Kelewatan pelabuhan semakin teruk di Shanghai. Itu berita yang sangat buruk untuk rantaian bekalan global

Pada hari Jumaat, Shanghai melanjutkan sekatan di banyak bahagian bandar, yang merupakan rumah kepada hab kewangan China dan salah satu pelabuhan paling sibuk di dunia. Pelabuhan Shanghai telah pun mengalami penahanan besar, dan lanjutan itu mungkin memburukkan lagi kesesakan dan meningkatkan lagi kos pengangkutan, kata pakar.

Bandar pantai itu mengenakan sekatan dua fasa ke atas 25 juta penduduknya awal minggu ini. Pihak berkuasa meletakkan bahagian barat bandar di bawah perintah berkurung pada hari Jumaat, dan melanjutkan penutupan sedia ada di kawasan kejiranan timur dengan kes positif sehingga kepada sembilan hari.

Sekatan ini telah menyebabkan kelewatan besar di pelabuhan Shanghai, yang berada di bahagian timur bandar dan sudah sesak. Ia adalah pelabuhan kontena paling sibuk di dunia, mengendalikan lebih daripada empat kali volum yang dilihat di Pelabuhan Los Angeles pada tahun 2021, mengikut data daripada pihak berkuasa pelabuhan kedua-dua bandar.

VesselsValue, penyedia data perkapalan global, berkata bilangan kapal yang menunggu untuk memuatkan atau melepaskan di pelabuhan Shanghai telah melonjak kepada lebih 300 minggu ini, peningkatan hampir lima kali ganda dalam dua setengah minggu yang lalu.

“Kesesakan di Shanghai biasanya bertambah buruk pada masa tahun ini. Bagaimanapun, peningkatan baru-baru ini jauh lebih tinggi daripada paras musim lepas dan biasa,” kata firma itu dalam satu kenyataan pada Selasa.

Ia masih tidak jelas apa kesan penutupan itu terhadap tunggakan kapal pelabuhan, kata firma itu. Tetapi ia mencadangkan bahawa pengurus rantaian bekalan dan penganalisis di seluruh dunia “mula merancang untuk kesan mengetuk.”

Maersk, salah satu syarikat perkapalan kontena terbesar di dunia, juga berkata penutupan Shanghai boleh menyebabkan kelewatan pengangkutan dan kos yang lebih tinggi.

“Perkhidmatan lori masuk dan keluar [of] Shanghai akan terjejas teruk sebanyak 30% kerana penutupan penuh di kawasan Pudong dan Puxi Shanghai,” kata Maersk dalam nasihat kepada pelanggan pada hari Isnin. Shanghai dipisahkan kepada dua bahagian, Pudong dan Puxi, oleh Sungai Huangpu.

“Oleh itu, masa penghantaran akan lebih lama dan kemungkinan kenaikan kos pengangkutan,” tambahnya.

Sementara itu, kerajaan bandar itu berkata bahawa operasi pengangkutan akan kekal normal di bawah perintah berkurung.

Shanghai International Port Group, yang mengendalikan pelabuhan itu, berkata bulan lalu bahawa ia akan melaksanakan “sistem gelung tertutup” yang memerlukan pekerja untuk tinggal di kawasan tertentu dan mematuhi protokol tertentu untuk mencegah penyebaran coronavirus.

Bagaimanapun, disebabkan oleh sekatan perjalanan, menunggu berpanjangan di pusat pemeriksaan, keperluan ujian koronavirus, dan potensi kuarantin semasa pulang, ramai pemandu trak bergelut untuk menghantar kontena kargo masuk dan keluar dari pelabuhan tepat pada masanya, menurut saluran media kawalan kerajaan. Kertas.

Isu global

Kesesakan di Shanghai adalah berita buruk untuk pengguna dan syarikat di seluruh dunia.

“Penutupan seluruh bandar di Shanghai adalah kemunduran kepada rantaian bekalan global yang telah dipanjangkan oleh ketegangan geopolitik,” tulis Bansi Madhavani, ahli ekonomi kanan untuk ANZ Research, dalam laporan pada hari Jumaat.

Rantaian bekalan global telah tegang selama berbulan-bulan akibat pandemik Covid-19 dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Walaupun pelabuhan Shanghai kekal beroperasi, aktiviti seperti pergudangan dan kakitangan akan terjejas, menyebabkan kelewatan, katanya, sambil menambah bahawa pengangkutan merentas desa juga mungkin terhalang.

“Sekatan ini boleh … menyebabkan kadar tambang melambung tinggi,” kata Madhavani.

Penganalisis Nomura juga menjangkakan “penangguhan penghantaran tambahan, kesesakan pelabuhan dan kekurangan kapasiti logistik” kerana Shanghai kekal dalam perintah berkurung.

“Pasaran setakat ini telah memandang rendah keterukan keadaan di China,” Penganalisis Nomura berkata Khamis dalam nota penyelidikan. “Dalam beberapa bulan akan datang, kami menjangkakan pelabur global akan lebih mencerminkan kejutan ini dalam penilaian mereka terhadap pelbagai kelas aset.”

— Biro Beijing CNN menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the writer of this short article for this awesome material

Kelewatan pelabuhan semakin teruk di Shanghai. Itu berita yang sangat buruk untuk rantaian bekalan global


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/