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (iaitu, jawatankuasa Fed yang menetapkan dasar monetari) berhasrat untuk mengekalkan kadar kenaikan pada kadar yang agresif.

“Dengan mengandaikan bahawa keadaan ekonomi dan kewangan berkembang selaras dengan jangkaan, terdapat pengertian yang luas pada Jawatankuasa bahawa tambahan 50 mata asas tambahan harus dibincangkan pada beberapa mesyuarat akan datang,” Powell berkata. “Fokus menyeluruh kami adalah menggunakan alat kami untuk menurunkan semula inflasi kepada matlamat 2% kami.”

Untuk menjadi jelas, Fed tidak cuba memaksa ekonomi ke dalam kemelesetan. Sebaliknya, ia cuba mendapatkan lebihan permintaan — seperti yang dicerminkan oleh terdapat lebih banyak peluang pekerjaan berbanding penganggur — lebih selari dengan penawaran.

“Terdapat banyak lebihan permintaan,” kata Powell.

Pengerusi Fed Jerome Powell (Getty Images)

Pengerusi Fed Jerome Powell (Getty Images)

Pada masa ini, terdapat masalah ekonomi yang besartermasuk lebihan simpanan pengguna dan tempahan capex yang berkembang pesat, yang sepatutnya mendorong pertumbuhan ekonomi selama berbulan-bulan, jika tidak bertahun-tahun. Oleh itu, ada ruang untuk ekonomi melepaskan sedikit tekanan daripada permintaan tanpa mengalami kemelesetan.

Berikut adalah lebih banyak daripada Sidang akhbar Powell pada hari Rabu (dengan pautan berkaitan ditambah):

Ia akan menjadi situasi yang jauh lebih berisiko jika kewangan pengguna dan perniagaan diregangkan di samping tiada lebihan permintaan. Tetapi itu tidak berlaku sekarang.

Dan sebagainya, sementara beberapa ahli ekonomi berkata bahawa risiko kemelesetan semakin meningkat, kebanyakannya tidak menganggapnya sebagai senario asas mereka untuk masa terdekat.

Adakah ia berita buruk untuk saham? Tidak semestinya.

Apabila Fed memutuskan sudah tiba masanya untuk menyejukkan ekonomi, ia berbuat demikian dengan cuba mengetatkan keadaan kewangan, yang bermaksud kos barangan pembiayaan meningkat. Secara umumnya, ini bermakna beberapa gabungan kadar faedah yang lebih tinggi, penilaian pasaran saham yang lebih rendah, dolar yang lebih kukuh dan piawaian pinjaman yang lebih ketat.

Adakah ini bermakna saham ditakdirkan untuk jatuh?

Nah, Fed yang hawkish sudah tentu merupakan risiko kepada saham. Tetapi tiada yang pasti apabila ia datang untuk meramalkan prospek harga saham.

Pertama sekali, sejarah berkata saham biasanya meningkat apabila Fed mengetatkan dasar monetari. Ia masuk akal apabila anda ingat bahawa Fed mengetatkan dasar monetari apabila ia percaya ekonomi mempunyai momentum.

Namun begitu, prospek untuk kadar faedah yang lebih tinggi pastinya membimbangkan. Kebanyakan pakar pasaran saham, seperti jutawan Warren Buffett, umumnya bersetuju bahawa kadar faedah yang lebih tinggi adalah menurun untuk penilaianseperti nisbah P/E 12 bulan (NTM) seterusnya.

Tetapi kata kuncinya ialah “penilaian,” bukan saham. Harga saham tidak perlu jatuh untuk menurunkan penilaian selagi jangkaan untuk pendapatan meningkat. Dan jangkaan untuk pendapatan telah meningkat. Dan sesungguhnya, penilaian telah jatuh selama berbulan-bulan.

Carta di bawah daripada Jonathan Golub dari Credit Suisse menangkap dinamik ini. Seperti yang anda boleh lihat, NTM P/E telah menunjukkan arah aliran rendah sejak lewat 2020. Walau bagaimanapun, harga saham kebanyakannya meningkat dalam tempoh ini. Walaupun dengan pembetulan pasaran baru-baru ini, S&P 500 hari ini adalah lebih tinggi daripada semasa penilaian mula jatuh. kenapa? Kerana, pendapatan 12 bulan berikutnya pada asasnya hanya akan meningkat.

1652030379 309 Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif

Untuk menjadi jelas, tidak ada jaminan bahawa saham tidak akan terus jatuh dari paras tertinggi Januari mereka. Dan sudah tentu ada kemungkinan bahawa pertumbuhan pendapatan masa depan boleh bertukar negatif jika persekitaran perniagaan merosot.

Tetapi buat masa ini, prospek pendapatan terus berdaya tahan, dan itu boleh memberikan sedikit sokongan untuk harga saham, yang pada masa ini berpengalaman. penjualan yang agak tipikal.3

Lagi daripada TKer:

Pandangan belakang 🪞

📉📈📉📈 Stok menjadi kacau bilau: S&P 500 susut hanya 0.20% untuk melengkapkan minggu yang sangat tidak menentu. Pada hari Rabu, S&P melonjak 2.99% dalam apa yang merupakan rali sehari terbesar indeks itu sejak 18 Mei 2020. Keesokan harinya, ia menjunam 3.56% dalam apa yang indeks hari kedua terburuk dalam setahun.

(Sumber: <a href="https://twitter.com/JillMislinski/status/1522714967023095809" rel="nofollow noopener" sasaran="_kosong" data-ylk="slk:@JillMislinski" kelas="pautan ">@JillMislinski</a>)” data-src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/w3reUeu62hPgXJgI6dYVSw–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MA–/https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff5544db4-66d8-4202-8942-03cb114af36a_650x415.png”/><noscript><img alt=@JillMislinski)” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/w3reUeu62hPgXJgI6dYVSw–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MA–/https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff5544db4-66d8-4202-8942-03cb114af36a_650x415.png” class=”caas-img”/>

S&P kini turun 14.4% daripada paras tertinggi harian 4 Januari iaitu 4,818. Untuk maklumat lanjut mengenai turun naik pasaran, baca ini, ini dan ini.

💼 Penciptaan pekerjaan: Majikan AS menambah 428,000 pekerjaan yang sihat pada bulan April, menurut data BLS dikeluarkan hari Jumaat. Ini jauh lebih tinggi daripada 380,000 pekerjaan itu ahli ekonomi dijangka. Kadar pengangguran berada pada 3.6%. Untuk maklumat lanjut tentang keadaan pasaran buruh, baca ini.

1652030379 939 Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif

📊 Pertumbuhan aktiviti perkhidmatan menjadi sejuk: Menurut data tinjauan yang dikumpul oleh Institut Pengurusan Bekalan, aktiviti sektor perkhidmatan berkurangan pada April. Daripada Anthony Nieves, pengerusi Jawatankuasa Tinjauan Perniagaan Perkhidmatan ISM: “Pertumbuhan berterusan untuk sektor perkhidmatan, yang telah berkembang untuk semua kecuali dua daripada 147 bulan yang lalu. Terdapat penarikan semula dalam indeks komposit, kebanyakannya disebabkan oleh kumpulan buruh yang terhad dan pertumbuhan pesanan baharu yang perlahan. Aktiviti perniagaan kekal kukuh; namun, inflasi yang tinggi, kekangan kapasiti dan cabaran logistik adalah halangan, dan perang Rusia-Ukraine terus menjejaskan kos bahan, terutamanya bahan api dan bahan kimia.”

1652030379 25 Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif

Di atas jalan 🛣

Tiada cerita yang lebih besar dalam ekonomi sekarang selain arah inflasi. Jadi semua mata akan tertumpu pada laporan indeks harga pengguna (CPI) April, yang akan dikeluarkan pada pagi Rabu. Ahli ekonomi menganggarkan bahawa CPI meningkat 8.1% tahun ke tahun pada bulan tersebut, yang akan menjadi penyusutan daripada Cetakan 8.5% Mac. Tidak termasuk harga makanan dan tenaga, CPI teras dianggarkan meningkat sebanyak 6.1%, turun daripada 6.5% pada bulan Mac.

Semak kalendar di bawah dari Transkrip dengan beberapa nama besar mengumumkan keputusan kewangan suku tahunan mereka minggu ini.

1652030379 419 Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif

1. Kami tidak akan membincangkan semua nuansa isu rantaian bekalan di sini (cth, bagaimana kekurangan buruh di AS, penutupan berkaitan COVID di China dan perang di Ukraine mengganggu pembuatan dan perdagangan). Walau bagaimanapun, kami tahu isu rantaian bekalan berterusan seperti yang ditunjukkan oleh berterusan perlahan masa penghantaran pembekal.

2. Bagi anda yang baru menggunakan TKer, saya telah menulis sedikit tentang bagaimana berita ekonomi yang baik telah menjadi berita “buruk”. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya di sini, di sini, di sinidan di sini.

3. Melabur dalam saham bukan mudah. Ia bermaksud perlu menghadapi banyak turun naik jangka pendek semasa anda menunggu keuntungan jangka panjang tersebut. Semua orang dialu-alukan untuk mencuba masa pasaran dan menjual serta membeli dalam usaha untuk meminimumkan kerugian jangka pendek tersebut. Tetapi sudah tentu, risiko kehilangan rali besar yang berlaku semasa tempoh tidak menentu, yang boleh menyebabkan kerosakan tidak dapat dipulihkan kepada pulangan jangka panjang. (Baca lebih lanjut di sini, di sini dan di sini.) Ingat, terdapat seluruh industri profesional yang bertujuan untuk mengalahkan pasaran. Sebilangan kecil yang mampu mengatasi prestasi dalam mana-mana tahun tertentu, dan daripada mereka yang berprestasi tinggi, sedikit yang mampu meneruskan prestasi itu tahun demi tahun.

1652030379 644 Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would like to thank the writer of this post for this outstanding web content

Kekuatan ekonomi memaksa Fed untuk menjadi lebih agresif


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/