Kekurangan pekerja menyemarakkan krisis buruh terbesar di Amerika

Pekerja yang letih dalam bidang pendidikan, penjagaan kesihatan dan industri kereta api semakin mundur selepas beberapa bulan kekurangan kakitangan

Jururawat mogok berdemonstrasi untuk keadaan kerja yang lebih baik di kaki lima awam di luar Hospital Riverside pada 13 September di Minneapolis.
Jururawat mogok berdemonstrasi untuk keadaan kerja yang lebih baik di kaki lima awam di luar Hospital Riverside pada 13 September di Minneapolis. (Annabelle Marcovici untuk The Washington Post)

Ekonomi AS datang dalam beberapa jam selepas ditutup kerana perselisihan antara kesatuan sekerja dan pengangkut kereta api mengenai gaji dan penjadualan sakit, menonjolkan betapa dramatiknya kekurangan kakitangan telah membentuk semula tempat kerja Amerika dan mendorong pekerja yang letih untuk menolak.

Dengan lebih daripada 11 juta peluang pekerjaan dan hanya 6 juta pekerja yang menganggur, majikan telah bergelut selama lebih daripada setahun untuk mengupah orang yang mencukupi untuk mengisi jawatan mereka. Ketidaksepadanan itu telah menyebabkan pekerja kecewa dan letih, dan menyemarakkan pusingan baharu perebutan kuasa di tempat kerja.

Manakala pertikaian kereta api, yang Rumah Putih membantu menyelesaikan awal Khamis, telah mendapat perhatian paling ramai, beberapa mogok lain merebak di seluruh Amerika Syarikat. Kira-kira 15,000 jururawat telah keluar dari pekerjaan di Minnesota minggu ini, dan pekerja penjagaan kesihatan di Michigan dan Oregon baru-baru ini membenarkan mogok. Guru-guru Seattle membatalkan mogok selama seminggu, menangguhkan permulaan tahun persekolahan.

Di tengah-tengah setiap cabaran ini adalah kekurangan buruh yang meluas yang telah menyebabkan keadaan kerja yang semakin merosot. Kekurangan kakitangan dalam industri utama, seperti penjagaan kesihatan, hospitaliti dan pendidikan, telah memberi tekanan yang tidak pernah berlaku sebelum ini kepada berjuta-juta pekerja, mencetuskan gelombang pertikaian buruh serta usaha baru untuk menganjurkan di seluruh negara.

Semua yang anda perlu tahu tentang mogok kereta api yang dielakkan

Terlalu banyak industri yang masih bergelut untuk mencari pekerja. Bahagian warga Amerika umur bekerja yang mempunyai pekerjaan atau sedang mencari adalah pada 62.4 peratus, satu mata peratusan penuh lebih rendah daripada pada Februari 2020, menurut data Jabatan Buruh.

Sebabnya kompleks dan luas. Persaraan awal, kelembapan besar dalam imigresen yang bermula semasa pentadbiran Trump, serta cabaran penjagaan kanak-kanak dan penjagaan warga emas yang berterusan digabungkan dengan penyakit dan kematian berkaitan covid semuanya telah mengurangkan bilangan pekerja yang ada.

“Kami mempunyai kira-kira 2.5 juta lebih sedikit orang dalam tenaga buruh daripada yang kami berada di landasan untuk mempunyai trend pra-pandemi,” kata Wendy Edelberg, pengarah Projek Hamilton di Institusi Brookings. “Itu jumlah yang besar, dan ini bermakna orang yang masih ada, yang masih bekerja dalam pekerjaan ini, perlu melakukan lebih banyak lagi.”

Tekanan bekerja di tempat kerja yang kekurangan kakitangan memainkan peranan besar dalam permintaan pekerja, yang sering berkisar tentang kakitangan — atau kekurangannya. Guru Seattle mahukan nisbah guru kepada pelajar pendidikan khas yang lebih baik. Konduktor dan jurutera kereta api meminta cuti sakit. Dan jururawat yang berhenti kerja di Minnesota berkata mereka sedang mencari jadual yang lebih fleksibel dan perlindungan terhadap tindakan balas kerana melaporkan kejadian kekurangan kakitangan.

“Jika anda melihat sektor seperti rumah penjagaan, sekolah tempatan, jalan kereta api – pekerjaan telah jatuh seperti batu,” kata Lisa Lynch, seorang profesor ekonomi di Universiti Brandeis dan bekas ketua ekonomi Jabatan Buruh. “Dan dengan itu, anda melihat peningkatan ketara dalam tindakan buruh dan aktiviti mogok. Orang ramai letih dan terlalu bekerja.”

Biden mencapai kesepakatan mengenai mogok kereta api, tetapi rasa tidak puas hati pekerja muncul

Walaupun ekonomi AS telah secara rasmi mendapatkan semula 20 juta pekerjaan yang hilang pada permulaan pandemik, keuntungannya tidak sekata. Kekurangan utama kekal, terutamanya dalam industri bergaji rendah yang telah kehilangan pekerja kepada peluang bergaji lebih tinggi dalam pergudangan, pembinaan dan perkhidmatan profesional dan perniagaan. Industri hospitaliti dan riadah masih turun 1.2 juta pekerjaan dari Februari 2020. Sekolah awam kehilangan hampir 360,000 pekerja dan penjagaan kesihatan masih belum memulihkan 37,000 jawatan. Pengangkutan kereta api, sementara itu, merosot 12,500 pekerjaan.

Selepas berbulan-bulan menjalankan tugas tambahan, Sabrina Montijo berhenti daripada kerja pembantu guru $19 sejam di Bay Area pada bulan Ogos. Dia kini menjaga dua anak kecilnya sepenuh masa dan berkata dia tidak pasti bila dia akan kembali bekerja.

“Sejak wabak itu bermula, kami sangat kekurangan kakitangan,” kata Montijo, 33. “Saya terpaksa bekerja di luar waktu kerana tiada sesiapa di sana. Kami tidak dapat mencari kakitangan dan jika kami melakukannya, kami sentiasa perlu melatih seseorang, sentiasa perlu memulakan semula.”

Di antara tekanan tambahan di tempat kerja dan masalah mencari penjagaan kanak-kanak yang mampu dimiliki, dia berkata ia masuk akal untuk pergi. Menguruskan hanya satu pendapatan daripada pekerjaan suaminya sebagai tukang daging di Safeway tidaklah mudah, tetapi Montijo berkata ia lebih baik daripada alternatif.

“Ia sampai ke tahap di mana saya rasa saya tidak mempunyai pilihan,” katanya. “Saya terpaksa menyediakan seni dan kraf, membuat projek sains, membuat panggilan telefon dan bercakap dengan ibu bapa — semuanya pada masa yang sama. Hanya banyak yang boleh dilakukan oleh seorang.”

Amerika menghadapi masalah kekurangan guru

Keletihan pekerja telah menjadi masalah berterusan di seluruh ekonomi, walaupun pakar ekonomi buruh mengatakan ia amat ketara dalam industri yang mengalami kekurangan buruh yang teruk. Ramai pekerja barisan hadapan dalam peruncitan, restoran, pendidikan dan penjagaan kesihatan yang bekerja sepanjang wabak – selalunya membahayakan kesihatan dan kesejahteraan mereka – mengatakan pekerjaan mereka menjadi lebih sukar apabila kekosongan bertimbun.

Walaupun majikan di seluruh ekonomi mengatakan bahawa mereka sedang bergelut untuk mencari dan mengekalkan pekerja, kekurangan buruh paling ketara dalam runcit (di mana kira-kira 70 peratus peluang pekerjaan masih belum diisi), pembuatan (kira-kira 55 peratus) dan masa lapang dan hospitaliti (45 peratus), mengikut a Analisis Dewan Perniagaan AS data Jabatan Buruh.

“Apabila anda melihat pekerjaan yang menghadapi masalah pengambilan, ia adalah pekerjaan yang mempunyai masa yang panjang, jadual yang tidak fleksibel, gaji yang tidak besar dan faedah yang terhad,” kata Paige Ouimet, seorang profesor di Sekolah Perniagaan Kenan-Flagler di Universiti North Carolina yang memberi tumpuan kepada kewangan dan ekonomi buruh. “Menjalankan pekerja anda seperti ini — meminta mereka melakukan 20, 30 peratus lagi kerana anda mempunyai kakitangan yang pendek — ini merupakan strategi jangka pendek. Anda akan terus kehilangan orang.”

Dalam banyak kes, majikan telah mula menaikkan gaji dengan harapan dapat menarik pekerja baru. Kenaikan gaji tertinggi adalah dalam industri dengan bayaran terendah, seperti hospitaliti, di mana purata pendapatan setiap jam adalah meningkat 8.6 peratus sejak setahun yang lalu. (Itu dibandingkan dengan peningkatan sebanyak 5.2 peratus untuk semua pekerja.)

Tetapi sementara kenaikan gaji itu mungkin tidak cukup jauh dalam menarik atau mengekalkan pekerja, ahli ekonomi berkata mereka menyumbang kepada inflasi. Restoran, syarikat penerbangan, syarikat penjagaan kesihatan dan penyedia pengangkutan semuanya mengenakan bayaran lebih, sebahagiannya, kata mereka, disebabkan peningkatan kos buruh.

Aveanna Healthcare, yang menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan hospis di rumah, bekerjasama dengan program Medicaid yang berfungsi untuk meningkatkan kadar pembayaran balik untuk mengimbangi gaji yang lebih tinggi untuk jururawat.

“Inflasi telah mendorong tenaga kerja kami untuk mencari pekerjaan yang boleh dan akan membayar gaji yang lebih tinggi,” Tony Strange, ketua eksekutif syarikat, berkata dalam panggilan pendapatan bulan lepas. “Kami perlu meningkatkan gaji penjaga secara purata 15 peratus hingga 25 peratus dalam pasaran tertentu yang kami layani. Kami secara sistematik akan melalui negeri demi negeri dan kontrak mengikut kontrak dan melaraskan kadar pembayaran balik.”

Memandangkan covid berterusan, jururawat meninggalkan pekerjaan kakitangan – dan melipatgandakan gaji mereka sebagai pengembara

Data inflasi baharu yang dikeluarkan minggu ini menunjukkan bahawa harga kekal tinggi, sebahagian besarnya disebabkan peningkatan kos untuk perkhidmatan termasuk penjagaan kesihatan dan pengangkutan. Tidak seperti harga untuk TV dan perabot, yang sebahagian besarnya bergantung kepada kos bahan dan penghantaran, pakar ekonomi berkata inflasi perkhidmatan cenderung berkait rapat dengan gaji pekerja.

“Adalah jelas bahawa pasaran buruh yang ketat membawa kepada pertumbuhan upah, yang membawa kepada pertumbuhan harga,” kata Jason Furman, seorang profesor ekonomi di Universiti Harvard. “Inflasi dalam perkhidmatan cenderung lebih berterusan dan ia lebih sukar untuk diturunkan. Harga petrol sangat tidak menentu. Harga barangan agak tidak menentu. Tetapi dalam perkhidmatan, jika harga tinggi satu bulan, mereka mungkin akan kekal tinggi pada bulan depan.”

Tidak jelas sama ada – atau bila – ramai orang yang meninggalkan tenaga kerja semasa wabak itu akan kembali. Itu benar terutamanya untuk pekerja 55 tahun ke atas, yang telah berhenti bekerja pada kadar yang lebih tinggi. Pasaran pekerjaan masih kekurangan lebih daripada 500,000 pekerja daripada kumpulan umur tersebut.

“Terdapat kemerosotan yang sangat ketara dan berterusan dalam penyertaan tenaga buruh di kalangan pekerja berusia lebih 55 tahun,” kata Edelberg dari Brookings Institution. “Pandemik ini telah menjadi saat introspeksi dan penilaian semula, dan ia telah menyebabkan ramai orang keluar dari tenaga buruh.”

Joseph White, yang tinggal di Nashville, kehilangan pekerjaannya di Pusat Gitar enam bulan selepas wabak itu. Tetapi dia berkata dia sudah cukup: Kedai itu sentiasa kekurangan kakitangan dan pelanggan sukar dikawal. Dalam satu contoh, seorang pembeli telah menarik pistol ke arahnya kerana cuba menguatkuasakan mandat topeng syarikat.

“Saya letih, saya rosak, usang dan tua,” kata pemain berusia 62 tahun itu. “Saya telah bekerja sehingga mati sehingga akhirnya, saya berkata, tidak mungkin saya kembali.”

Dia mula menggunakan bayaran Keselamatan Sosial untuk menampung kehidupan, dan membantu isterinya menjalankan kedai kecilnya, Black Dog Beads. Tetapi White berkata dia tidak berhasrat untuk menyertai tenaga buruh lagi.

“Kualiti hidup kami jauh lebih baik walaupun kami kurang pendapatan,” katanya. “Saya bosan menjadi komoditi.”

Lauren Kaori Gurley dan Jeff Stein menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the author of this post for this outstanding material

Kekurangan pekerja menyemarakkan krisis buruh terbesar di Amerika


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/