Kekurangan Formula Bayi Membuat Ibu Bapa Terdesak Mencari Makanan

SAN ANTONIO – Maricella Marquez melihat tin terakhir susu formula bayi di dapurnya pada hari Selasa dan menyerahkan anak perempuannya berusia 3 tahun, yang mengalami gangguan alahan esofagus yang jarang berlaku, bahagian pemakanan khas yang lebih kecil daripada biasa yang dia perlukan. untuk kekal sihat.

Cik Marquez telah menghubungi pembekal di seluruh Texas, bertanya tentang sebarang penghantaran baharu. “Buat masa ini mereka telah keluar sepenuhnya,” katanya. “Saya terdesak.”

Cik Marquez tinggal di luar San Antonio, sebuah bandar yang menyaksikan kadar kekurangan formula tertinggi di negara itu — 56 peratus daripada bekalan biasa kehabisan stok pada Selasa, menurut syarikat perisian runcit Datasembly — di tengah-tengah masalah bekalan di seluruh negara yang telah meninggalkan ibu bapa berebut-rebut nak makan anak-anak.

Kekurangan itu telah menjadi cabaran bagi keluarga di seluruh negara, tetapi ia amat ketara di kedai runcit dan bank makanan di San Antonio, bandar majoriti Latin di Texas Selatan di mana ramai ibu kekurangan insurans kesihatan dan bekerja di pekerjaan bergaji rendah yang memberi mereka sedikit peluang untuk menyusu. Di seluruh bandar, lorong makanan bayi hampir kosong dan agensi bukan untung bekerja lebih masa untuk mendapatkan bekalan baharu.

Kekurangan menjadi teruk dengan a mengingat semula jenama yang rosak tahun ini selepas sekurang-kurangnya empat bayi dimasukkan ke hospital dengan jangkitan kuman dan sekurang-kurangnya dua bayi meninggal dunia. Tetapi penarikan semula itu telah diburukkan lagi oleh masalah rantaian bekalan yang berterusan dan kekurangan tenaga kerja. Penyelidikan Datasembly mendapati bahawa kadar kehabisan stok nasional untuk susu formula bayi mencapai 43 peratus untuk minggu berakhir Ahad, meningkat 10 peratus daripada purata bulan lepas.

Republikan telah mengambil alih kebimbangan yang semakin meluas di kalangan ibu bapa untuk menyalahkan Presiden Biden, dengan alasan bahawa pentadbiran telah tidak cukup untuk meningkatkan pengeluaran. Pada hari Selasa, Senator Mitt Romney dari Utah menghantar surat kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah dan Jabatan Pertanian, menegaskan bahawa pegawai persekutuan terlalu lambat untuk bertindak balas.

FDA, yang mengetuai tindak balas persekutuan, berkata pegawai sedang bekerjasama dengan Abbott Nutrition, syarikat yang terlibat dalam penarikan semula itu, untuk memulakan semula pengeluaran di kilangnya di Sturgis, Mich. Agensi itu berkata ia telah bermesyuarat secara kerap dengan pelbagai pengeluar formula bayi untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran dan menggesa peruncit untuk mempertimbangkan untuk meletakkan had jualan pada produk susu formula bayi.

“Kami menyedari bahawa ramai pengguna tidak dapat mengakses formula bayi dan makanan perubatan kritikal yang mereka biasa gunakan dan kecewa dengan ketidakupayaan mereka untuk berbuat demikian,” pesuruhjaya FDA, Dr Robert M. Califf, berkata dalam satu kenyataan pada hari Selasa. “Kami melakukan segala-galanya dalam kuasa kami untuk memastikan terdapat produk yang mencukupi tersedia di mana dan apabila mereka memerlukannya.”

Di seluruh negara, ramai ibu mengatakan mereka catuan makanan untuk bayi mereka kerana mereka mencari lebih banyak susu formula. Ada yang memandu beberapa jam, hanya untuk mencari lebih banyak rak kosong.

Penjual persendirian dalam talian sedang menaikkan harga, memasarkan tin untuk dua atau tiga kali ganda harga biasa mereka, dan banyak peruncit besar habis dijual.

Sejak penutupan kemudahan Sturgis Abbott Nutrition, pengeluar lain telah bergelut untuk meningkatkan pengeluaran dengan cepat kerana operasi mereka menjurus ke arah tahap permintaan pengguna yang stabil, menurut Rudi Leuschner, profesor bersekutu pengurusan rantaian bekalan di Rutgers Business School.

“Sesetengah industri sangat baik dalam meningkatkan dan menurun,” kata Dr. Leuschner. “Anda flip suis dan ia boleh menghasilkan 10 kali ganda lebih banyak. Formula bayi bukan jenis produk itu.”

Di samping isu rantaian bekalan yang lebih luas yang telah timbul semasa wabak koronavirus, seperti kekurangan tenaga kerja dan kesukaran mendapatkan bahan mentah, masalah itu mungkin ditambah dengan pembelian panik, kata Dr. Leuschner.

Abbott Nutrition berkata ia melakukan segala yang boleh, termasuk meningkatkan pengeluaran di kilang AS yang lain dan produk penghantaran dari kemudahannya di Ireland.

Namun bagi ibu bapa yang terpaksa memberi bayi mereka kurang daripada makanan yang mereka perlukan, walaupun kekurangan sementara telah menakutkan. Sesetengah ibu bapa sedang menyelidik resipi formula bayi buatan sendiri di internet, walaupun pakar kesihatan telah memberi amaran bahawa formula sedemikian boleh kekurangan nutrien penting atau mendatangkan bahaya lain.

“Kami juga mengesyorkan agar tidak menyiram formula kerana ia boleh membawa kepada keseimbangan pemakanan yang lemah dan mewujudkan masalah yang serius,” kata Kelly Bocanegra, pengurus program untuk program Wanita, Bayi dan Kanak-kanak persekutuan di kawasan metro San Antonio.

Di Hospital Kanak-Kanak San Antonio, doktor menggalakkan ibu baru untuk meningkatkan jumlah susu yang mereka pam dan menyusu sebanyak mungkin.

Ada yang tidak dapat menyusukan bayi, walau bagaimanapun, kerana bekalan yang tidak mencukupi atau masalah kesihatan lain, dan pekerja penjagaan kesihatan berkata bahawa ramai ibu yang bekerja dalam makanan segera, runcit atau pekerjaan bergaji rendah yang lain mungkin tidak mampu meluangkan masa untuk menyusu.

Ibu bapa seperti Cik Marquez yang anaknya memerlukan diet khas juga tidak mempunyai pilihan itu. Dalam sesetengah kes, ibu bapa tersebut sudah pun bergelut untuk membeli tin susu formula bayi yang boleh berharga lebih daripada $100 setiap satu, kata Elyse Bernal, presiden Any Baby Can, sebuah organisasi bukan untung yang menawarkan akses untuk menjaga kanak-kanak berkeperluan khas.

“Ia sangat menakutkan, terutamanya bagi keluarga yang perlu mempunyai formula campuran tertentu, kerana sekarang mereka bimbang tentang bagaimana mereka boleh memberi makan kepada bayi mereka?” kata Megan Sparks, salah seorang pengurus kes kumpulan itu.

Bagi Darice Browning, kekurangan formula khusus di Oceanside, Calif., telah sangat teruk sehingga dia mempertimbangkan untuk pergi ke bilik kecemasan hanya untuk memberi makan anak bongsunya, Octavia, yang berusia 10 bulan dan mempunyai keadaan genetik yang jarang berlaku pada masa ini. mustahil untuk dia makan makanan pejal. Alahan makanan yang dikongsinya dengan kakaknya yang berusia 21 bulan, Tokyo, menyebabkan kedua-dua bayi muntah darah jika mereka menelan protein tenusu.

Pada satu ketika, Cik Browning berkata, dia memanggil semua doktor anak perempuannya untuk mencari formula, hanya untuk diberitahu bahawa tiada seorang pun yang mempunyai apa-apa.

“Saya ketakutan, menangis di atas lantai dan suami saya, Lane, pulang dari kerja dan dia berkata, ‘Ada apa?’ dan saya seperti, ‘Kawan, saya tidak boleh memberi makan kepada anak-anak kita, saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan,’” kata Cik Browning.

Setakat hari Selasa, dia mempunyai empat tin susu formula yang tinggal untuk Octavia — kesemuanya dalam senarai penarikan balik — dan cuba menghulurkan bekalannya dengan catuan yang lebih kecil.

Di Pell City, Ala., Carrie Fleming telah mengurangkan setengah sudu susu formula ke dalam setiap botol yang dia buat untuk anak perempuannya yang berusia 3 bulan, Lennix.

Cik Fleming pada asalnya cuba menyusukan Lennix tetapi tidak dapat menghasilkan susu yang mencukupi. Kemudian, Lennix mengalami reaksi alahan yang teruk terhadap sembilan formula berasaskan tenusu yang berbeza: Dia mengalami ruam, menangis berterusan dan memuntahkan semua yang dia makan. Satu-satunya formula yang Lennix boleh perut ialah sejenis hypoallergenic yang dipanggil PurAmino, yang Cik Fleming tidak dapat ditemui di mana-mana berdekatan.

Dia telah menghubungi kedai dan farmasi sejauh Florida dan Ohio dan menyiarkan di Facebook pada bulan April, memohon bantuan. Akhirnya, dia menemui empat tin kecil di depoh formula di New York dengan harga $245.

Dia cuba menjadikan tin itu bertahan tiga minggu dan bukannya dua tin biasa.

“Ia menjadi sangat menakutkan,” katanya.

Di bandar kecil Richland, Ga., di mana Sandra James, 36, tinggal, hanya terdapat satu kedai runcit. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dia tidak dapat mencari formula bayi khusus untuk anak lelakinya yang berusia 8 bulan, Kenson, yang mengalami gatal-gatal dan rambut gugur apabila dia meminum formula berasaskan tenusu.

Pada mulanya, dia memeriksa lima Walmart berdekatan, memandu selama berjam-jam selepas dia keluar kerja sehingga dia menemui formula khas yang diperlukannya. Dia kadang-kadang pergi ke lima atau enam kedai sehari sejauh Alabama sebelum dia dapat mencari tin.

Dalam pada itu, dia memberi anaknya lebih banyak air dan sayur-sayuran tumbuk untuk cuba membuat susu formulanya tahan lebih lama.

“Ia hanya meletihkan, sangat meletihkan,” katanya.

Ibu bapa yang cuba membeli dalam talian berkata mereka telah menghadapi bukan sahaja harga yang lebih tinggi, tetapi penipuan. Dua minggu lalu, K-Rae Knowles, dari Oregon, Ill., menghantar wang kepada orang yang tidak dikenali sebagai pertukaran tin formula khusus yang dia perlukan untuk anak lelakinya, Callan yang berusia 4 bulan. Tin tidak pernah datang, katanya, dan profil Facebook penjual telah dipadamkan beberapa hari kemudian.

“Orang ramai lebih berhati-hati sekarang,” katanya. “Sungguh menyayat hati bahawa orang ramai memangsa kekurangan seperti ini.”

Di San Antonio, Cik Marquez berkata dia tidak pernah terfikir akan bergantung kepada susu formula bayi untuk memastikan anak perempuannya sihat pada usia yang begitu lanjut. Tetapi kemudian anak perempuannya menerima diagnosisnya, dan dia diberitahu bahawa formula khas adalah satu-satunya perkara yang akan menghalangnya daripada hospital.

Sejak awal April, dia telah menambah nutrisinya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, ayam belanda tanah dan protein berasaskan tumbuhan yang lain.

“Ada sedikit lagi yang dia boleh miliki,” katanya. “Bukannya saya boleh beri dia Happy Meal. Atau sandwic mentega kacang dan jeli.”

Walaupun ia tersedia, formulanya mahal. Selepas insurans kesihatannya membayar 80 peratus daripada kos, keluarga masih perlu mengeluarkan $375 sebulan – apabila makanan tersedia. Dengan hanya suaminya bekerja sebagai pengurus kedai runcit, wang sempit, katanya.

Dia bercadang untuk mendapatkannya minggu ini dengan sampel produk lain yang pembekal ada dalam stok dan menguji produk mana yang boleh diterima oleh anak perempuannya buat masa ini.

“Saya tiada pilihan lain,” katanya. “Saya perlukannya. Saya mahu dia kekal sihat dan keluar dari hospital.”

Ana Swanson pelaporan yang disumbangkan.We wish to give thanks to the author of this short article for this remarkable content

Kekurangan Formula Bayi Membuat Ibu Bapa Terdesak Mencari Makanan


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/