Kemalangan Crypto mengancam dana yang dicuri Korea Utara kerana ia meningkatkan ujian senjata

SEOUL, 29 Jun (Reuters) – Kemelut dalam pasaran mata wang kripto telah menghapuskan jutaan dolar dana yang dicuri oleh penggodam Korea Utara, kata empat penyiasat digital, mengancam sumber utama pembiayaan untuk negara yang dilanda sekatan dan program senjatanya.

Korea Utara telah mencurahkan sumber untuk mencuri mata wang kripto sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikannya ancaman penggodaman yang kuat dan membawa kepada salah satu rompakan mata wang kripto terbesar dalam rekod pada Mac, di mana hampir $615 juta telah dicuri, menurut Perbendaharaan AS. baca lagi

Kejatuhan mendadak dalam nilai kripto, yang bermula pada Mei di tengah-tengah kelembapan ekonomi yang lebih meluas, merumitkan keupayaan Pyongyang untuk mendapatkan wang itu dan rompakan lain, dan mungkin menjejaskan cara ia merancang untuk membiayai program senjatanya, dua sumber kerajaan Korea Selatan berkata. Sumber itu enggan dinamakan kerana sensitiviti perkara itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Ia datang ketika Korea Utara menguji sejumlah rekod peluru berpandu – yang dianggarkan oleh Institut Analisis Pertahanan Korea di Seoul menelan kos sebanyak $620 juta setakat tahun ini – dan bersedia untuk menyambung semula ujian nuklear di tengah-tengah krisis ekonomi.

Pegangan kripto Korea Utara yang lama dan tidak dicuci yang dipantau oleh firma analitik blockchain yang berpangkalan di New York, Chainalysis, yang termasuk dana yang dicuri dalam 49 penggodaman dari 2017 hingga 2021, telah menurun nilai daripada $170 juta kepada $65 juta sejak awal tahun, syarikat itu memberitahu Reuters.

Salah satu simpanan mata wang kripto Korea Utara daripada rompakan 2021, yang bernilai berpuluh juta dolar, telah kehilangan 80% hingga 85% daripada nilainya dalam beberapa minggu lalu dan kini bernilai kurang daripada $10 juta, kata Nick Carlsen, seorang penganalisis dengan TRM Labs, sebuah lagi firma analisis blockchain yang berpangkalan di AS.

Seseorang yang menjawab telefon di kedutaan Korea Utara di London berkata dia tidak dapat mengulas mengenai nahas itu kerana dakwaan penggodaman mata wang kripto adalah “berita palsu sama sekali.”

“Kami tidak melakukan apa-apa,” kata orang itu, yang hanya akan memperkenalkan dirinya sebagai diplomat kedutaan. Kementerian luar Korea Utara telah memanggil dakwaan sedemikian sebagai propaganda AS.

Serangan bulan Mac bernilai $615 juta ke atas projek blockchain Ronin, yang menguasai permainan dalam talian popular Axie Infinity, adalah hasil operasi penggodaman Korea Utara yang digelar Kumpulan Lazarus, kata pihak berkuasa AS.

Carlsen memberitahu Reuters bahawa pergerakan harga saling berkait bagi aset berbeza yang terlibat dalam penggodaman menyukarkan untuk menganggarkan berapa banyak Korea Utara berjaya menahan daripada rompakan itu.

Jika serangan yang sama berlaku hari ini, mata wang Eter yang dicuri akan bernilai sedikit lebih daripada $230 juta, tetapi Korea Utara menukar hampir semua itu untuk Bitcoin, yang mempunyai pergerakan harga yang berasingan, katanya.

“Tidak perlu dikatakan, Korea Utara telah kehilangan banyak nilai, di atas kertas,” kata Carlsen. “Tetapi walaupun pada harga yang rendah, ini masih merupakan hasil yang besar.”

Amerika Syarikat berkata Lazarus dikawal oleh Biro Am Peninjau, biro perisikan utama Korea Utara. Ia telah dituduh terlibat dalam serangan perisian tebusan “WannaCry”, penggodaman bank antarabangsa dan akaun pelanggan, dan serangan siber 2014 ke atas Sony Pictures Entertainment. baca lagi

Penganalisis enggan memberikan butiran tentang jenis mata wang kripto yang dimiliki Korea Utara, yang mungkin memberikan kaedah penyiasatan. Chainalysis berkata bahawa Ether, mata wang kripto biasa yang dikaitkan dengan platform blockchain sumber terbuka Ethereum, adalah 58%, atau kira-kira $230 juta, daripada $400 juta yang dicuri pada 2021.

Chainalysis dan TRM Labs menggunakan data blockchain yang tersedia untuk umum untuk mengesan transaksi dan mengenal pasti potensi jenayah. Kerja sedemikian telah dipetik oleh pemantau sekatan, dan menurut rekod kontrak awam, kedua-dua firma bekerja dengan agensi kerajaan AS, termasuk IRS, FBI dan DEA.

Korea Utara berada di bawah sekatan antarabangsa yang meluas berhubung program nuklearnya, memberikannya akses terhad kepada perdagangan global atau sumber pendapatan lain dan menjadikan pencurian crypto menarik, kata penyiasat.

‘FUNDAMENTAL’ kepada PROGRAM NUKLEAR

Walaupun mata wang kripto dianggarkan hanya sebahagian kecil daripada kewangan Korea Utara, Eric Penton-Voak, penyelaras panel pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang memantau sekatan, berkata pada satu acara pada bulan April di Washington, DC, bahawa serangan siber telah menjadi “benar-benar asas” kepada keupayaan Pyongyang untuk mengelak sekatan dan mengumpul wang untuk program nuklear dan peluru berpandunya.

Pada 2019, pemantau sekatan melaporkan bahawa Korea Utara telah menjana anggaran $2 bilion untuk program senjata pemusnah besar-besarannya menggunakan serangan siber.

Satu anggaran daripada Kempen Antarabangsa untuk Memansuhkan Senjata Nuklear yang berpangkalan di Geneva mengatakan Korea Utara membelanjakan kira-kira $640 juta setahun untuk senjata nuklearnya. Keluaran dalam negara kasar negara dianggarkan pada 2020 sekitar $27.4 bilion, menurut bank pusat Korea Selatan.

Sumber pendapatan rasmi untuk Pyongyang lebih terhad berbanding sebelum ini di bawah sekatan sempadan yang dikenakan sendiri untuk memerangi COVID-19. China – rakan komersial terbesarnya – berkata pada 2021 bahawa ia telah mengimport lebih $58 juta barangan dari Korea Utara, di tengah-tengah beberapa tahap perdagangan dua hala rasmi yang paling rendah dalam beberapa dekad. Nombor rasmi tidak termasuk penyeludupan.

Korea Utara sudah hanya mendapat sebahagian kecil daripada apa yang dicurinya kerana ia mesti menggunakan broker yang bersedia untuk menukar atau membeli mata wang kripto tanpa sebarang soalan, kata Aaron Arnold dari badan pemikir RUSI di London. Laporan Februari oleh Pusat Keselamatan Amerika Baru (CNAS) menganggarkan bahawa dalam beberapa transaksi, Korea Utara hanya mendapat satu pertiga daripada nilai mata wang yang telah dicurinya.

Selepas memperoleh mata wang kripto dalam rompakan, Korea Utara kadangkala menukarnya kepada Bitcoin, kemudian mencari broker yang akan membelinya pada harga diskaun sebagai pertukaran wang tunai, yang sering diadakan di luar negara.

“Sama seperti menjual Van Gogh yang dicuri, anda tidak akan mendapat nilai pasaran yang saksama,” kata Arnold.

MENUKAR KEPADA TUNAI

Laporan CNAS mendapati bahawa penggodam Korea Utara hanya menunjukkan kebimbangan “sederhana” untuk menyembunyikan peranan mereka, berbanding dengan banyak penyerang lain. Itu membolehkan penyiasat kadangkala mengikuti jejak digital dan mengaitkan serangan ke Korea Utara, walaupun jarang tepat pada masanya untuk mendapatkan semula dana yang dicuri.

Menurut Chainalysis, Korea Utara telah beralih kepada cara yang canggih untuk mencuci mata wang kripto yang dicuri, meningkatkan penggunaan alat perisian yang mengumpulkan dan merampas mata wang kripto daripada beribu-ribu alamat elektronik – penentu lokasi storan digital.

Kandungan alamat yang diberikan selalunya boleh dilihat secara terbuka, membenarkan firma seperti Chainalysis atau TRM memantau sebarang penyiasatan yang dikaitkan dengan Korea Utara.

Penyerang telah menipu orang ramai untuk memberi akses atau menggodam sekitar keselamatan untuk menyedut dana digital daripada dompet yang disambungkan ke Internet ke alamat yang dikawal Korea Utara, kata Chainalysis dalam laporan tahun ini.

Saiz besar penggodaman baru-baru ini telah menjejaskan kapasiti Korea Utara untuk menukar mata wang kripto kepada wang tunai secepat pada masa lalu, kata Carlsen. Ini bermakna beberapa dana telah tersekat walaupun nilainya jatuh.

Bitcoin telah kehilangan kira-kira 54% daripada nilainya tahun ini dan syiling yang lebih kecil turut terjejas teruk, mencerminkan kejatuhan harga ekuiti yang dikaitkan dengan kebimbangan pelabur tentang kenaikan kadar faedah dan kemungkinan meningkatnya kemelesetan global.

“Menukar kepada wang tunai kekal sebagai keperluan utama bagi Korea Utara jika mereka mahu menggunakan dana yang dicuri,” kata Carlsen, yang menyiasat Korea Utara sebagai penganalisis di FBI. “Kebanyakan komoditi atau produk yang ingin dibeli oleh Korea Utara hanya didagangkan dalam USD atau fiat lain, bukan mata wang kripto.”

Pyongyang mempunyai sumber pembiayaan lain yang lebih besar yang boleh diandalkan, kata Arnold. Pemantau sekatan PBB telah berkata baru-baru ini pada Disember 2021 bahawa Korea Utara terus menyeludup arang batu – biasanya ke China – dan eksport utama lain yang diharamkan di bawah resolusi Majlis Keselamatan.

MATAWANG MENURUT

Penggodam Korea Utara kadangkala kelihatan menunggu penurunan pantas dalam nilai atau kadar pertukaran sebelum menukar kepada tunai, kata Jason Bartlett, pengarang laporan CNAS.

“Ini kadangkala menjadi bumerang kerana terdapat sedikit kepastian dalam meramalkan bila nilai syiling akan meningkat dengan cepat dan terdapat beberapa kes dana kripto susut nilai yang tinggi hanya berada dalam dompet berkaitan Korea Utara,” katanya.

Sectrio, bahagian keselamatan siber firma perisian India Subex, berkata terdapat tanda-tanda Korea Utara telah mula meningkatkan serangan ke atas bank konvensional sekali lagi dan bukannya mata wang kripto dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

“Honeypot” yang memfokuskan sektor perbankan firma – sistem komputer menipu yang bertujuan untuk menarik serangan siber – telah menyaksikan peningkatan dalam “aktiviti anomali” sejak nahas kripto, serta peningkatan dalam e-mel “phishing”, yang cuba memperdaya penerima agar memberi maklumat keselamatan jauh, kata Sectrio dalam laporan minggu lalu.

Tetapi Chainalysis berkata ia masih belum melihat perubahan besar dalam tingkah laku crypto Korea Utara, dan beberapa penganalisis menjangkakan Korea Utara akan berputus asa terhadap rompakan mata wang digital.

“Pyongyang telah menambah mata wang kripto ke dalam kalkulus pengelakan sekatan dan pengubahan wang haram dan ini berkemungkinan kekal sebagai sasaran kekal,” kata Bartlett.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Josh Smith. Penyuntingan oleh Gerry Doyle

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Kemalangan Crypto mengancam dana yang dicuri Korea Utara kerana ia meningkatkan ujian senjata


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/