Kemalangan Crypto Melebarkan Perpecahan: ‘Mereka yang Berduit Akan Baik-baik saja’

ENGLEWOOD, Colo. — Pasaran mata wang kripto mengalami kehancuran. Tetapi Tyler dan Cameron Winklevoss sedang bersesak-sesak.

The kembar bilionairyang terkenal dengan peranan sokongan mereka dalam penciptaan Facebook, berputar-putar dan melintasi pentas dengan band penutup baharuMars Junction, di tempat konsert di luar Denver minggu lalu, perhentian terbaru di sebuah lawatan pantai ke pantai. Mereka mengeluarkan lagu-lagu hits seperti The Killers’ “Mr. Brightside” dan Journey “Jangan Berhenti Percaya.” Tiket berharga $25.

Keluarga Winklevosses menjadi terkenal hanya beberapa minggu selepas syarikat $7 bilion mereka, Gemini, yang menawarkan platform untuk membeli dan menjual mata wang digital, memberhentikan 10 peratus kakitangannya. Sejak awal Mei, lebih daripada $700 bilion telah dihapuskan dalam a ranap kripto yang dahsyatmenjerumuskan pelabur ke dalam kemusnahan kewangan dan memaksa syarikat seperti Gemini mengurangkan kos.

“Kekangan adalah ibu kepada inovasi dan masa sukar adalah fungsi memaksa untuk fokus,” kata Winklevosses, yang berusia 40 tahun. dalam nota bulan ini tentang pemberhentian.

Mata wang kripto telah lama dipegang sebagai wadah pemerkasaan ekonomi. Peminat mempromosikan syiling digital — yang ditukar menggunakan rangkaian komputer yang mengesahkan urus niaga, bukannya melalui entiti berpusat seperti bank — sebagai cara untuk semua orang dari semua latar belakang mencapai kekayaan transformasi di luar sistem kewangan tradisional.

Tetapi untuk semua prinsip yang dikatakan egalitarian itu, keruntuhan crypto telah mendedahkan jurang yang menguap: Apabila pekerja syarikat crypto kehilangan pekerjaan mereka dan pelabur biasa mengalami kerugian besar, eksekutif tertinggi telah muncul secara relatif tidak terjejas.

Tiada pelabur crypto telah melarikan diri sepenuhnya daripada kemelesetan. Tetapi sekumpulan kecil gergasi industri mengumpul kekayaan yang besar apabila harga meningkat sejak dua tahun lalu, memberikan mereka kusyen yang dicemburui. Ramai daripada mereka membeli Bitcoin, Ether dan mata wang maya lain tahun lalu, apabila harga adalah sebahagian kecil daripada nilai semasa mereka. Ada yang mengunci keuntungan mereka lebih awal, menjual sebahagian daripada pegangan kripto mereka. Yang lain menjalankan syarikat crypto yang didagangkan secara terbuka dan mengeluarkan stok mereka atau melabur dalam hartanah.

Sebaliknya, ramai pedagang amatur membanjiri pasaran kripto semasa pandemik, apabila harga sudah mula melonjak. Ada yang mencurahkan wang simpanan mereka, menyebabkan mereka terdedah kepada kemalangan. beribu juga berbondong-bondong bekerja untuk syarikat crypto, memikirkan ia adalah tiket untuk kekayaan baharu. Kini ramai di antara mereka telah melihat wang simpanan mereka hilang atau kehilangan pekerjaan.

Kesan daripada kejatuhan kripto mengikuti corak kemerosotan kewangan yang lain, kata Todd Phillips, pengarah peraturan kewangan dan tadbir urus korporat di Pusat Kemajuan Amerika, sebuah badan pemikir liberal.

“Tidak kira apa, mereka yang mempunyai wang akan baik-baik saja,” katanya.

Gabungan kekayaan 16 jutawan crypto terkaya melebihi $135 bilion pada bulan Mac, Forbes dianggarkan. Sehingga minggu ini, jumlahnya adalah kira-kira $76 bilion, tetapi kebanyakan kerugian dialami oleh seorang jutawan, Changpeng Zhaoketua eksekutif pertukaran kripto Binance, yang kekayaannya $65 bilion menyusut kepada $17.4 bilion.

Cameron dan Tyler Winklevoss, yang kekayaannya berada pada $4 bilion setiap satu sebelum nahas, masing-masing bernilai $3.3 bilion minggu ini, menurut Forbes. Mereka enggan mengulas.

Bagi pelabur runcit seperti Ben Thompson, 33, realitinya berbeza. Encik Thompson, yang tinggal di Sydney, Australia, kehilangan kira-kira $45,000 — separuh daripada simpanannya — dalam nahas itu. Dia telah berkecimpung dalam crypto sejak 2018 dan merancang untuk menggunakan wang itu untuk membuka kilang bir.

“Ramai orang yang kelihatan agak terkenal mempunyai banyak keyakinan,” kata Encik Thompson. “Orang yang lebih kecil mendapat kesempatan.”

Kesan yang tidak sekata akibat kemalangan itu nyata walaupun dalam syarikat crypto. Coinbase, bursa crypto terbesar di Amerika Syarikat, diumumkan pada April 2021 apabila minat dalam mata wang digital melonjak. Sebagai sebahagian daripada penyenaraian awam syarikat, Brian Armstrong, ketua eksekutif, menjual hampir $300 juta saham. Pada bulan Disember, dia khabarnya membeli ladang bernilai $133 juta di kawasan kejiranan Los Angeles di Bel-Air.

Secara keseluruhan, enam daripada eksekutif tertinggi Coinbase telah menjual saham bernilai lebih daripada $850 juta sejak April 2021, menurut Equilar, yang menjejaki pampasan eksekutif. Emilie Choi, ketua pegawai operasi, telah mengaut kira-kira $235 juta, manakala Surojit Chatterjee, ketua pegawai produk, telah menjual $110 juta dalam bentuk saham. Saham Coinbase, yang memuncak pada kira-kira $357 pada bulan November, kini didagangkan pada $51.

Bulan ini, ketika Coinbase bergelut dengan kejatuhan harga dan penurunan minat pengguna terhadap crypto, ia memberhentikan 18 peratus kakitangannya, atau kira-kira 1,100 pekerja. Encik Armstrong berkata syarikat itu telah “diupah berlebihan.”

Coinbase juga membatalkan beratus-ratus tawaran pekerjaan. Sebahagian daripada pekerja baharu tersebut telah pun berhenti kerja mereka sebelum ini, atau bergantung pada Coinbase untuk mengekalkannya visa kerja.

Michael Doss, seorang pengurus produk, menerima pekerjaan di Coinbase pada bulan Mei selepas beberapa bulan temu duga. Dia telah membatalkan pajakannya dan membuat pengaturan untuk berpindah ke Britain dan menyertai operasi syarikat di London apabila Coinbase mengambil semula tawaran itu.

“Saya perlu melepaskan semua itu,” kata Encik Doss, 33 tahun. “Ini adalah apa yang saya lihat sebagai langkah membuat kerjaya.”

Jurucakap Coinbase enggan mengulas mengenai pemberhentian dan tawaran yang dibatalkan. Beliau berkata bahawa kebanyakan jualan saham adalah sebahagian daripada proses penyenaraian langsung dan eksekutif “mengekalkan jawatan besar dalam syarikat mencerminkan komitmen mereka.”

Kejatuhan crypto bermula pada bulan Mei apabila syiling percubaan yang dipanggil TerraUSD kehilangan hampir semua nilainya secara praktikal dalam sekelip mata, menurunkan mata wang digital kakak, Luna, juga. Keruntuhannya memusnahkan beberapa peniaga runcit yang telah menghabiskan simpanan hidup mereka untuk TerraUSD melalui Anchor Protocol, program pinjaman yang membenarkan pelabur mendepositkan syiling dan menerima faedah setinggi 19.5 peratus.

TerraUSD telah dilancarkan oleh Terraform Labs, sebuah syarikat permulaan yang mengumpul dana daripada firma modal teroka termasuk Galaxy Digital dan Lightspeed Venture Partners. Sebahagian daripada pelabur tersebut di tunaikan sebelum projek itu runtuh. Galaxy Digital berkata dalam pemfailan sebelum kejatuhan bahawa jualan pegangan Lunanya adalah “penyumbang terbesar” kepada $355 juta dalam keuntungan pada suku pertama. (Syarikat itu enggan mengulas untuk artikel ini.)

Kesan kemalangan Luna-Terra merebak, mencecah harga Bitcoin dan Ether, dua mata wang digital paling berharga. Tahun lepas, Elliot Liebman, 30 tahun ahli muzik di Austin, Texas, mula melabur sebahagian daripada setiap gaji dalam beberapa mata wang tersebut, dengan harapan dapat membina telur sarang. Daripada pelaburan $10,000 beliau, kira-kira $3,000 kekal.

“Orang ramai mengatakan teknologi ini akan menyamakan kedudukan,” kata Encik Liebman. “Sudah jelas ramai orang tersalah arah dalam perdagangan.”

Kemalangan itu bertambah buruk bulan ini apabila Celsius Network, sebuah bank crypto, mengumumkan bahawa ia menghentikan pengeluaran. Apabila harga jatuh, Gemini menjadi firma crypto utama pertama yang mengumumkan pemberhentian, diikuti oleh BlockFi, Crypto.com dan Coinbase.

Namun, tidak seperti Coinbase, sebahagian besar syarikat crypto ini dipegang secara persendirian, bermakna nilai mereka kurang terikat dengan perubahan harga sehari-hari. Itu telah memberikan eksekutif di beberapa syarikat ukuran perlindungan.

“Nilai bersih peribadi saya mungkin tidak terlalu terjejas,” kata Ivan Soto-Wright, ketua eksekutif MoonPay, seorang $3.4 bilion pembayaran crypto bermula. “Kami duduk di atas rizab tunai yang ketara.”

Encik Soto-Wright baru-baru ini dibeli rumah agam $38 juta, tujuh bilik tidur di Miami, dengan spa dan dapur luar, menurut Zillow. Dia berkata dia cuba membina sebuah studio, di mana artis yang bekerja dengan MoonPay boleh datang untuk menghasilkan muzik.

“Ia hampir seperti rumah penggodam,” katanya. “Ia adalah pelaburan yang bagus.”

Winklevosses mula menyimpan Bitcoin pada 2012 apabila harganya berlegar di bawah $10. Walaupun selepas kemalangan itu, ia kekal sebagai pelaburan yang sangat menguntungkan bagi mereka: Bitcoin mencapai kemuncak hampir $70,000 pada bulan November dan kini menghampiri $20,000. Pada 2014, Winklevosses mengasaskan Gemini dan sejak itu telah mengumpulkan $400 juta daripada pelabur.

Saudara-saudara memulakan Mars Junction, kumpulan mereka, sebagai projek pandemik. Apabila pasaran crypto runtuh bulan ini, mereka memulakan lawatan mereka dengan a tunjuk dalam Asbury Park, NJ

“Kontrak yang saya buat dengan diri saya sendiri ialah ini adalah tentang berseronok,” Tyler Winklevoss, penyanyi utama, menulis dalam catatan blog tentang band.

Minggu lalu, kira-kira 50 penonton menyaksikan mereka membuat persembahan di Teater Gothic di Englewood. Dua wanita muncul dalam baju peluh Harvard yang mereka beli di eBay, penghormatan kepada kampus tempat Winklevosses bertanding dengan Mark Zuckerberg atas kawalan Facebook. Sebuah gerai konsesi menjual barangan berjenama, termasuk topi, kemeja-T dan beg jinjing; sebahagian akan diberikan kepada MusiCares, sebuah badan amal yang membantu pemuzik pulih daripada ketagihan, menurut catatan blog Tyler.

Sepanjang set 90 minit, Winklevosses berbasikal melalui siri klasik rock, dengan Cameron pada gitar. Sekumpulan kecil menari di hadapan pentas sambil kumpulan itu membuat liputan lagu Red Hot Chili Peppers.

“Pukul saya,” Tyler melolong ke dalam mikrofon. “Anda tidak boleh menyakiti saya.”We want to say thanks to the author of this article for this incredible web content

Kemalangan Crypto Melebarkan Perpecahan: ‘Mereka yang Berduit Akan Baik-baik saja’


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/