Kekurangan susu formula bayi menyebabkan ibu bapa yang cemas mengintai rak di seluruh negara

Jessica Ibarra sedang berdiri di kedai Target, merenung rak kosong yang sepatutnya dipenuhi dengan susu formula bayi. Hari itu hari Selasa, enam hari selepas dia melahirkan anak perempuannya, dan dia mahupun suaminya tidak bernasib baik untuk mencari formula semasa perjalanan ke beberapa kedai runcit berhampiran rumah mereka di Arlington, Texas.

Seorang ibu lain, memegang bayinya yang baru lahir, berjalan melalui lorong susu formula. Dia melihat rak-rak yang kosong, kemudian memandang Ibarra.

“Saya tidak dapat mencari susu formula bayi saya di mana-mana,” kata ibu kepada Ibarra.

“Saya juga tidak boleh,” jawab Ibarra, yang tidak boleh menyusu kerana dia menghidap epilepsi dan mengambil ubat antiseizure yang boleh menimbulkan risiko kepada bayinya. Kedua-dua wanita mula menangis.

Jessica Ibarra dan anak perempuannya, AriaDengan hormat Jessica Ibarra

Kekurangan formula yang bermula pada hari-hari awal wabak telah bertambah buruk dengan ketara dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana kekurangan tenaga kerja dan produk utama ingat balikmewujudkan panik dan kebimbangan dalam kalangan ibu bapa di seluruh negara.

Dengan peratusan kehabisan stok di seluruh negara pada 43 peratus untuk minggu yang berakhir pada 8 Mei, menurut firma analisis runcit Datasembly, banyak keluarga sedang bergelut untuk mencari formula di kedai dan dalam talian. Kelewatan boleh berlangsung lapan hingga 10 minggu, Abbott Nutrition, syarikat di sebalik penarikan balik, diumumkan Rabu.

Ramai ibu bapa telah terbiasa dengan mencari susu formula, mendorong sesetengah orang untuk mempertimbangkan untuk mengambil langkah-langkah yang biasanya tidak mereka ambil hanya supaya mereka boleh memberi makan kepada bayi mereka.

Di media sosial, resipi beredar untuk formula bayi buatan sendiri — sesuatu yang Akademi Pediatrik Amerika sangat menasihatkan supaya tidak, menyebutnya tidak selamat. Akademi itu juga memberi amaran terhadap formula mencairkan supaya ia tahan lebih lama, yang tidak akan memenuhi keperluan pemakanan bayi.

Di Washington, Jason Resendez dan suaminya, Brian Pierce, tidak melakukan apa-apa yang berisiko seperti mengurangkan susu formula. Tetapi mereka masih berasa tidak senang. Daripada memberi anak 3 bulan mereka susu formula yang mereka berikan kepadanya semasa pertama kali mengambilnya, mereka terpaksa bergantung pada apa sahaja yang ada dalam stok — dan sukar untuk mencari jenama yang tersedia secara konsisten.

Brian Pierce, Jason Resendez dan anak mereka
Brian Pierce, Jason Resendez dan anak mereka.Dengan hormat Jason Resendez

“Rasanya seperti kami bermain rolet Rusia dengan susu formula bayi kami, yang sebagai ibu bapa baharu, bukanlah perasaan yang baik, kerana kami tidak tahu apa yang dia alah kepada,” kata Resendez. “Mencuba formula baharu secara berterusan sememangnya menakutkan.”

Di Evans, Georgia, William Zachary dan isterinya telah menghabiskan masa berjam-jam memandu untuk mencari susu formula untuk anak kembar mereka yang berumur 6 bulan, yang mereka gunakan untuk menambah susu ibu.

Minggu ini, Zachary merancang laluan paling cekap yang boleh dia fikirkan untuk carian semasa rehat makan tengah harinya, yang melibatkan berhenti di Walmart, Kroger, Publix dan kedai lain. Dia balik dengan tangan kosong.

Sejak kekurangan mula meningkat selepas penarikan semula secara sukarela Abbott Nutrition pada bulan Februari, kembar Zachary mempunyai enam jenis formula yang berbeza — apa sahaja yang keluarga boleh dapatkan. Sesetengah kelihatan lebih sesuai untuk kembar daripada yang lain.

“Anak sulung kami tidak bertoleransi laktosa. Kami fikir salah seorang daripada kembar itu juga — apabila dia tidak mempunyai versi sensitif, dia akhirnya menjadi lebih cerewet,” kata Zachary. “Ia akhirnya menjadi sedikit isu, tetapi saya lebih suka mereka diberi makan.”

Adriana dan William Zachary bersama anak-anak mereka, Selena, Mason, dan kembar, Benjamin dan Theodore.
Adriana dan William Zachary bersama anak-anak mereka, Selena, Mason, dan kembar, Benjamin dan Theodore.Fotografi Lexie Merlino

Kebanyakan bayi mengambil susu formula: Manakala 84.1 peratus bayi disusukan pada satu ketika dalam hidup mereka, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit46.9 peratus bayi diberi susu ibu secara eksklusif pada 3 bulan, dan hanya 25.6 peratus pada 6 bulan.

Oleh kerana kekurangan susu formula semakin meruncing, sesetengah dalam forum dalam talian telah memalukan mereka yang menggunakan susu formula, mencadangkan mereka hanya boleh menyusu.

“Kami tidak mempunyai pilihan itu,” kata Resendez. “Ia pastinya menggariskan betapa terputusnya hubungan sesetengah orang daripada realiti pengasuhan dan keibubapaan dan bagaimana konsep itu sangat stereotaip, bahawa jika anda menjaga seorang anak, anda mesti menjadi bapa dan ibu yang menyediakan penjagaan itu, sedangkan realitinya adalah. terdapat beribu-ribu pasangan LGBT menyediakan penjagaan itu.”

Ibarra tahu ubat antiseizurenya disebarkan melalui susu ibunya — tetapi sejak kebelakangan ini, dia mula mengepam dan membekukan susu ibu sekiranya dia tidak menemui sebarang formula untuk anak perempuannya, Aria, dan tidak mempunyai pilihan lain. Dia berharap untuk tidak sampai ke tahap itu, dan telah meminta rakan dan keluarga di kawasan lain untuk mencari formula supaya dia boleh membina simpanan.

“Saya cuba menjaga anak perempuan saya dan meluangkan masa untuk menjalin hubungan dengannya, dan ia sangat sukar, kerana ia merasakan seperti ada awan yang menggantung di atas kami,” katanya.

“Menyayat hati. Ia membuatkan anda berasa seperti gagal sebagai ibu bapa, seperti anda mengecewakan anak-anak anda kerana anda tidak dapat memberi mereka makan pun,” tambahnya. “Ia membuatkan anda berasa tidak berdaya.”

We wish to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Kekurangan susu formula bayi menyebabkan ibu bapa yang cemas mengintai rak di seluruh negara


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/